Hopp til innhold

Sammentøt mellom demonstranter og politi i Frankrike

Politi og anti-fascister barket sammen etter at det ble klart at Le Pen går videre i presidentvalgkampen.

700038382

Anti-fascister i sammenstøt med politiet i Paris.

Foto: Thomas Samson / AFP

Politiet brukte tåregass mot demonstrantene som tok til gatene i det prognosen utropte høyrepopulisten Marine Le Pen til en av de to som går videre i presidentvalgkampen i Frankrike.

Grupper med unge mennesker, noen fra anarkistiske og antifascistiske grupper,hadde samlet seg på Place de la Bastille øst i Paris idet de første prognosene ble lagt fram søndag.

Politiet skjøt med tåregass for å spre demonstrantene, og opprørspoliti har omringet området.

Politiet hadde på forhånd fryktet for bråk og vold etter presidentvalget hvis de populistiske kandidatene Marine Le Pen eller Jean-Luc Mélenchon skulle gå videre.

Toppløs demonstrasjon

Da Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen skulle stemme i et valglokale i Henin-Beaumont, hoppet det fram seks toppløse aktivister fra gruppen Femen fra en bil.

De ble ganske raskt lagt i bakken av politifolk som voktet valglokalet. Men politiet frykter mer bråk dersom de ytterligående kandidatene går videre i valget.

Demo

Toppløse aktivister med ansiktsmasker av Marine Le Pen ble pågrepet i Henin-Beaumont Le Pen skulle stemme.

Foto: Michel Spingler / AP

Flere enn 50.000 politi og soldater sørger for sikkerheten over hele Frankrike under den første runden i det presidentvalget. I tillegg er 7.000 soldater mobilisert for å patruljere.

Frykt for terror og ekstremisme

I et hemmeligstemplet notat som avisa Le Parisienhar fått tilgang til, nevner franske beredskapsmyndigheter og etterretningstjenesten muligheten for potensielt voldelige demonstrasjoner etter at valgresultatet legges fram.

«Trussel fra jihadister» står øverst på lista, men også demonstrasjoner, både planlagte og spontane som kan føre til vold i byer og andre områder, nevnes.

Sikkerhet

Sikkerheten er skjerpet under søndagens presidentvalg i Frankrike. Politiet frykter bråk og vold dersom de populistiske kandidatene vinner.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Tre gode grunner til at valget er så viktig

Det kan bli politisk uro i Frankrike nettopp fordi valget er så skjebnesvangert. Ikke bare for franskmenn, men valgresultatet vil få gjenklang over hele verden.

  • Faren for Frexit

Europas framtid står på spill. Og valget i Frankrike vil bli en test på om populismen fører fram eller ikke. Høyreorienterte Marine Le Pen kan komme til å ville sende Frankrike ut av EU og eurosonen. Mange spår at det vil bety slutten på EU.

  • Populisme

Det et Le Pen ser ut til å gå videre er et tegn på at populistismen har vunnet fram.Mange vanlige franske arbeidsfolk er lei av følgende av en globalisert verden og lei de etablerte partiene.

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron er derimot for det europeiske prosjektet. Marcron har omtalt seg selv som en motvekt til USAs president Donald Trump.

  • Krigen i Syria

Frankrike er en atommakt, sitter i FNs sikkerhetsråd og er en av USAs viktigste allierte i krigen mot IS.

Macron er den fremste forkjemperen for kampanjen mot IS og vil samtidig presse Russland enda hardere på grunn av annekteringen av Krim.

Le Pen, på sin side, har ikke troen på sanksjoner mot Russland og vil oppheve disse..

Ekstra sikkerhetstiltak

Attentatet mot en politimann denne uken har satt politi og etterretningstjeneste i høygir.

Militære

Streng sikkerhet preger presidentvalget i Frankrike.

Foto: Ludovic Marin / AFP

Etterretningstjenestene forbereder seg også på mulige demonstrasjoner fra forskjellige yrkesgrupper. For å kunne håndtere mulige protester, er økte sikkerhetstiltak iverksatt.

Blant annet sørger flere enn 50.000 politi og soldater for sikkerheten over hele Frankrike søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt