Hopp til innhold

Nytt etterskjelv i dag

- Det ristet slik at vi kjente det godt, forteller NRKs reporter Jan Espen Kruse i Haiti.

Jordskjelvrammet gate i Haitis hovedstad Port-au-Prince

Flere av gatene i Port-au-Prn

Foto: Julian Tack / Scanpix/AFP

Jan Espen Kruse
Foto: NRK
Morten Jentoft
Foto: NRK

Han kom til Haiti i går kveld, og har siden da kommet seg noe rundt i den sønderknuste byen.

– Skjelvet målte visstnok rundt 4 på Richters skala, forteller han. Etterskjelvet kom tidlig på morgen lokal tid.

Det store skjelvet, som har lagt det meste av hovedstaden Port-au-Prince i ruiner, målte 7,0 sent tirsdag kveld norsk tid.

– Det kjentes veldig tydelig, sier Kruse.

Han forteller at det nå er opprettet improviserte flyktningleire på åpne plasser, hvor mange nå har samlet seg.

– Mennesker ligger tett i tett under laken og det er ganske kummerlig, forteller han.

Får ikke hjelp

I deler av byen er internasjonale redningsarbeidere i ferd med å grave ut folk fra ruinene. Noen finnes i live, andre er døde. Midlertidige teltsykehus er også satt opp utenfor de ordinære, hvis bygningsmasse ble ødelagt i skjelvet. Det er også satt i gang vannutdeling.

I andre deler av hovedstaden skjer det ingenting.

Røde Kors laster fly med nødhjelp til Haiti

NRKs reporter Morten Jentoft var med Røde Kors sitt nødhjelpsfly til Haiti.

Foto: Røde Kors

– Mange av de jeg har snakket med, har ikke vært i nærheten av å få noe hjelp, verken til husly, mat eller vann, forteller NRKs reporter.

Store deler av nødforsendelsene fra mange land i verden, står fortsatt fast på flyplassen. Det mangler utstyr å få containerne og tunge ting ut av flyene. Og på grunn av ødelagte og eller uframkommelige veier, er det også vanskelig å få transportert hjelpen ut.

– Befolkningen trenger absolutt alt. Men det er ingen distribusjonsnett for hjelpen. Det virker ikke som om myndighetene fungerer på noe vis, sier Kruse.

– Vi har heller ikke sett noe til internasjonale styrker. De er lettest å se i lufta, der helikoptrene sirkler rundt.

– Effekten av hjelpeoperasjonen er foreløpig veldig liten, sier han.

Kø for å lande

Det er fortsatt kø i luften for å lande på flyplassen i Port-au-Prince med nødhjelpsutstyr. Det rammer også flyet til norske Røde Kors.

– Vi var nummer tre i køen, men flyet hadde ikke nok drivstoff til å kunne sirkulere i timesvis. Derfor besluttet kapteien å lande på flyplassen i Santo Domingo i nabolandet Den dominkanske republikk, forteller NRKs reporter Morten Jentoft som har vært med flyet.

Les: Ville ikke fly på grunn av mangel på drivstoff

Flyet har med seg medisinsk personell og medisinsk nødhjelpsustyr i tillegg til et lite feltsykehus. Et stort feltsykehus, biler og strømgeneratorer transporteres med to større transportfly.

Når Røde Kors får fly videre til Port-au-Prince er usikkert. Generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende, forsøker å trekke i Røde Kors sine internasjonale tråder for å få til en rask landingstillatelse.

– For det første er det fortsatt store problemer ved flyplassen i Port-au-Prince. Deler av flyplassen og utstyret ble ødelagt i jordskjelvet, og selv om amerikanerne har overtatt ledelsen på flyplassen og flykontrollen, er driften selvsagt preget av fasilitetene.

(Saken fortsetter under bildet.)

Røde Kors laster fly med nødhjelp til Haiti

Røde Kors sitt fly med nødhjelp til Haiti ble lastet i går kveld. Flyet har med seg medisinsk personell og medisinsk nødhjelpsustyr, i tillegg til et lite feltsykehus.

Foto: Røde Kors

Mange vil hjelpe

Flyplassen har kun en rullebane, og for liten oppstillingsplass til alle de store flyene som først må losses for utstyr før de kan ta av igjen.

– For det andre, det er tydelig at mange vil hjelpe, for mye nødhjelp er på vei. Bare her kan jeg se bortimot 10 fly, mange av dem store russiske transportfly som gjerne brukes til denne typen oppdrag, sier Jentoft.

Flere av flyene kommer fra Spania, Guatemala og Chile, og enkelte av dem er fra landenes flyvåpen.

– Det er tydelig at latin-amerikanske land føler en forpliktelse til å stille opp for Haiti, sier Jentoft.

Cuba åpnet i dag luftrommet sitt for det amerikanske forsvaret, slik at flytiden mellom Miami, Guantanamobasen og Haiti kunne forkortes med halvannen time. Det er svært sjelden at dette skjer.

SISTE NYTT

Siste nytt