Slåss om Springsteen-land

John McCain, Sarah Palin og Barack Obama var alle samlet i den gamle stålstaten.

John McCain og Sarah Palin på valgarrangement i Hershey, Pennsylvania
Foto: Scanpix/AP

Sarah Palin og John McCain var sammen i Hershey, Obama i Chester.

Til tross for at Obama har rundt 10 prosents ledelse på flere meningsmålinger i delstaten, med 52 prosent mot 42 prosents oppslutning, har ikke McCain-kampanjen gitt opp kampen om stålstaten.

Delstaten har 21 valgmenn og er dermed blant de tyngste på "valgvekten". Men veien synes svært bratt for John McCain fordi Pennsylvania-velgerne har stemt på den demokratiske kandidaten i hvert av de siste fire presidentvalgene.

Blant McCain-rådgiverne er det også strid om kampanjen bør satse så sterkt i en delstat de ligger så langt bak i.

- De bare må fortsette, selv om det virker nytteløst. Gir de opp Pennsylvania, vil gir de signal om at de allerede tapt valget, sier NRKs utenrikskommentator Bjørn Hansen.

I tillegg trenger Republikanerne sårt de 21 valgmannstemmene herfra, skal McCain ha håp om å nå grensen på 270 valgmenn som trengs for å bli president. McCain-leiren hevder at flere faktorer som viser seg i interne partimålinger ikke fanges opp i meningsmålingene.

De hvite arbeiderklasse-velgerne som foretakk Hillary Clinton er det hva republikanerne håper på. De som ikke vil stemme på en svart mann.

Været dårlig

Barack Obama var førstemann ut - i regnet og vinden i Chester. Dressen var byttet ut med jeans og skinnjakke.

- Litt regn har aldri skadet noen, sa han - før han spøkefullt la til.

Barack Obama i Chester, Pennsylvania

Barack Obama hadde kledd seg for været.

Foto: Scanpix/AP

- Selv om jeg så Ed Rendell (guvernør i Pennsylvania red.anm) bak her, og tennene hans klapret.

- Vi har stått opp mot dårlig vær før - vi har opplevd skyer på himmelen. Det er nettopp i vanskelige tider at amerikanerne reiser seg, sa Barack Obama og gav komplimenter den til store forsamlingen som trosset det ufyslige været.

- Dette er et utrolig oppmøte i dette været, sa han.

- Hvis vi ser samme engasjement på valgdagen, er finnes det ingen muligheter for at vi ikke skal kunne forandre USA. Men vi kan ikke et øyeblikk tillate oss til å tro at valget er over, vi kan ikke gi opp. Ikke nå. Ikke når så mye står på spill, sa Obama.

Rett foran han sto tilhengere med plakater med teksten "Stopp den globale oppvarmingen" og han kunne ikke dy seg:

- Jeg er heller ikke for global oppvarming, men det er litt vel kjølig i dag.

Attentatplanene mot ham - som ble kjent i går kveld - ble ikke nevnt med ett ord.

Les: Drapsplaner mot Obama og - Frykter ikke for mitt liv

- Frykten for attentat mot Obama, som en svart kandidat, har ligget der hele veien, og man vil ikke "spille dette opp", i frykt for å skape nye ideer, sier utenriksredaktør Gunnar Myklebust i en kommentar.

- Heller ikke John McCain vil finne på å bruke dette, sier Myklebust.

Skatter

Skatter er hva republikanerne nå angriper Barack Obama på, også i Hersey.

McCain har satt et nytt kallenavn på Obama - "Barack the Redistributor".

- Det betyr at han vil ta pengene deres og fordele dem til andre. Han vil spre rikdommen, hevdet John McCain mens forsamlingen buet i solidaritet.

- Senator Obama stiller for å bli redistribueringssjef, jeg stiller som "commander-in-chief", sa McCain til stor jubel.

- Senator Obama stiller for å spre velstanden, jeg stiller for å skape velstand. Senator Obama stiller for å straffe de suksessfulle. Jeg stiller for å gjøre alle til en suksess, fortsatte han - til like stor jubel.

Republikanerne presentererer nå Barack Obama som en ultra-liberal politiker som vil heve skattene for alle.

McCain hevder dette vil forverre den allerede havarerte økonomien.

- Det er ikke noe rettferdig å kjøre økonomien i grøfta, sa McCain.

Rørleggeren "Joe the Plumber" er fortsatt med i republikanerens tale. Både Sarah Palin og McCain bruker han som et eksempel på den lille amerikaner med lyst til å starte sin egen virksomhet, men som kommer til å kveles av Demokratenes skatteåk.

- Joe bad aldri om å bli berømt, men han bad om å ikke kveles av skatter, sa John McCain.

Video nsps_upload_2008_10_28_16_19_34_385.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Kjemper om Pennsylvania

Forholdet på null?

Både presidentkandidaten og tilhengerne holdt seg tørre på beina, valgmøtet var lagt til en ishall i motsetning til demokratenes. Et utendørs arrangement tidligere på dagen ble avlyst.

Møtet i Hershey var det første Palin og McCain opptrådte sammen på, etter at det i helgen kom frem at det krangles åpenlyst om Palins rolle i valgkampen og om hun er blitt for selvstendig. Noen har sågar allerede lagt skylden for et mulig valgnederlag på henne.

Les: Partiet krangler om Palin og Jakter på syndebukker

Les: Palin: En beundret belastning

Palin, som holdt sin tale først av de to, klarte som hun alltid gjør, å oppildne forsamlingen. Hun presenterte også McCain med vanlig fynd og klem - som den ene som vil ofre livet for velgerne og landet.

Og McCain fulgte opp nyhetene fra helgen på denne måten:.

- Når to uavhengige slår seg sammen, blir de ikke enige om alt - men skaper mye moro, sa han.

Sarah Palin og John McCain

Sarah Palin og John McCain hadde det tidsvis svært morsomt sammen.

Foto: Scanpix/AFP

McCain grep nok en gang begjærlig kommentaren fra Demokratenes visepresidentkandidat Joe Biden om at Barack Obama vil bli testet i en internasjonal krise i løpet av sitt første halvår.

- Mine venner, USA kan ikke ha en president som trenger å bli testet. Jeg har allerede blitt testet, sa McCain og viste til sine år i Vietnam og at han satt i en ubåt utenfor Cuba under Cuba-krisen.

- Gi ikke opp håpet, slåss for hva dere vil, slåss for en ny retning for USA, slåss for våre idealer, vår økonomi, våre barns fremtid, for rettferdighet og muligheter for alle, ropte McCain i en kraftfull sluttapell til å være ham.

- Reis dere, USA er verdt å kjempe for. Vi gir oss aldri, vi skal vinne dette valget, og skape historie, avsluttet han - før tonene til Rolling Stones overtok.

Ut fra bildene er det vanskelig å dømme om forholdet mellom den mulige presidenten og visepresidenten allerede er på fryspunktet eller deromkring. Til tider lo de godt sammen av en spøk.

Palin klappet McCain vennskapelig på ryggen etter talen, før de gav hverandre den obligatoriske avsluttningsklemmen og vinket til publikum sammen. Men Palin klarte å utvise litt mer entusiasme i oppgaven enn sjefen.

Video nsps_upload_2008_10_12_12_17_26_789.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Bruce Springsteen er ihuga demokrat. Her fra et arrangment tidligere i høst.

SISTE NYTT

Siste nytt