Hopp til innhold

Palin: En beundret belastning

”Ingen stemmer på visepresidenten!” er et gammel jungelord i amerikansk politikk. På den bakgrunn er det påfallende hvor stor oppmerksomhet som blir Sarah Palin til del.

John McCain og Sarah Palin
Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

For to måneder siden visste ”ingen” hvem Sarah Palin var. Det var en gedigen overraskelse da republikanerenes presidentkandidat John McCain fortalte verden at han hadde valgt den 44-årige Alaska-guvernøren som sin makker.

Les: Nå er hun historisk

Fenomen

Den elegante fembarnsmoren var en umiddelbar ”hit” blant kristen-konservative velgere som hadde vært lunkne i sin støtte til McCain.

Hun er mot abort, nærmest under alle omstendigheter, står for solide familieverdier, representerer dobbeltarbeidende mødre og er pen å se på.

Hennes debuttale i nasjonal og internasjonal sammenheng ble levert på en overbevisende måte, med glimt i øyet, et skjelmsk smil om munnen og noen velformulerte replikker for evigheten. USA lå for hennes føtter.

Nett-TV: Se Sarah Palins tale under landsmøtet

Hillary Clinton og Barack Obama

Hillary Clinton og Barack Obama.

Foto: John Kuntz / AP

Rollemodell

Sarah Palin var rett kvinne til rett tid – for konservative, men moderne amerikanske kvinner.

Hun kombinerer karriere og barn, er tøff dame med myke verdier, forfengelig men troende.

Mer radikale kvinner har ”i alle år” hatt Hillary Clinton, konservative kvinner har nå fått sin ”Hillary”. Tiden var overmoden og uansett hva resultatet blir den 4. november; John McCain vil uansett bli husket som mannen som oppdaget Sarah Palin. Det skjedde fort og impulsivt, på tynt grunnlag og ikke spesielt gjennomtenkt.

Poenget er at ingen kan forklare fenomenet: Hadde valget av Palin vært grundig forberedt så hadde man gjort noe tilsvarende for lenge siden. Det er umulig å planlegge en slik suksess. Det ubesvarte spørsmålet er om entusiasmen på valgmøtene og stjernestatusen i mediene gir seg utslag i flere stemmer og valgseier.

Elsket og hatet

Republikanernes visepresidentkandidat samler tusener på sine valgmøter. Hun inspirerer og begeistrer, hun provoserer og utfordrer – og de republikanske kjernevelgerne elsker henne. Palins problem er at mange av de nysgjerrige, ikke kommer til å stemme på henne.

Velgerne liker hva de ser, men ikke hva de hører.

Les: De som elsker Sarah Palin...
Les: Kristne kvinner vender Palin ryggen

Meningsmålingene går i mot Palin. Hun er for aggressiv og ytterligående for enkelte, for fersk og uerfaren for andre. Hennes nyfødte med Downs syndrom og den ugifte eldstedatterens graviditet gir henne en folkelig fasade; men maktmisbruk og storshopping har påført henne riper i lakken.

Hun sparket en politisjef i Alaska som nektet å si opp hennes eks-svoger og hun brukte én million kroner på kampanjeklær – og sendte regningen til partiet. Det rokker ved bildet av en jordnær og liketil ”hockey-mom” som står med begge bena plantet i Mian Street, USA.

Les: Svart belte i shopping
Les: Palins klesbudsjett skaper irritasjon
Les: – Palin misbrukte makten sin
Les: – Palin delte ut jobber som takk for bidrag

VIDEO: Ødeleggende rapport

Video nsps_upload_2008_10_11_12_40_56_769.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kontroversiell

John McCains problem er at hans vise-presidentkandidat begeistrer de som allerede er om bord. Hun har mobilisert kjernevelgerne, men har begrenset appell til uavhengige velgere.

Hennes tilhengere bryr seg ikke om dårlige svar i intervjuer, eller småtabber på valgmøter.

Snarere tvert i mot: Det gjør henne mer menneskelig og mindre ufeilbarlig. Hun er av kjøtt og blod, akkurat som velgerne. Men når hun sier at de som sprenger abortklinikker i lufta ikke er terrorister, er det mer splittende enn samlende.

Les: - Abortmotstandere ikke terrorister

Hun får økt oppslutning fordi hun er ærlig og direkte, men taper allikevel terreng fordi en slik uttalelse er ekstrem og skyver uavhengige velgere vekk fra det republikanske partiet.

I denne omgang. For Sarah Palin er en uslepen politisk juvél vi vil se mer til. Hun vil raffinere sin stil og sitt budskap før neste korsvei.

Tre scenarier

Alt tyder på at Sarah Palin er kommet for å bli. Den eneste ukjente faktoren er som hva.

Les: President Sarah Palin?

Satt på spissen: Den 4. november får vi vite om Sarah Palin blir republikanerenes presidentkandidat i 2012 eller 2016. Hvis John McCain taper har hun et enormt forsprang på andre håpefulle republikanere som har siktet seg inn mot presidentvalget om fire år.

Hvis han vinner kan hun som visepresident enten måtte overta i løpet av perioden, eller i 2012 dersom 76-åringen – på det tidspunkt – velger å legge inn årene. Hvis McCain holder koken i to perioder – til han blir 80 år – kan hun la seg nominere i 2016 som en erfaren 52-åring. Alt tyder på at hun har ambisjonene og er villig til å stå distansen.

Sarah Palin

Sarah Palin skaper entusiasme.

Foto: AP Photo/Charlie Neibergall

Posisjonering

Det er en drøy uke til valget og det ryktes at McCain-kampanjen allerede fordeler skyld.

Sarah Palin skal være misfornøyd med rådene hun har fått og rollen hun er tildelt. Nå har republikanerene på ingen som helst måte tapt ennå, men Sarah Palin vet hvor den politiske nødutgangen er og mye tyder på at hun ikke legger absolutt alle sine egg i årets kurv.

Les: Partiet krangler om Palin

Det er alltid mye snakk om ”Washington insiders” i amerikanske valgkamper. Selv McCain som har tilbragt et kvart århundre i Kongressen, og demokratenes vise-presidentkandidat Joe Biden som kom til Capitol Hill i 1972, snakker med forakt om ”Washington”.

Det brukes nærmest som et skjellsord i USA, om et politisk miljø som må forandres. Obama er en del av dette miljøet. Uansett hva man mener om Sarah Palin, men hun er en ekte outsider som kan snakke med troverdighet om ”Washington” som noe selvopptatt og fremmedartet. Sånn sett har hun et ståsted som velgerne i de 50 statene kan nikke gjenkjennende til. Som guvernør har hun samme gunstige utgangspunkt som Bill Clinton i 1992 og George W. Bush i 2000.

Kvinnediskrimminering

Sarah Palin har fått mye negativ presse de siste åtte ukene. Noe av det er selvforskyldt. Først svarte hun ikke på spørsmål fra pressen og da hun endelig stilte opp var noen av svarene både vage og uklare.

Nett-TV: CBS-intervju med Sarah Palin

Det er hevet over tvil at hun har fått mange og vanskelige spørsmål. Så skulle det da også bare mangle: Hun er regjeringspartiets vise-presidentkandidat og kan måtte overta verdens mektigste embede i løpet av de kommende fire år. Velgerne har krav på å få vite hvem hun er. Problemet er at mediene hadde bare de åtte ukene mellom nominasjonen og selve valget til disposisjon.

Kanskje har fokuset på klær og barn vært større enn om mann hadde vært i hennes posisjon. Men det er på den annen side Sarah Palin selv som har valgt å presentere seg og sine på den måten hun har gjort. Og – vi må ikke glemme alle de mannlige politikere som har måttet trekke seg på grunn av presseoppslag.

Sarah Palin og komiker Tina Fey

Sarah Palin og komiker Tina Fey.

Foto: CBS/NBC

Hun scoret stort, blant enkelte, da hun snakket Washingtons pressekorps midt i mot, kanskje må hun betale en pris for det. Samtidig har hun fått fenomenalt med halleluja-spalteplass i dameblader og ”Se-og-Hør” publikasjoner og hun hylles på de konservative ”talk-radio” stasjonene som har millioner av lyttere; så mediebildet er ikke entydig.

Latterliggjort

Amerikanske komikere i allminnelighet og Tina Fay i Saturday Night Live i særdeleshet har fått mye gratis etter at Sarah Palin ble nominert, og visepresidentkandidaten har fått mye juling.

Nett-TV: Sarah Palin - satirikernes nye yndling

Nå har både SNL og Jon Stewart m.fl. seere som ikke ville ha stemt på Palin uansett; samtidig kan det sies å være en anerkjennelse å bli drevet gjøn med i disse programmene.

Hun blir verken ignorert eller neglisjert og hun viste god selvironi – og høstet anerkjennelse - da hun selv stilte opp i SNL og deltok i sketsjene om seg selv. Det er ikke sikkert at Sarah Palin er et offer i det hele tatt, man trenger bare litt tid på å bli kjent med henne.

Video: Her møter Palin "Palin"

Video nsps_upload_2008_10_19_16_53_16_443.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SISTE NYTT

Siste nytt