Hopp til innhold

Danskene vil kontrollere kloakken for korona

Danskene er i verdenstoppen i å teste seg for korona. Men etter sommeren vil de teste avløpsvannet i stedet.

Jørgen tar en pinne

TESTING, TESTING: Henrik Jørgensen tester seg to ganger i uken.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

En pinne opp i nesen, noen minutters venting og Henrik Jørgensen kan gå på restaurant. To ganger i uken tar han en hurtigtest for å få litt mer frihet.

– Det er noe dritt, men det er viktig for at vi ikke smitter hverandre, sier Jørgensen.

Mette tester seg to ganger i uken

Mette Leth Thomsen og sønnen Eg skal på Tivoli, men da må hun først ta en hurtigtest

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Også Mette Leth Thomsen er innom testsenteret i sentrum av København sammen med sønnen Eg.

– Vi har planlagt å gå i Tivoli og her kan jeg få svar på et kvarter, sier hun. Får hun negativt svar, betyr det 72 timers frihet til å være sosial ute blant folk.

– Det er et nødvendig onde. Men jeg er veldig lei nå, sier hun.

Kø

Det var lang kø for å ta koronatest i København sentrum lørdag ettermiddag

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Test-toppen

Danskene er i verdenstoppen i koronatesting. Det er det viktigste våpenet ved siden av vaksinering for å få kontroll på koronaviruset. De har tatt over 60 millioner tester hittil i pandemien og de fleste er såkalte hurtigtester. Til sammenligning er det tatt rundt 6,7 millioner tester i Norge, ifølge FHI.

– Vi er stort sett tilbake til normalen. Det er noen begrensninger med forsamlinger, men kikker man rundt på gaten ser man ikke restriksjoner lenger, sier folketingsrepresentant Peder Hvelplund i Enhedslisten.

Peder Hvelplund

Folketingsrepresentant Peder Hvelplund i Enhedslisten

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Teste kloakk

Danmark bruker 2 milliarder kroner i måneden på testing, men over sommeren skal det bli slutt med massetestingen. Da vil de gå over til annen type testing som ikke er så inngripende, sier Hvelplund.

– Vi kommer til å gå over til å overvåke avløpsvannet, altså smitte i kloakken, sier han.

Siden mars har de hatt et prøveprosjekt på Bornholm der de har overvåket avløpsvann for å slå ned på virusutbrudd. Det har vist seg mye mer treffsikkert.

Dermed blir det mulig å stenge ned mindre steder, som for eksempel et boligområde eller en bydel, fremfor å ha tiltak i hele kommuner. Det er også en annen fordel.

– Da kan vi monitorere smitten uten at folk personlig må teste seg.

Stenger ikke ned igjen

Enhedspartiet var med på det politiske forliket om gjenåpningsplanen i Folketinget. Den førte blant annet til at de kastet munnbindet denne uken, unntatt i kollektivtrafikken.

– Tror du at dere kan komme tilbake dit hvor dere må stenge ned igjen?

– Nei, det tror jeg ikke. Alt avhenger av vaksineringen og at folk overholder de restriksjoner som er om å holde avstand. Men vi er kommet så langt i vaksineringen nå at vi allerede har en høy immunitet og heller ikke frykter Delta-varianten, som er vesentlig mer smittsom.

Danmark har en liten økning av Delta-viruset. Også andre land er rammet. Tidligere denne uken måtte Storbritannia bremse gjenåpningen og utsette å fjerne kravet om munnbind.

Helseeksperter i Danmark tror ikke på en økning nå.

– Umiddelbart tegner det godt. Smittetallene er fallende og lave, og vi har veldig få innlagte, sier virolog Allan Randrup Thomsen ved København Universitet.

SISTE NYTT

Siste nytt