Hopp til innhold

Solberg etter koranskole-avsløringene: – Det er ulovlig

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NRK at regjeringen vil intensivere arbeidet med å motarbeide at barn blir sendt ut av landet for å gå på koranskoler der de skal ha blitt mishandlet.

Statsminister Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg deltok torsdag kveld på en markering på Youngstorget i Oslo av Krystalnatten 9. november 1938.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Jeg synes dette er fælt. Jeg tror det berører alle oss som har barn å se at barn som er vokst opp i Norge blir utsatt for den typen handlinger og at foreldrene deres har vært med på det, sier Solberg til NRK.

Hun slår klart fast at det er brudd på norsk lov å sende barna sine ut på den måten NRK har avslørt.

– Det er ulovlig. Alle foreldre har ansvar for å ta vare på sine barn. De har ikke lov til å sende dem hjem til den type behandling som de har gjort her og derfor er vi nødt til å gjøre mer for å forhindre at dette skjer, sier Solberg.

– Slått, pisket og sparket

Solbergs uttalelser kommer etter NRKs avsløringer av hva norske ungdommer har opplevd på koranskoler i Somalia.

Noor og Omar (ikke deres ordentlige navn) forteller at de ble holdt lenket i kjettinger og slått med stokk og pisket.

NRK har snakket med fire elever som har gått på denne skolen i Bosaso de siste to årene. Alle forteller samme historie, om bruk av omfattende vold.

I mai i år kunne NRK avsløre lignende forhold med en koranskole i en annen somalisk by, Hargeisa. Også der skal unge norske ungdommer med somalisk bakgrunn ha blitt mishandlet.

Noor forteller til NRK at hun ble slått over hele kroppen mens hun gikk på koranskolen.

Noor forteller til NRK at hun ble slått over hele kroppen mens hun gikk på koranskolen i Bosaso.

Foto: Esther Bjørneboe / NRK

Problem med videregående skole

Statsministeren viser til at det er et problem er at mange av de det gjelder går på videregående skole.

– Vi har ganske sterke tiltak mot barn som forsvinner ut av den obligatoriske skolen, men når de er over på den videregående skolen er det ikke obligatorisk å gå der og da blir det vanskeligere, sier hun.

Idag møttes sju statsråder til hastemøte etter NRKs avsløringer og et av tiltakene som ble foreslått der var å endre passloven slik at man kan la være å gi barn pass med tanke på å beskytte dem.

Mener regjeringen gjør for lite

Ap-politiker Jan Bøhler, medlem av justiskomiteen på Stortinget, mener at statsministeren er for lite konkret i uttalelsene.

– Jeg synes det var veldig lite som kom ut av møtet med 8 statsråder i dag, samt statsministerens uttalelser til NRK. De skal bare «se på» et par ting, sier han til NRK.

Bøhler etterlyser planer om hvordan skaffe en konkret oversikt over omfang og hvilke barn det gjelder, så barnevern, politi og ambassader kan gjøre noe.

SISTE NYTT

Siste nytt