Hopp til innhold

Sendte bilde av kidnappet 34-åring

Kidnapperne har sendt bilde til en jemenittisk av avis av den norske 34-åringen som ble kidnappet i Jemen. De siste 15 årene har mer enn 200 utlendinger blitt kidnappet i Jemen, de fleste av kidnappingene har endt godt.

Kidnapperne sendte mandag et bilde til den jemenittiske avisen Nashanews som skal vise at den norske

Kidnapperne sendte mandag et bilde til den jemenittiske avisen Nashanews som skal vise at den norske 34-åringen har det bra

Foto: Faksimile fra Nashanews

Bildene i avisen Nashwannews viser at den kidnappede nordmannen tilsynelatende er i god behold etter et drøyt døgn i fangenskap.

Ut fra bildene ser det ut som om han har varme klær og et pledd, og har fått både drikkevann på flasker og mat i hermetikkbokser.

På bildet har han også en bærbar PC, men ettersom det ikke er mulig å se skjermen er det ikke klart om maskinen virker, og om han eventuelt har adgang til internett.

Forhandlingene om å få løslatt nordmannen som er bortført i Jemen som er i gang, skal nå ha låst seg, skriver VG Nett, som har snakket med den lokale
stammelederen Naji al-Sharif på telefon.

– Vi prøver å finne en løsning, men det er ikke noe nytt. Kravet fra stammen er at de skal løslate et fengslet stammemedlem, men myndighetene har ikke etterkommet dette, sier Sharif, som er mellommann i forhandlingene.

Ringte hjem i helgen

Det var i helgen at den 34 år gamle nordmannen ringte familien sin og fortalte at han hadde blitt kidnappet i Jemens hovedstad Sanaa (se kart nederst i saken).

Jemenittiske myndigheter har nå sendt flere forhandlere til området der han ble kidnappet.

34-åringen har en sentral rolle i FNs utviklingsprogram i området.

Les: Tror på løsning for bortført nordmann

Ønsker trolig fangeutveksling

Stig Jarle Hansen er piratekspert

Stig Jarle Hansen er selv i Jemen og synes situasjonen er ekkel.

Foto: NRK

– Det har vært snakk om at dette har blitt gjort fordi stammen ønsker å få frigitt ett eller flere av sine medlemmer som sitter i fangenskap, forteller Stig Jarle Hansen fra Universitet for miljø- og biovitenskap som selv er i Sanaa.

Stig Jarle Hansen får støtte fra kilder i stammemiljøet i Jemen i at det kan være snakk om en fangeutveksling.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er 34-åringen kidnappet av en gruppe fra den oljeproduserende Maarib-provinsen.

Kilden opplyser til Reuters at de ønsker å bytte nordmannen med en mann som er mistenkt for å ha drept to medlemmer av sikkerhetsstyrkene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jemenittiske soldater stopper en bil i en veisperring

Siden opptøyene i Jemen har myndighetene brukt mye ressurser på å opprettholde ro og orden i landet.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Kidnapper helsearbeider og lærere

Det siste 15 årene har kidnappinger blitt mer og mer vanlig i landet sørvest på den arabiske halvøya.

Siden slutten på 1990-tallet har mer enn 200 utlendinger blitt kidnappet, som regel for å tiltrekke seg de sentrale myndighetenes oppmerksomhet.

– Lokale sikkerhetsbyråer har sagt at dette gjøres fordi man ønsker støtte fra regjeringen, og det handler om å få goder til stammen, slik som elektrisitet og pengestøtte, sier Stig Jarle Hansen til NRK.no.

Han fortsetter:

– Det som pleier å skje i slike saker er at regjeringen gir etter. Sist det skjedde varte det i tre uker.

Opplever situasjonen som ekkel

Hansen jobber ikke så langt unna der den 34 år gamle nordmannen ble kidnappet.

– Det er ekkelt for meg også. Man blir naturlig nok litt bekymret. Samtidig er det viktig å presisere at dette er en uvanlig hendelse i Sanaa, sier Hansen.

Forrige gang utlendinger ble kidnappet i Jemen varte dramaet i tre uker da en fransk hjelpearbeider og hennes jemenittiske sjåfør ble tatt til fange.

For litt under et år siden ble en gruppe på ni ble kidnappet. Den gangen ble en koreansk sykepleier drept, men det hører til sjeldenhetene.

Stort sett er det turister, helsearbeidere, folk fra hjelpeorganisasjoner eller lærer som blir kidnappet. Målet for kidnapperne er å presse sentrale myndigheter for å få en vei, et skolebygg eller andre ting de ikke får i det fattige landet.

– Denne typen kidnapping er svært uvanlig i Sanaa, men ikke andre deler av Jemen. Jeg har stor tro på at regjeringen i Jemen vil gi etter for kravene, og at saken har løst seg i løpet av tre-fire uker, sier Hansen.

Løser konflikter

Hansen forteller at gisseltradisjonen har vært en vanlig form for konfliktløsning mellom stammer og regjeringen i Jemen, men avviser at stammen som skal stå bak bortføringen har noen tilknytning til radikale grupper som Al Qaida.

– Det skal være en liten gruppering av Jalal-stammen, som er såkalt Al-Ashraf, en uavhengig stamme.

Hansen forteller at den kidnappede 34-åringen hadde en sentral rolle i UNDP forhold til valget som er planlagt 21. februar. 34-åringen skal ha vært med på planlegge og gjennomføre det forestående valget.

– Det kan hende at dette har spilt en rolle, fordi det vil gi kidnapperne et pressmiddel i forhandlingene med regjeringen. Det er ikke utenkelig at dette har vært nøye planlagt, og at de har holdt han under oppsyn over lengre tid, sier Hansen.

Gisseltendensen i Jemen har kunnet utvikle seg som følge av at de jemenittiske myndighetene ikke har kontroll over store områder av landet, og kidnappingshistorikken har ført til en kraftig knekk i turismen i landet.

Jemenittiske myndigheter og president Ali Abdullah Saleh, som har vært under et kraftig press etter den arabiske våren, har forsøkt å komme kidnappingen i landet til livs med definere hvitvasking av penger, ran og kidnapping som terrorvirksomhet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt