Nødhjelpskolonne bombet nær Aleppo

Minst 12 personer er drept etter at en kolonne med nødhjelp på vei til Aleppo ble truffet av en eller to bomber, melder Reuters. Ifølge Jan Egeland i FN var det mest sannsynlig syriske fly som bombet nødhjelpskolonnen.

FN-lastebiler med nødhjelp til Syria på den tyrkiske grensen

Tirsdag krysset en FN-kolonne med 20 lastebiler med nødhjelp grensen til Syria ved Cilvegözü i Tyrkia.

Foto: Cem Genco / Anadolu Agency

Minst 12 personer har mistet livet i angrepet mot nødhjelpskolonnen fra Syriske Røde Halvmåne og FN nær byen Urm al-Kubra vest for Aleppo, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

20 andre er drept i nærliggende områder vest for Aleppo, ifølge gruppen, etter at våpenhvilen ble brutt mandag ettermiddag. Den syriske regjeringen har ikke kommentert angrepene.

Egeland: – Syria visste om kolonnen

Ifølge Jan Egeland, som koordinerer FNs gruppe for å beskytte sivile i Syria, ble syriske myndigheter varslet om nødhjelpskolonnen som ble bombet.

– Det er svært alvorlig at det sannsynligvis var syrisk luftvåpen som bombet hjelpekolonnen. Det har aldri skjedd før i dette omfanget, sier Egeland til NRK.

Jan Egeland

Jan Egeland, leder FNs humanitære arbeidsgruppe i Syria.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Alle parter fikk beskjed om kolonnen, tillatelsen var gitt av syriske myndigheter og det var informert til alle parter, sier Egeland.

Ifølge Egeland var kolonnen med 31 lastebiler en godt markert og synlig kolonne.

Syriske Røde Halvmåne sier at nødhjelpskolonnen var på vei til opprørskontrollerte områder for å dele ut forsyninger til 78.000 sivile. Bilene var lastet med helseutstyr og hvetemel.

Stephane Dujarric, talskvinne for FN, bekrefter at nødhjelpskolonnen er truffet og sier de jobber med å få tak mer informasjon.

35 luftangrep

Syriske eller russiske fly skal ha stått bak 35 luftangrep mandag, bare timer etter at våpenhvilen var over, ifølge menneskerettighetsgruppen SOHR. Også i Damaskus meldes det om sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørsgrupper.

Det syriske militæret og opprørere har anklaget hverandre for å ha brutt våpenhvilen som begynte for sju dager siden. Minst fem bydeler i de opprørskontrollerte delene av Aleppo ble rammet av angrepene mandag.

Flere enn 300.000 mennesker har mistet livet og millioner har mistet hjemmene sine siden 2011.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt