Hopp til innhold

Røde Kors må kjøre utstyret til Haiti

Røde Kors har ennå ikke fått fram feltsykehuset sitt til Haiti. Flyet får ikke lande på den overbelastede flyplassen i Port-au-Prince.

Video nsps_upload_2010_1_15_21_13_39_862.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Røde Kors og generalsekretær Børge Brende lastet utstyr inn i flyet på Gardermoen i går kveld. Men flyet kom aldri fram til Haiti. Foto: Røde Kors

Det er fortsatt kø i luften for å lande på flyplassen i Port-au-Prince i Haiti med nødhjelpsutstyr.

Flyet til norske Røde Kors kretset over flyplassen tidligere i dag i vente på å få landingstillatelse, men måtte til slutt lande i Santo Domingo i Den dominikanske republikk fordi de ikke hadde nok dristoff.

En liten jente overlevde jordskjelvet

OVERLEVDE: En liten jente har fått hjelp på et provisorisk sykehus i Port-au-prince. 250.000 mennesker er skadd i skjelvet anslår myndighetene i Haiti.

Foto: Jorge Silva / Scanpix/Reuters

De har nå fått vite at de ikke slipper inn i Haiti i kveld.

Mer en 50.000 mennesker har omkommet i jordskjelvet, 250.000 er skadet og mer enn 1,5 millioner mennesker har mistet hjemmene sine, anslår en ministeren i Haiti i kveld ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kaos på flyplassen

– Det er fortsatt store problemer ved flyplassen i Port-au-Prince. Deler av flyplassen og utstyret ble ødelagt i jordskjelvet, og selv om amerikanerne har overtatt ledelsen på flyplassen og flykontrollen, er driften selvsagt preget av fasilitetene, forteller generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende.

Han forteller at det også er mange andre fly som har blitt avvist, og som står strandet på flyplassen i Santa Domingo.

– Det står 25 fly ved siden av vårt, og det er kjempekaos, forteller han.

Kjører utstyret til Haiti

Flyet har med seg medisinsk personell og medisinsk nødhjelpsustyr i tillegg til et lite feltsykehus. Brende forteller at de vil kjøre inn alt utstyret inn i Haiti med lastebiler.

– I morgen tidlig kjører vi inn i Haiti, og da håper vi at vi får med oss deler av feltsykehuset. Dessuten har vi to delegater i Port-au-Prince som har forberedt stedet der vi skal sette opp feltsykehuset, sier han.

Konvoien kan ikke kjøre om natten da det er fare for plyndringer langs veien.

Røde Kors har to fly til på vei til Haiti. Et stort feltsykehus, biler og strømgeneratorer transporteres med disse.

Nødhjelpsarbeid i Haiti

Det haster å få fram nødhjelpen til Haiti. En minsiter anslår at 250.000 er skadd i jordskjelvet.

Foto: Scanpix/AP

– Vi håper jo på at de skal få lande i Port-au Prince, sier en spent Brende.

– Men hvis de ikke gjør det, transporterer vi også det utstyret med bil slik at vi får gitt nødvendig legehjelp, sier Brende.

Lange blod-køer

Selv om flyene ikke har fått slippe inn i Haiti, er det noen ting de kan gjøre. Som å få folk til å gi blod. Røde Kors sitt hovedkvarter i Santo Domingo har startet med blodgivning, og giverviljen er stor.

Allerede er et helikopter med blod sendt til Haiti.

– Jeg har følelsen av at halve Santo Domingo har stilt seg i kø for å gi blod til de jordskjelvrammede i nabolandet. Det er jo fantastisk, sier Brende.

Børge Brende på flyplassen i Santo Domingo.

Børge Brende på flyplassen i Santo Domingo.

Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

SISTE NYTT

Siste nytt