Hopp til innhold

Partiet krangler om Palin

Det er nå full krangel mellom rådgiverne til John McCain og Sarah Palin om Palins rolle i valgkampen.

Sarah Palin og døtrene Piper og Willow på valgmøte Fort Wayne, Indiana.
Foto: Scanpix/AP

Palin, som brakte begistring, energi og republikanske kjernevelgere inn i valgkampen, får nå skylda for at valgkampen til John McCain arbeider i motbakk 10 dager før valget.

Og at Sarah Palin er deler av forklaringen til dette.

Wall Street Journal og NBC har en ny meningsmåling som viser at stadig færre mener at Palin er kvalifisert til å være visepresident.

– Tallene hennes har stupt i vår måling. 55 prosent mener hun ikke er kvalifisert til å være president dersom den situasjonen oppstår. Og det er et foruroligende tall når man tar McCains alder i betraktning, sier NBCs politiske redaktør Chuck Todd.

En tidligere måling for ABC og Washington Post viser at seks av ti velgere mener at Palin mangler erfaring til å kunne bli en effektiv president. Ifølge Washington Post er en tredel av velgerne mindre innstilt på å stemme på McCain på grunn av henne.

Men hun er fortsatt - til forskjell fra John McCain selv - den som kan konkurrere med Barack Obama i å trekke mengder av folk til valgmøter og begeistre dem på en måte McCain med sin stil aldri klarer.

Les De som elsker Sarah Palin... og ...og de som ikke gjør det

Lei rådene

Ifølge Politico.com er Palin lei og frustrert over rådene hun har fått av valgkamplederne Steve Schmidt og Nicole Wallace.

Duoen legger nå mer eller mindre skylden på henne for motgangen til McCain-kampanjen.Men det skal ha vært Steve Schmidt som plutselig som mente McCain burde gå for Palin som visepresidentkandidat, og fikk ham med på dette.

Nettstedet har intervjuet flere partimedlemmer som er på Palins side. De mener det er drøyt at Palin får skylden for at valgkampen går trått.

Samtidig skal den omstridte damen selv nå være mer innstilt på å gi blaffen i ordrene og oppleggene til rådgiverne og i stedet tenke mer på sin egen politiske framtid, kanskje som en mulig framtidig presidentkandidat i 2012.

– Hun har mistet tilliten til de fleste av folkene på flyet, sier en ledende republikaner som Politico siterer - og henviser til valgkampflyet til McCain som i innspurten fungerer som valghovedkvarter.

Han legger til at Palin har begynt å «gjøre opprør» i noen av sine uttalelser.

Oppfører seg som diva

Kilder i kretsen rundt McCain sier derimot at Palin oppfører seg som en diva som ikke tar råd fra noen, som tenker på seg selv - og som ikke har noe tillitsfullt forhold til noen i valgkamp-staben.

– Hun tenker på sin egen framtid og ser seg selv som partiets neste leder, sier en McCain-kilde til CNN og minner om at «divaer bare stoler på seg selv, siden de oppfatter seg selv som begynnelsen og slutten på all visdom».

McCain-leieren er svært misfornøyd med at hun offentlig kritiserte beslutningen om å gi opp valgkampen i Michigan, fordi McCain lå så dårlig an i forhold til Obama.

Hun har også beskrevet såkalte "robocalls" som irriterende, til tross for at McCain-rådgivere forsvarer bruken av dem. "Robocall" er automatiske telefonoppringninger med negativt budskap om valgkampmotstanderen - og et virkemiddel som øker i bruk de siste ukene av en valgkamp.

- Alt hun gjorde var å svare på spørsmål fra pressen, sier en Palin-rådgiver til CNN.

Kilden innrømmer at Palin kanskje ikke er så god til å svare på valgstrategiske spørsmål - men at valgkampstrategene har det meste av skylden. Ved å skjerme henne mot pressen har interessen og presset derfor bare økt.

- Hun burde nok vært mere "der ute", sier kilden og henviser til media. Vedkommende innrømmer mer eller mindre at kampanjen har bommet, og mener det derfor er urettferdig at bildet av Palin har fått satt seg etter to dårlige store TV-intervjuer. Denne strategien var det før nevnte Steve Schmidt og Nicole Wallace la opp.

Nett-TV: Se intervjuet med Katie Couric

Ved spontanintervjuer med journalister har den utdelte pressesekretæren Tracey Schmitt kommet styrtende til og forsøkt å avslutte praten. Det styrker ikke bildet av en styringsklar visepresidentkandidat.

- Palin er lei av å følge denne "skadebegrensnings-kontrollen", sier kilden til CNN.

På McCains side forsvarer de beslutningen om å begrense kontakten med pressen, og mener det kunne gått langt verre hvis de ikke hadde gjort det.

De fremhever at Palin trengte tid til å bli oppdatert på nasjonale- og internasjonale emner, og på John McCains politiske og militære merittliste.

Det heter også at de har hatt en tung jobb med å "kvalifisere" Palin.

- Hennes mangel på forståelse for en rekke nøkkeltemaer var dramatisk, sier én med direkte kunnskap om "skoleringsprosessen". Og legger til at å få henne godt nok opp på et tilstrekkelig nivå, var "vanskeligere med noen kandidat i historien".

Hvor langt han tenker tilbake historisk, går han ikke nærmere inn på.

Andre igjen minner om at det er helt naturlig med spenninger i en valgkamp, det var ufred mellom John Kerry og John Edwards i 2004 om Edwards rolle. Kerry-rådgivere mente Edwards tenkte for mye på sin egen politiske karriere, fordi han nektet rollen som "valgkampslugger."

Alt var ikke fryd og gammen mellom rådgiverne til Bill Clinton og Al Gore i 1992 og 1996 heller.

Det samme hos republikanerne Bob Dole og Jack Kemp da de var i krigen mot Clinton/Gore i -96 og forholdet mellom George W.H. Bush og Dan Quayle har flere likheter med Palin/McCain.

Se disse valgkampene i NRKs USA valg-TV

Trøbbel x 3

I tillegg skaper andre ting fortsatt trøbbel.

Både Palin selv og ektemannen Todd var fredag amerikansk tid (natt til lørdag norsk tid) innkalt til høring hos Alaska Personell Board for å vitne i saken om "troopergate". Saken hvor Palin som Alaska-guvernør sa opp delstatens politisjef som nektet å sparke hennes tidligere svoger. Palin skal ikke ha brutt noen regler, men granskingskomiteen mente hun hadde misbrukt makten sin og overtrådt det etiske reglementet.

Svarene fra Palin-ekteparet er ikke offentliggjort.

Les: De som elsker Sarah Palin... og ...og de som ikke gjør det

Les: Pengeskjeletter ut av skapet og – Palin misbrukte makten sin

I tillegg kommer den siste ukas mest omtalte sak i valgkampen, at det republikanske partiet har brukt 150.000 dollar av valgkampkassas penger på designerklær og dyre frisørtjenester til Palin og familien siden hun ble valgt til visepresidentkandidat.

Ifølge NBC News betaler partiet mer til toppstylisten Amy Strozzi, kjent fra amerikanske "Idol" og "Skal vi danse", for å følge og pynte Palin & co., enn til McCains utenrikspolitiske rådgiver.

Strozzi fikk betalt 22.800 dollar for de to første ukene i oktober, mens utenriksrådgiver Randy Scheunemann fikk 12.500 dollar, ifølge regnskapsrapportene til valgkommisjonen.

Ifølge valgkamprådgivere dekker summen på 22.800 dollar også deler av september, måneden det fra før var betalt ut 13.200 dollar for samme arbeid.

Les: Svart belte i shopping og Palins klesbudsjett skaper irritasjon

Kommentatorer er samtstemte i at dette undergraver appellen Palin har dyrket som hockey-mamma med beina solid plantet blant vanlige folk.

Dobbeltmoral

Palin selv forsvarer seg med at til vanlig handler hun klær og sko helt andre steder enn valgmedhjelperne nå har gjort.

Og hun har høstet støttet fra blant andre Campbell Brown i CNN som minner om at kvinner i offentligheten får stilt helt andre krav til utseende enn menn.

- Mine mannlige kolleger kan ha på seg stygge slips, uten at noen løfter et øyebryn. Har jeg bommet på antrekket eller håret, blir det telefonstorm. De kan stille uten sminke på direkten, tenk reaksjonene hvis jeg hadde gjort det samme, sier Brown i en kommentar på CNN.

Brown og flere andre trekker frem behandlingen Hillary Clinton har fått, både som førstedame da hun erklærte at hun egentlig ikke var så opptatt av utseende og hår og det ramaskriket det vakte, og i valgkampen hvor buksedresser og frisørregninger var gjenstand for artikler og kommentarer.

CNN-reporteren mener derfor burde bare mangle at partiet ikke stiller opp for Palin.

Likvel, Palin-parodiene på programmet Saturday Night Live som går som en farsott verden over - gjør det ikke akkurat bedre for Sarah Palin.

Se parodiene hos Saturday Night Live

SISTE NYTT

Siste nytt