– IS kan ha interesse av at Le Pen vinner

PARIS/OSLO (NRK): IS har tatt på seg skylden for skytingen i Paris. Analytikere hevder den ekstreme islamistiske gruppen kan ha interesse av at høyreorienterte Le Pen vinner presidentvalget.

People raise their arms to show their hands as they walk towards police on a side road near the Champs Elysees Avenue after a shooting incident in Paris

Folk måtte reise hendene i været mens de gikk mot politifolkene som rykket ut til Champs-Élysées torsdag. Terrorangrep mot Frankrike har vært mange og alvorlige de siste årene, og analytikere hevder de høyreorienterte partiene har mest å tjene på det.

Foto: Benoit Tessier / Reuters

Angrepet kan være et forsøk på å påvirke søndagens presidentvalg, ifølge leder Helge Lurås i senter for internasjonal og strategisk analyse.

– IS var tidlig ute med å ta på seg skylden slik at det kan være en direkte forbindelse til hovedkvarteret i Syria og Irak. Slik sett kan det være et forsøk på å påvirke. Det blir jo påpekt at IS har interesse av at Le Pen eller andre fra høyreorienterte vinner slik at man får en polarisering i samfunnet som de tror vil øke støtten til deres egen sak, sier Lurås.

Marine Le Pen, French National Front (FN) political party leader and candidate for the French 2017 presidential election, attends a campaign rally as her bodyguard stands near in Marseille

Analytikere hevder Le Pen og høyreoriterte kandidater har mest å vinne på terrorfaren mot Frankrike.

Foto: Robert Pratta / Reuters

Terror preger valget

Terror og sikkerhet er et stort tema i presidentvalgkampen. Flere franske analytikere hevder Nasjonal Fronts Marine le Pen kan komme til å tjene mest politisk på terroren i Frankrike.

Le Pen sier hun er den eneste som snakker om terrorfaren og hun har kritisert de andre kandidatene for ikke å ta radikalisering av unge muslimer og konvertitter på alvor.

Angrepet torsdag skjer samtidig med at alle de 11 presidentkandidatene sitter til utspørring før en stor debatt.

Meningsmålinger viser at sentrumskandidaten Emmanuel Macron leder. Han var den første som rakk å kommentere angrepet torsdag. Men analytikere mener Le Pen har vært mest presis og satt ord på det mange franskmenn opplever som en trussel.

Emmanuel Macron, head of the political movement En Marche!, or Onwards!, and candidate for French 2017 presidential election, attends the France 2 television special prime time political show, "15min to Convince" in Saint-Cloud

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron er en av hovedkandidatene som avlyser sitt valgkampprogram fredag på grunn av angrepet i Paris torsdag.

Foto: Pool / Reuters

Kandidater avlyser valgkampen

Alle kandidatene har vist sin støtte til de pårørende og familien til den drepte. De har samtidig uttrykt at politiet har en vanskelig oppgave i å avverge terrorangrep.

Macron sier at det franskmenn nå trenger, er en president som står fast og som beholder roen.

Flere kandidater har avlyst valgkampen i dag. Søndag går folk til urnene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt