Stig Jarle Hansen befant seg på samme sted i hovedstaden i Jemen, Sana, da den norske FN-arbeideren ble bortført.
Ifølge AFP skal FN-arbeideren ha blitt bortført av et jeminittisk stammefolk som ønsker å bruke 35-åringen som et pressmiddel for å få løslatt et av sine medlemmer fra fengsel.
RETT VED: Stig Jarle Hansen fra universitetet for Miljø- og biovitenskap befant seg rett ved da nordmannen ble bortført midt i sentrum av hovedstaden Sana.
Foto: NRK– SJELDENT VOLDELIG: Midtøsten-kjenner Atle Mesøy sier de bortførte historisk sett har blitt behandlet veldig bra i de lokale stammenes fangenskap, og at de sjeldent blir utsatt for vold.
Foto: Privat«Vanlig» med bortføringer
– Det var jo et lite sjokk. Han ble jo tatt i en av de mer trygge områdene i Sana, forteller Stig Jarle Hansen, førsteamanuensis i internasjonale studier ved universitetet i Miljø- og biovitenskap til NRK.
Han sier det er« relativt vanlig» at utlendinger blir bortført av stammefolk i Jemen, selv om det er mindre vanlig at det skjer midt i hovedgata i hovedstaden, slik som denne gangen.
– Dette området var tidligere regnet for å være ganske trygt, sier Hansen.
Midtøsten-analytiker Atle Mesøy deler Hansens oppfatning om at bortføringer mer eller mindre er normalt i Jemen.
– Blir behandlet bra i fangenskap
– Det første jeg tenker er at det er stor sannsynlighet for at dette vil gå bra fordi det vanligvis har gått bra med de som tidligere har blitt kidnappet av stammefolk i Jemen, sier Midtøsten-analytiker, Atle Mesøy til NRK.
- Les også: Tre franske gisler satt fri i Jemen
- Les også: Svensk gissel løslatt
Han legger til at nordmenn generelt blir oppfattet positivt i Jemen sammenliknet med andre vestlige.
– Gislene blir brukt som et forhandlingskort fordi det er noe disse stammene ønsker å oppnå. Det vanlige er at man har kommet frem til en løsning etter en kort periode og gislene frigitt, uskadet, forteller Mesøy.
Han sier fangene historisk sett har blitt behandlet veldig bra i de lokale stammenes fangenskap, og at de sjeldent blir utsatt for vold.
– Etter det jeg vet, så er ikke dette en voldelig gruppe, så det er jo positivt i denne sammenhengen, legger han til.
Avviser Al Qaida-tilknytning
Hansen forteller at gisseltradisjonen har vært en vanlig form for konfliktløsning mellom stammer og regjeringen i Jemen.
Han avviser at stammen som skal stå bak bortføringen har noen tilknytning til radikale grupper som Al Qaida.
Ifølge Mesøy har gisseltendensen i Jemen kunnet utvikle seg som følge av at de jemenittiske myndighetene ikke har kontroll over store områder av landet.
– Og da er det stammene som råder i store deler av Jemen, særlig i fjellområdene, sier Mesøy.
Mer enn 200 bortført på 15 år
Mesøy peker på at man må alltid holde åpent for at det kan skje uforutsette ting.
– Det er en spent situasjon i Jemen for tida, sier Mesøy, før han legger til:
– Men når man ser på bakgrunnen til denne gruppen, så har de tatt sterkt avstand fra Al Qaida for eksempel, og med den den historien landet har i forhold til kidnappinger, så er det gode muligheter for at dette vil gå bra, konkluderer Mesøy.
Forhandlinger på gang
I løpet av de 15 siste årene har mer enn 200 utlendinger blitt bortført. De fleste av dem har blitt sluppet fri uskadd etter en tid i fangenskap.
Etter det NRK forstår pågår det nå forhandlinger mellom stammemilitsgruppen, FN og regjeringen i landet om den bortførte nordmannen. Det skal også være løsepenger involvert.
NRK har vært i kontakt med FN både i Jemen og i Norge. De ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.