Hopp til innhold

Amnesty sender observatører til Missouri

For første gang velger Amnesty International å sende observatører til Ferguson etter at delstaten Missouri bestemte seg for å sette inn nasjonalgarden mot demonstrantene.

Demonstrasjoner i Ferguson Missouri

Opprørspoliti har skutt med tåregass for å spre demonstrantene i Ferguson.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Amnesty frykter brudd på menneskerettighetene etter at sinnet igjen blusset opp i forstaden til millionbyen St. Luis i natt.

Sendes normalt til konfliktområder

En gruppe observatører er nå på plass og har fått inn rapporter fra øyenvitner om at politi uten synlig ID har avfyrt tåregass og skutt med gummikuler mot demonstranter og flere journalister skal også ha blitt truet, skriver den britiske avisen The Independent.

Vanligvis så sender menneskerettighetsorganisasjonene observatører til større konflikter som Egypt, Syria og Gaza, men denne gangen ønsker de å observerer politiets og demonstrantenes oppførsel og innhente informasjon. I tillegg ønsker de å «trene» folk i ikkevoldelig demonstrasjon heter det fra Amnesty.

– Befolkningen i Ferguson har rett til å demonstrere fredelig mot den manglende ansvarligheten i forbindelse med drapet på Michael Brown, sier lederen for Amnesty i USA, Steven W. Hawkins, ifølge den britiske avisen.

Laster Twitter-innhold

St. Louis-forstaden Ferguson har i over en uke vært åsted for voldsomme protester og opptøyer etter at den ubevæpnede svarte 18-åringen Michael Brown fra St. Louis ble skutt og drept av politiet lørdag 9. august.

Drapet har vakt sterke reaksjoner både i Ferguson og flere andre steder i USA, og mange har demonstrert mot det de mener er rasistisk motivert politivold.

Guvernøren sier handlingene setter innbyggerne i Ferguson i fare, og at mange av dem som har vært involvert verken er fra Ferguson eller fra delstaten.

– Disse voldelige handlingene gjør en bjørnetjeneste for Michael Browns familie og hans minne, sier guvernør Jay Nixon i Missouri.

– FBI og det lokale politiet er forpliktet til følge menneskerettighetene, sier Hawkins og understreker at de også skal forsvare de svakeste i samfunnet mot overgrep.

Skutt minst seks ganger

Ifølge en privatinitiert obduksjonsrapport ble Brown truffet av minst seks skudd, ifølge New York Times.

Brown ble skutt to ganger i hodet og fire ganger i den høyre armen, ifølge den foreløpige rapporten.

Alle skuddene ble avfyrt forfra, og de ser ikke ut til å ha blitt avfyrt på kloss hold, sier den tidligere sjefsrettsmedisineren i New York, Michael M. Baden, til avisa.

Brown ble skutt av en hvit politimann på åpen gate i Ferguson. 18-åringen ble ifølge politiet skutt og drept under en krangel om et skytevåpen i en politibil, men omstendighetene er uklare.

I dag gikk moren til Brown ut og krevde rettferdighet for sin sønn og at de ansvarlige får sin straff.

Laster Twitter-innhold

Skudd mot politiet

Hundrevis at demonstranter flyktet i sikkerhet søndag etter at myndighetene brukte tåregass for å splitte folkemengden timer før et planlagt portforbud ble innført.

– Molotovcocktails ble kastet, det var skytning, plyndring, vandalisme og andre voldelige handlinger som ikke ser ut til å ha vært spontane, sa avdelingssjef i Missouri-politiet Ron Johnson under en presseorientering natt til mandag lokal tid.

Han mener handlingene, som ble utført av noen få demonstranter, hadde til hensikt å provosere fram en respons.

Ifølge Johnson begynte bråket da politiet rykket ut etter at en sivil person ble skutt rundt klokken 20.25.

Johnson sier at det ble skutt mot politiet, men at ingen politibetjenter kom til skade. Minst to andre personer er skadd etter å ha blitt truffet av skudd. Det er ukjent hvor mange personer som er pågrepet.

Politiet i Ferguson vokter demonstrasjon

Nasjonalgarden er satt inn i Ferguson for å hjelpe det lokale politiet.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Fredelig demonstrasjon

Protestene søndag kveld fulgte etter en større og helt fredelig demonstrasjon utenfor kirken Greater Grace Church for å hedre Brown.

Unge som hadde samlet seg utenfor kirken holdt hendene i været for å illudere det som sies å ha vært det siste Brown gjorde i livet.

– En dag for håp, bønn og fredfulle protester ble skjemt av voldelige, kriminelle handlinger av et organisert og voksende antall individer, sier guvernør Nixon.

SISTE NYTT

Siste nytt