Norwegian har fått driftstillatelse i Irland

Norwegian har fått driftstillatelse i Irland og vil være operative i landet fra neste måned.

Norwegians første Boeing 787

Norwegians langdistansefly har lettet med irske registreringsskilt. Detaljen kommer fram på bilder flyselskapet selv la ut på sin egen Facebook-side sammen med teksten «Her flyr Norwegians første 787 Dreamliner».

Foto: Magnus Thømt Wannebo / Norwegian

Asgeir Nyseth

Direktør Asgeir Nyseth i Norwegian sier den irske tillatelsen gir dem flere muligheter.

Foto: Norwegian

Dermed mener Norwegian at selskapet kan fly med mannskap fra land utenfor Europa.

– Irsk Air operator's certificate (AOC) blir utstedt så fort Norwegian er i stand til å ta imot. Vi var i Irland på onsdag, og har tilfredsstilt alle krav, sier direktør Asgeir Nyseth i Norwegians langdistanseselskap til NRK.

Dette innebærer at flyene i den såkalte «Long Haul»-delen av Norwegian er klare til å overføres fra norsk til irsk tilsyn, og at hele denne operasjonen flyttes til Irland.

Hvis alt går etter planen vil selskapet være overført og operative i løpet av mars.

Trafikken går som før

Nyseth tror ikke dette vil påvirke Norwegians flytrafikk i særlig grad.

– Nei, for vi skal fortsatt operere som Norwegian Air Shuttle slik vi har gjort under datterselskapet Norwegian Long Haul.

– Vi kommer til å operere slik vi har gjort med Norwegian Long Haul i Norge, med baser i Thailand og USA og med flyvninger fra øst til vest.

– Det har vært en del bråk rundt Norwegian i det siste. Hva tenker du nå?

– Vi har hatt en del utfordringer med Dreamliner-flyene. Det er ikke noe å legge skjul på, og vi kan bare beklage til de passasjerene som har blitt berørt av dette, sier Nyseth.

– Etter problemene vi hadde i jula har flyene fungert utmerket. Og det er ingen grunn til at dette skal bli verre av at vi flytter over til irsk AOC.

Les også: Norwegian får irsk datterselskap
Les også: Samanliknar Norwegian med ulv i fåreklede

Alt klart for Norwegian i Irland

VIDEO: Alt klart for Norwegian i Irland.

Tjuetalls ansatte berørt

De ansatte i selskapet Norwegian Long Haul har alle fått tilbud om å reise til Irland og delta i oppbygningen av det nye selskapet der.

– Det er noe vi ser på med stor entusiasme. Jeg er selv en av dem som reiser dit, og det er noe jeg ser fram til, sier Nyseth.

– Hvor mange er det snakk om?

– I Norge så var vi vel 23–24 personer som har fått dette tilbudet. Noen takker ja, mens andre ikke kan på grunn av familiære forhold. Og det er bare å beklage. Det er rett over halvparten som har takket ja og blir med til Irland.

Har søkt i USA

Den irske lisensen betyr at Norwegian får operere på EU-lisens, som er en forutsetning for trafikkrettigheter i USA.

En søknad er inne hos det amerikanske driftsdepartementet for å fly i USA med den irske tillatelsen.

– Når den irske tillatelsen blir utstedt, skal amerikanske myndigheter behandle den søknaden, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NTB.

Direktør Nyseth mener nå at det vil bli uproblematisk å bruke asiatiske og amerikanske kabinansatte, men er mindre sikker på at det kommer til å løse flokene som har oppstått mellom Norwegian og amerikanske fagforeninger.

– Slik jeg oppfatter det er disse fagforeningene imot konkurranse, så de kommer vel ikke til å gi seg selv om vi flytter til Irland, men det tar vi som en utfordring.

– Frykter dere at amerikanske myndigheter skal si nei til at dere skal kunne fly mellom Europa og Amerika via Irland?

– Nei, for det finnes avtaler som er regulert, og vi skal følge de avtalene.

Flere muligheter

Nyseth sier den irske tillatelsen gir Norwegian større handlingsrom for utvidelse.

– Det gir oss flere muligheter. Vi kan da få rutetillatelser som man ikke får med en norsk AOC. Fordi vi opererer fra et EU-land så kan få tilgang til andre trafikkrettigheter for EU, som Norge ikke har.

– I dag så kan vi for eksempel ikke fly fra Stockholm til Tyrkia, og så er det enkelte land utenfor Europa hvor EU har bilaterale avtaler som Norge ikke har.

– Hva synes du om at Norge mangler disse avtalene?

– Jeg synes det er leit å flytte norsk luftfart ut av Norge for å kunne operere. Helt klart. Men det er en nødvendighet. Og vi ønsker å være med på en globalisering i luftfarten, og da må vi gjøre det sånn.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger