Fagforeningsleder advarte mot Norwegian i senatshøring

I en senatshøring torsdag argumenterte fagforeningstoppen Ed Wytkind mot at Norwegian skal få fornyet sin amerikanske lisens. Norwegian mener Wytkind kommer med «propaganda fra ende til annen».

Norwegian

Fly fra Norwegian og et fly fra SAS står parkert på Oslo lufthavn.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Edward Wytkind

Edward Wytkind mener amerikanske myndigheter ikke bør fornye Norwegians lisens.

Foto: NRK

Edward Wytkind, som er leder for USAs største fagforening, AFL-CIO, har tidligere uttrykt har tidligere sagt til NRK at han mener flyselskapet bør nektes lisens for å fly til USA.

Torsdag snakket Wytkind om Norwegian i en høring med et underutvalg for luftfart i Det amerikanske senatet i Washington DC. Der fortsatte fagforeningslederen å argumentere mot Norwegian skal få fornyet sin amerikanske flylisens.

I senatshøringen sa Wytkind blant annet at han mener liberaliseringen av luftfarten er i ferd med å «gå amok». Wytkind advarer mot konsekvensene det vil få på lang sikt.

– Norwegian Air Shuttle har utviklet en suspekt businessmodell, designet for å utnytte europeisk luftfartslov og avtalen om åpen luftfart mellom EU og USA ved å undergrave konkurrentene og rettighetene til arbeidere, sa Wytkind i sin uttalelse.

– Lavere kostnader

Wytkind trekker videre fram at Norwegian har opprettet det irske datterselskapet Norwegian Air International Limited, som nylig fikk utstedt lisens av irske myndigheter. Wytkind påpekte i høringen at dette skjer uten at dette selskapet vil fly ved irske flyplasser. Wytkind skriver også på at Norwegian har ansatte som er stasjonert i Thailand, og omfattes av arbeidsregulering i Singapore.

Videre hevder Wytkind at Norwegian på sine planlagte flyvninger til New York City, Los Angeles, Oakland og andre amerikanske byer vil lønne sine ansatte med omtrent halvparten av hva de amerikanske selskapene gjør.

– Vi mener at DOT (Department of Transportation) derfor må avslå søknaden fra Norwegian Air International, sier Wytkind.

38 senatorer bak brev

Torsdag ble det også kjent at 38 amerikanske senatorer ber landets transportdepartement tenke seg grundig om før de godkjenner Norwegians søknad om flylisens i USA.

«Vi støtter økt konkurranse og flere valg for forbrukerne, men ikke hvis det går på bekostning av amerikanske flyselskaper eller truer amerikanske jobber» skriver 38 senatorer, både demokrater og republikanere, i et brev til transportmyndighetene.

Senatorene skriver videre at transportdepartementet må sjekke grundig om Norwegians søknad er i tråd med EU og USAs avtaleverk for konkurranse mellom flyselskaper. Avtalen omhandler blant annet arbeidsvilkår.

– Propaganda fra ende til annen

Anne-Sissel Skånvik, Norwegian

Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian, rister på hodet over Wytkinds uttalelser.

Foto: Norwegian

Norwegian leter for tiden etter piloter som kan jobbe med base i New York. Da de søkte etter kabinpersonell til samme base fikk de 5.500 søkere til 300 jobber, ifølge en pressemelding.

Kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, blir oppgitt når hun får referert noen av Wytkinds uttalelser.

– Det er fullt av usannheter, og det samme de la fram da de var i Norge med en stor delegasjon tidligere. Det er påstander de kommer med fordi de ikke vil ha oss inn i det rutenettverket som de er med på å kontrollere, sier Skånvik.

Hun tror AFL-CIO ikke er interessert i å få inn flere lavprisselskap på det amerikanske markedet.

– Vi har kommentert dette mange ganger, det eneste de forsøker å gjøre er å påvirke myndighetene der borte. Vi er et lite langdistanseselskap, per nå med tre fly, men det virker som det er redde, sier Skånvik, før hun legger til:

– Det er propaganda fra ende til annen.

SISTE NYTT

Siste nytt