Sluggeren Biden er tilbake for fullt

Han har fått kallenavnet «Sleepy Joe» av president Donald Trump. Og mange velgere syntes etter hvert å være enige. Men nå ser tidligere visepresident Joe Biden ut til å være på vinnersporet.

Joe Biden

Visepresident Joe Biden vant overraskende mange av de 14 delstatene som holdt nominasjonsvalg under supertirsdagen, og har igjen overtatt favorittstempelet til å bli Demokratenes favorittkandidat.

Foto: Frederic J. Brown / AFP

  • Er han for gammel?
  • Er han for moderat?
  • Er stilen for utdatert?
  • Er han den beste Det demokratiske partiet har til å seire over Donald Trump?

Spørsmålene har vært mange etter at Joseph Robinette Biden jr. i fjor valgte å stille i konkurransen om å bli Demokratenes presidentkandidat.

Lenge var han favoritt blant velgerne, både til å bli partiets utpekte og til å være den med best mulighet til å slå Donald Trump i høstens presidentvalg.

Så snudde stemningen. Tallene i meningsmålingene pekte nedover, opptredenene i de politiske tv-debattene ble kritisert og resultatene fra de første nominasjonsvalgene var en katastrofe. Mange mente han fremstod som energiløs og gammel.

Favorittstemplet bleknet og mange mente det gikk mot en tidlig «exit» for den tidligere visepresidenten.

Nå har Joe Biden fått et nytt kallenavn: «politikkens utgave av Lasarus», den bibelske skikkelsen kjent for sin oppstandelse.

Politiske eksperter mener at Bidens resultater fra nominasjonsvalget i Sør-Carolina og fra fra de 14 statene som stemte på supertirsdag er ett av de største comebackene fra en presidentkandidat i moderne politisk historie.

Løs kanon på dekk

Joe Biden skal, ifølge amerikanske medier, være den politikeren Donald Trump mest frykter å møte i valgkampen høsten 2020.

Den politiske sluggeren med 40 års erfaring fra Kongressen og Det hvite hus, er fortsatt populær blant amerikanerne etter sine åtte år som visepresident under Barack Obama.

Bidens ambisjoner om å bli Trumps hovedmotstander, var den utløsende årsaken til riksrettssaken mot presidenten.

Demokratene hevder at Trumps forsøk på å få Ukraina til å etterforske Joe Biden og hans sønn Hunter var for å skaffe informasjon som kunne brukes til å sverte Biden.

Etter at Biden igjen fremstår som en av de største favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat, er Trump nok en gang ute på Twitter med sine karakteristikker.

«WOW. Søvnige Joe vet ikke hvor han er eller hva han gjør. Helt ærlig, jeg tror ikke han engang vet hvilket embete han kjemper om», skriver Trump på Twitter og sender med en oppsummering med Bidens språklige blundere.

Laster Twitter-innhold

Mange mente han trengte munnfilter

Joe Biden var tidligere regnet som en av de største sleivkjeftene i amerikansk politikk.

De verbale blunderne var beryktet, og han var kjent for å framføre de underligste fornærmelser, fulgt av et bredt og sjarmerende smil.

Noen mente Biden tidvis hadde et sterkt behov for munnfilter.

Da Barack Obama lanserte sitt presidentkandidatur, kalte Biden ham en «afroamerikaner som ser ren og pen ut».

Likevel endte han med å bli Obamas visepresident.

Selv klarte Biden å si at tidligere førstedame og senatorkollega Hillary Clinton trolig ville være et bedre valg enn ham selv.

Men gjennom årene som visepresident, fremstod Biden så disiplinert at noen startet å spørre om hvor det var blitt av den «ekte» Joe Biden.

Han har betegnet Trump som «en tragedie i to akter» og legger ikke skjul på at han mener Trump er uskikket til å være president.

Men han har holdt tilbake når det gjelder å ta igjen med presidentens ulike kallenavn, til forskjell fra milliardæren Michael Bloomberg, som mener at Trump må møtes med Trumps egne knep.

Biden har i stedet kjørt på at anstendigheten må tilbake i amerikansk politikk. At respekten for politiske motstandere og konkurrenter er viktig og at kompromisser og samarbeid over partigrensene må til. Og ikke minst: at det amerikanske folket må forenes og trenger en president som forener, etter splittelsen de siste årene.

Pete Buttigieg og Joe Biden på valgmøte i Dallas, Texas 3. mars.

Visepresident Joe Biden profitterer på at flere av hans konkurrenter, som Pete Buttigieg, før supertirsdagen innstilte sin valgkampanje og gikk ut med støtte til Joe Biden. Her fra et valgmøte i Dallas, Texas 2. mars.

Foto: Elizabeth Frantz / Reuters

Elsket av velgerne

Joe Biden har lenge vært regnet for å være en av de hyggeligste menneskene i amerikansk toppolitikk.

Selv mangeårige politiske motstandere i Det republikanske partiet roser ham for hans inkluderende stil og viljen til å sette partiet og politikken foran seg selv.

Både demokratiske, uavhengige og republikanske velgere liker ham, og den tidligere visepresidenten satser på at dette skal hjelpe ham i valgkampen og bringe ham tilbake i Det hvite hus.

I 36 år var Biden senator for den lille delstaten Delaware. Gjenvalgt gang etter gang, ofte med over 60 prosent av stemmene.

Han ble regnet for å være en av Kongressens mest effektive politikere, både da han ledet justiskomiteen og utenrikskomiteen, og utarbeidet gjerne kompromisser over partigrensene.

Likevel snublet han da han forsøkte å bli president i valgene i 1988 og 2008.

Første gang måtte han trekke seg etter at han ble beskyldt for å plagiert deler av en tale av den britiske Labour-lederen Neil Kinnock, og andre språklige omtrentligheter.

Da han forsøkte seg 20 år senere, i konkurransen mot Barack Obama og Hillary Clinton, kastet han inn håndkleet allerede før stemmene var ferdig opptalt i Iowa, den første delstaten i nominasjonsvalget. Da hadde han fått under 1 prosent av stemmene.

Joe Biden sammen med kona Jill Biden og søsteren Valerie Biden Owens.

Joe Biden sammen med kona Jill Biden og søsteren Valerie Biden Owens under nattens feiring etter at seier etter seier på supertirsdag ble klare.

Foto: Frederic J. Brown / AFP

Velgerne i «Springsteen-land»

Likevel regnes han som den beste til å få tilbake demokratiske velgere som Trump kapret for fire år siden.

Det vil si arbeiderklasse- og middelklassevelgere i «Springsteen-land». De velgerne som de siste tiårene har følt seg politisk og økonomisk forlatt.

Det var i disse statene Hillary Clinton tapte presidentvalget.

– Jeg hadde en far som ikke fikk seg jobb, og som sa til meg da han flyttet fra Pennsylvania til Delaware; jeg henter deg når jeg har penger, har Biden fortalt.

– Det var ikke finansfolkene på Wall Street og direktørene som bygde Amerika. Det var vanlige folk fra middelklassen som bygde Amerika. Det er ingen overdrivelse, det er ganske enkelt et faktum, gjentar han.

Barack Obama og Joe Biden

Barack Obama og Joe Biden utviklet både et personlig og politisk vennskap under åtte år sammen i Det hvite hus. Obama har foreløpig ikke gitt sin støtte til Biden, i frykt for å splitte partiet.

Foto: Susan Walsh / AP

Er han for gammel og moderat?

Ett av de store spørsmålene har vært om Joe Biden er for etablert og for sentrumsorientert til å vinne presidentnominasjonen på demokratisk side.

Venstrebølgen som har feid over Det demokratiske partiet viser unge velgere med appetitt på venstreorienterte ideer. De har flokket seg rundt kandidater som Bernie Sanders og Elisabeth Warren, som med sine mer radikale synspunkter, har presset partiet mot venstre.

Sanders økende oppslutning har skapt sterk uro hos ledelsen i Det demokratiske partiet. Mange mener han er altfor venstreradikal for amerikanske velgere når det virkelige blir alvor ved presidentvalget til høsten.

Det er lite tvil om at Biden har vært partiledelsens foretrukne kandidat, men selv nære støttespillere har de siste månedene blitt i tvil. De fryktet for både finansieringen og organiseringen av valgkampen.

Men etter at det ble klart at yngre, moderate utfordrere ikke klarte å tiltrekke seg nok stemmer fra viktige demokratiske velgergrupper og trakk seg en etter en, er eldstemann Biden igjen blitt den moderate fløyens største håp.

Han har gjennom de siste dagene vist at han klarer å få støtte et bredt spekter av velgere fra ulike steder.

"The situation room" i Det hvite hus

Hillary Clinton, Barack Obama og Joe Biden har vært både politiske allierte og politiske konkurrenter. Kan Biden lykkes med å etterfølge Obama der Clinton mislyktes, med å bli USAs president? Her er alle tre samlet i The Situation Room 1. mai 2011 hvor de fulgte jakten på Al Qaida-lederen Osama bin Laden.

Foto: Reuters

Selv om katolikken Biden er liberal i sosiale spørsmål, er han godt plantet i midten når det gjelder den økonomiske politikken.

Han har klart kunststykket å holde seg inne både med finansbransjen, som er svært viktig i hjemstaten Delaware, storindustrien og fagforeningene, men ikke alle disse er like populære alliansepartnere i dagens politiske USA.

Han beskyldes også for å være politisk vinglete, uten en klar kampsak utover at han mener det er nødvendig å bytte ut sittende president Donald Trump og gjenoppta politikken fra Obama-årene.

Alderen er også noe som taler mot Biden. Mange frykter han er for gammel.

Han er 77 år, riktignok ett år yngre enn konkurrenten Bernie Sanders. Hvis han skulle lykkes med å bli president, vil han bli den eldste som har tiltrådt vervet.

Amy Klobuchar og Joe Biden under valgmøte i Dallas, Texas 2. mars 2020.

Senator Amy Klobuchar, som trakk seg 24 timer før supertirsdag, deler en spøk med Joe Biden under et valgmøte i Texas.

Foto: Eric Thayer / Reuters

For mange klemmer

Ved siden av sitt store smil og språklige spark, har Biden vært kjent for sine mange klemmer. Til kjente og ukjente. Til menn og kvinner.

Hans nærhet var lenge et «Biden-pluss», inntil det plutselig ble et minus.

Hans klemmer og kjærtegn ble tolket på en ny måte etter #metoo, og flere kvinner kom med anklager om upassende oppførsel.

Selv har han forsvart seg med at han liker mennesker, og at han har vært en politisk forkjemper for kvinners rettigheter.

Som leder av justiskomiteen fikk han gjennom loven som forbyr vold mot kvinner i hjemmet, noe som den gang ble regnet som en politisk seier, gitt at loven grep inn i det som ble ansett som «privatlivets fred».

Han har måttet stå til ansvar for hvordan han behandlet den kvinnelige juristen Anita Hill i 1991.

Hill anklaget jusprofessoren Clarence Thomas, som var nominert som dommer til amerikansk høyesterett, for seksuell trakassering. Under høringen i Kongressen var Biden, som leder av Senatets justiskomite, svært tøff mot den kvinnelige juristen da han spurte henne ut.

Han har siden beklaget overfor Hill, og sagt at han i dag ville valgt en helt annen tone.

Høringen av Anita Hill i 1991

Den unge, kvinnelige juristen Anita Hill møtte Senatets justiskomité 11. oktober 1991, en komité bestående av bare menn. Der skulle hun utdype ankepunktene mot sin tidligere professor Clarence Thomas. Det ble en ubehagelig offentlig affære.

Foto: Greg Gibson / AP

Anita Hill tok imot beklagelsen med et visst forbehold. Hun mener Biden bør beklage overfor alle kvinner som på grunn høringen aldri turte å ta opp seksuell trakassering og overgrep på amerikanske arbeidsplasser.

Biden må også regne med å stå til rette for innføringen av en kriminalitetslov på 1990-tallet, som har ført til at unge svarte menn er overrepresentert i amerikanske fengsler.

I tillegg kommer en rekke andre saker som hans motstandere og konkurrenter med jevne mellomrom pirker borti og hvor presset sikkert vil øke etter at han igjen fremstår som favoritt.

Selv anser den politiske tungvekteren sin lange tid i politikken som en fordel. Andre mener det er en hemsko i jakten på nye velgergrupper, ikke minst de som ønsker seg forandring.

Familietragedien som har fulgt ham

Joe Bidens tragiske familiehistorie har sympati hos mange velgere.

I fem år var han alenefar, etter at hans 30 år gamle kone og hans 13 måneder gamle datter døde i en bilulykke da familien var på vei for å kjøpe juletre.

Joe Biden avlegger eden som senator på sykehuset i Wilmington 5. januar 1973

Joe Biden avlegger eden på sykehuset i Wilmington 5. januar 1973. Faren til hans døde kone Robert Hunter holdt Bibelen mens sønnen Beau lå i sykehussengen.

Foto: Bh / AP
Joe og Beau Biden

Joe og sønnen Beau, som var kaptein i den amerikanske hæren, hadde et svært nært forhold.

Foto: Khalid Mohammed / AFP
Joe Biden hilser sin sønns kiste 6. juni 2015

Joe Biden hilser sin sønns kiste farvel 6. juni 2015. Sønnens død var årsaken til at Biden ikke stilte som presidentkandidat i 2016.

Foto: Bryan Woolston / Reuters

Biden, som da var 29 år og nyvalgt senator, måtte avlegge eden på sykehuset hvor sønnene lå skadd.

– Jeg var fire år og husker ikke alt, mest sykehuset. Min far ønsket å trekke seg fra senatorvervet. Han sa at folket i Delaware kunne få en ny politiker, vi kunne ikke få en ny far, fortalte eldstesønnen Beau senere.

Familien og politikerkolleger overtalte den unge senatoren til å prøve, og han endte som en av Kongressens lengstsittende tungvektere.

Men hver eneste kveld tok han toget hjem de 160 kilometerne fra Washington til hjembyen Wilmington, for å være sammen med sønnene.

Siden giftet han seg på nytt og fikk en ny datter med sin nye kone, Jill.

I 2015 ble familien rammet av en ny tragedie, da sønnen Beau (46) fikk påvist hjernekreft.

Like før han døde, oppfordret Beau faren til å stille i presidentvalget som kom året etter.

Biden, som da var visepresident, hadde før sønnens sykdom bestemt seg for å prøve å bli Obamas etterfølger.

Faren sa han ønsket å respektere sønnens ønske, men at sorgen satt for hardt i for ham selv og familien til at de orket å gjennomgå en presidentvalgkamp.

Dette selv om han var den antatte favoritten og ble regnet som et sterkere kort enn Hillary Clinton i avgjørende velgergrupper.

Nå – fire år etter – får han testet om favorittstempelet holder helt inn.

Følg presidentvalget i NRKs Nyhetssenter:

Alt om presidentvalget i USA

SISTE NYTT

Siste nytt