- Frykter ikke for mitt liv

Presidentkandidat Barack Obama sier at han er overrasket over at voldelige grupper ikke har tatt større plass i denne valgkampen, men at han ikke frykter for sitt liv.

Barack Obama
Foto: JASON REED / Scanpix/Reuters

I går ble det kjent at to nynazister er arrestert, siktet for å planlegge å skulle drepe Demokratenes presidentkandidat Barack Obama.

LES: Drapsplaner mot Obama

Ville skyte fra bilen

Daniel Cowart (20) og Paul Schlesselman (18), soom blir beskrevet som nynazistiske skinheads, skal ha møtt hverandre på Internett for cirka en måned siden.

Daniel Cowart (t.v.) og Paul Schlesselman

Daniel Cowart (t.v.) og Paul Schlesselman.

Foto: Scanpix/Reuters

Til felles har de at de begge eroverbevist om at den hvite rasen er overlegen.

I avhør har de forklart at de hadde tenkt å iføre seg hvite dresser og flosshatter, og så kjøre i en bil i høy hastighet mot Barack Obama og skyte ham fra vinduet.

Da de ble arrestert, hadde de malt hakekors og andre nazizymboler på bilen de brukte.

- Jeg har de beste sikkerhetsfolkene

Barack Obama har helt siden han startet valgkampen hatt et omfattende sikkerhetsapparat rundt seg.

- Det som er slående med denne valgkampen, er at hatgrupper er blitt marginalisert, sier Obama selv.

- Jeg er ikke bekymret. Jeg har de beste sikkerhetsfolkene i verden fra Secret Service.

Den demokratiske presidentkandidaten er blitt beskyttet av etterretningsagenter siden mai 2007, trekvart år før nominasjonsvalgene tok til i januar i år.

Han var den første av partienes presidentkandidater, utenom Hillary Clinton som har vakter på grunn av sin status som tidligere førstedame, som fikk Secret Service-beskyttelse på grunn truslene han har mottatt som svart kandidat.

Obama selv har forsøkt å tone ned rasefaktoren, ikke unaturlig siden han har hvit mor og vokste opp hos hvite besteforeldre.

Video nsps_upload_2008_10_28_8_57_57_333.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Barack Obama ikke urolig.

Symbolske nazitall

Politiet beslagla flere våpen under pågripelsen av Cowart og Schlesselman, og i planene inngikk det å rane en våpenbutikk.

Med våpnene skulle de drepe 102 svarte mennesker, hvorav 88 skulle skytes og 14 halshogges.

Tallene er symbolske for nynazister. 88 står for Heil Hitler, ettersom bokstaven H er nummer åtte i alfabetet.

Drapene skulle utføres på en ikke navngitt skole med overvekt av svarte elever før de skulle reise rundt i USA for å drepe afroamerikanere. Til slutt skulle de forsøke å skyte ihjel Barack Obama.

De var likevel så realistiske at de regnet med at de neppe ville lyktes med dette, og at de selv kom til å bli drept i forsøket.

Daniel Cowart kommer fra Tennessee, hvor han har bodd hos sine besteforeldre på landsbygda. Paul Schlesselman kommer fra Arkansas.

Ikke ordentlig plan

Etterforskerne sier inntrykket er at de to unge mennene egentlig ikke hadde en detaljert plan for hvordan de skulle gjennomføre massedrapene.

Eric Zahren, talsmann for amerikansk etterretningsvesen, sier også at det er forskjell mellom konkrete drapsplaner og drømmeerklæringer. Men at de fortsetter etterforskningen.

Se historien om de svartes kamp

Ledelsen skrumper inn

En ny amerikansk meningsmåling viser at Obamas ledelse nå bare er på fire prosentpoeng.

Målingen fra Reuters, C-SPAN og Zogby gir Obama 49 prosent av stemmene, mens hans motstander John McCain får en oppslutning på 45 prosent.

SISTE NYTT

Siste nytt