Hopp til innhold

Sier nei til søppel fra rike land

Filippinene sender tonnevis med søppel i retur til Canada. Malaysia vil ikke ta imot mer plast fra Vesten. Flere og flere land nekter å være søppeldynger.

Tollere ved konteinerne som kom fra Canada

Her står tollere ved søppel som kom til Filippinene fra Canada i 2014. Nå er vil filippinerne ikke ta imot mer.

Foto: Handout / Reuters

Filippinske myndigheter sier nei til plastflasker og -poser, aviser og brukte voksenbleier. Nå er søppelet lastet om bord i 69 konteinere på et lasteskip på vei til den kanadiske byen Vancouver. Det er ventet å komme dit om cirka tre uker.

I april truet president Rodrigo Duterte med at han selv ville sendte søppelet tilbake til Canada dersom de ikke hentet det. Nå har trusselen altså blitt en realitet.

– Jeg tror beskjeden vi sender til verden, er at vi ikke vil være en bakgård. Dessuten at presidenten er en å regne med, sier Wilma Eisma, lederen for havnen i Subic der lasteskipet la ut ifra.

Diplomatisk søppelkrangel

I 2013 og 2014 kom det flere enn 100 konteinere med husholdningssøppel fra Canada til Filippinene. Nå har landet kalt hjem både ambassadøren og konsuler i Canada, fordi landet ikke har hentet avfallet sitt.

Søppelprotest i Filippinene

Tidligere denne måneden møtte demonstranter opp utenfor den kanadiske ambassaden i Manila.

Foto: Maria Salvador Tan / AFP

Lederen for Greenpeace i Filippinene sier den internasjonale søppelhandelen er uakseptabel.

– Det er en sørgelig praksis mange land, særlig nordlige, bruker for å kvitte seg med søppel de ikke kan håndtere i sitt eget land. Det rammer menneskene i landet som mottar avfallet, sier Lea Guerrero til Reuters.

Malaysia: – Søppeleksporten er urettferdig

Hvert år sender Vesten hundretusenvis av tonn med plastsøppel til Malaysia. Men nå har landet fått nok. For bare noen dager siden annonserte myndighetene i landet at 450 tonn skal skipes tilbake til Australia, Canada, Kina, Japan, Saudi-Arabia og USA.

En forlatt fabrikk utenfor Kuala Lumpur

Hauger med plast på en forlatt fabrikk utenfor Kuala Lumpur. Malaysia har nok med sitt eget søppel og vil ikke ta imot mer fra andre land.

Foto: Mohd Rasfan / AFP

– Vi kommer til å returnere søppelet til opprinnelseslandet, uten nåde, sa energi- og miljøminister Yeo Bee Yin. Hun kaller søppeleksporten fra utviklede land for «urettferdig og usivilisert».

Siden 2016 er plastimporten til Malaysia blitt tredoblet og nådde i fjor 870.000 tonn, ifølge offisielle tall. Den økte importen skyldes også at Kina har stanset importen av plastsøppel for resirkulering, fordi landet har nok med å håndtere sitt eget søppel.

Miljøverngrupper i Filippinene har bedt landets myndigheter om å forby alle søppelimport og å ratifisere Baselkonvensjonen. Den regulerer behandling og internasjonal handel med farlig avfall og annet avfall. I fjor ble også plastavfall tatt inn i konvensjonen og underlagt samme regelverk som det farlige avfallet.

Konvensjonen ble inngått i 1989 og er en av de eldste miljøkonvensjonene.

SISTE NYTT

Siste nytt