Sender våpen for å hindre opptøyer

Frykten for opptøyer blant desperate jordskjelvrammede øker i Haiti. Brasil sender nå såkalte snille våpen til katastrofeområdet.

Det har nå gått tre dager siden det voldsomme jordskjelvet rammet Haiti og hovedstaden Port-au-Prince. Det er svært vanskelig å få hjelpen fram, og titusener har vært uten vann, mat og medisinsk hjelp.

Myndighetene i Haiti sier i kveld at 40 000 mennesker er gravlagt etter jordskjelvet, og de frykter at ytterligere 100 000 kan ha omkommet.

Desperasjonen øker, og lovløse gjenger skal nå ha tatt kontroll over gatene, og myndighetene frykter at volden skal ta overhånd.

Frykter opptøyer

Nå sender Brasil skytevåpen med gummikulder, og andre våpen som ikke dreper, til det jordskjelvrammede landet.

Brasils forsvarsminister Nelson Jobim

Brasils forsvarsminister Nelson Jobim har vært to dager i Haiti for å få oversikt over situasjonen etter jordskjelvet.

Foto: Ricardo Moraes / Scanpix/Reuters

– Ifølge presidenten i Haiti begynner folk å bli urolige, fortalte Brasils forsvarsminister Nelson Jobim til reportere i Rio de Janiero, melder nyhetsbyrået AFP.

Jobim har vært i Haiti i to dager, for å vurdere situasjonen i Haiti, og for å snakke med Haitis president Rene Preval.

– Så lenge folk er sultne og tørste, og så lenge de ikke har noe sted å være, er det en stor risiko for opprør. Vi er bekymret for sikkerheten i landet, sier den brasilianske presidenten.

– Farlig i sentrum

Det kommer fredag kveld rapporter om plyndring og kamper flere steder i hovedstaden hvor det ikke er mat og vann å få. Folk skal også ha hørt skudd.

– Folk er redde for å gå ned til sentrum for å lete etter mat, fordi det er for farlig, sier sveitsiske Patricia Etique.

SISTE NYTT

Siste nytt