Unge i Frankrike trekkes mot ytterliggående politiske partier

ARRAS/FRANKRIKE (NRK): Både Marine Le Pen og ytre venstrekandidat Jean-Luc Mélenchon er populære blant førstegangsvelgerne. Nedgangstider, arbeidsledighet og politiske skandaler er noen av årsakene.

Unge velgere i Arras, Nord-Pas-De-Calais

YTRE VENSTRE OG USIKKERHET: Mange unge velgere er usikre på hva de skal stemme, men Marc-Antoine De Seze (t.h.) sier han skal stemme på venstrepopulisten Jean-Luc Mélenchon. Loic Radajeweski i midten går for Emmanuel Macron, mens Mathieu Tahon (t.v.) er usikker.

Foto: Pol Reygaerts / NRK

– Jeg er anarkist, det som teller for meg er det sosiale og jeg vil ut av alt det liberale i økonomien. I år stemmer jeg Mélenchon, sier Marc-Antoine De Seze. Han er kledd i en svart hettegenser fra det norske black metal-bandet Emperor.

Kameraten hans, sykepleierstudenten Mathieu Tahon, sier han er usikker på hva han skal stemme.

– Det ikke vært snakket mye om hva kandidatene står for, det har bare handlet om korrupsjonsanklagene. Vi kommer til å stå i stemmelokalene uten å vite helt hva de står for, sier Tahon.

De fem presidentkandidatene som stilte opp til debatt mandag kveld

Fra venstre, til høyre: Den konservative kandidaten François Fillon, den uavhengige sentrumslederen Emmanuel Macron, venstreradikale Jean-Luc Mélenchon, høyreradikale Marine Le Pen og sosialisten Benoît Hamon.

Foto: Patrick Kovarik / AP

Lav valgdeltakelse blant unge

Valglokalene åpnet i Frankrike søndag morgen. De neste tolv timene avgjør franskmennene hvilke to presidentkandidater som skal gå videre til neste runde.

Mathieu Tahon, sykepleierstudent

Sykepleierstudenten Mathieu Tahon synes det har vært en dårlig valgkamp. Fredag var han fortsatt usikker på hva han skulle stemme.

Foto: Pol Reygaerts / NRK

Fredag hadde de to unge mennene kommet for å følge en debatt i industriområdet i utkanten av Arras, hovedstaden i regionen Nord-Pas-de-Calais, like ved grensen til Belgia. Her er gruvene nedlagt og arbeidsledigheten blant de høyeste i Frankrike. Den ligger på rundt 25 prosent.

Studentene har invitert representanter for alle partiene, på den siste dagen det var lov å drive valgkamp i Frankrike. Oppmøte på debatten er ikke veldig høy, men de som kommer er interesserte. Organisatorene håper på å vekke engasjement. Valgdeltakelsen blant unge i Frankrike er lav.

Mélenchon mest populær

Nedlagte gruver i Arras

Gruveindustrien har blitt lagt ned og mange områder i Nord-Frankrike sliter økonomisk.

Foto: Pol Reygaerts / NRK

Lenge var Marine Le Pen mest populær blant de unge, men en av de siste meningsmålingene før valget viser at hun har blitt forbigått på venstresiden av Jean Luc Mélenchon.

En måling utført av meningsmålingsinstituttet IFOP (Institut français d'opinion publique) gir ham 29 prosent oppslutning blant velgere mellom 18 og 24 år. Marine Le Pen får 22 prosent, og sentrumskandidat Emmanuel Macron får 20 prosent oppslutning.

– Den økonomiske situasjonen blant unge er svært vanskelig. Jeg tror de stemmer på oss fordi vi tilbyr en radikal endring, sier Djordje Kuzmanovic, talsmann for Mélenchon og debattdeltaker.

Talsmann for Melenchon

– Enten forandrer vi EU, eller så forlater vi det, sier Djorde Kuzmanovic, talsmann for Mélenchon.

Foto: Pol Reygaerts / NRK

På hans program står for eksempel stemmerett fra 16 år og obligatorisk borgertjeneste med militært tilsnitt for begge kjønn.

Lik retorikk fra høyre og venstre

Mélenchon ønsker også en helt ny økonomisk politikk, hvor staten skal bruke mye penger. For å få til det må avtaler og traktater med EU reforhandles.

– Enten forandrer vi unionen, eller så forlater vi den, sier Kuzmanovic.

Radajeweski vil stemme på Macron

Det er korrupsjon i Sosialistpartiet som gjør at Nasjonal Front har fått så stor støtte, ikke rasisme, tror den unge velgeren Loic Radajeweski. Selv vil han stemme på Emmanuel Macron og En Marche!-bevegelsen.

Foto: Pol Reygaerts / NRK

Analysen til Christophe Hennebelle fra ungdomspartiet til Nasjonal Front er ikke så annerledes hva deres oppslutning blant unge angår.

De unge lider av mange ting. Arbeidsledighet, utrygghet, vanskelig økonomi. Vi er de eneste som tilbyr dem en framtid, sier han.

Han kaller EU en «totalitær» organisasjon, på linje med Sovjetunionen.

Til tross for noen likheter, er det samtidig klare forskjeller mellom ytre høyre og ytre venstre. Der Mélenchon snakker med glød om det multikulturelle Frankrike, er Marine Le Pen opptatt av nasjonal identitet.

– Dette er et sivilisasjonsvalg. Dette handler om å enten vil dekonstruere nasjonen, eller forsterke den, sier Hennebelle.

Nasjonal Front snakker på ungdomsmøte i Arras

Cristophe Hennbelle er ungdomspolitiker for Nasjonal Front. Han tror Marine Le Pen kommer til vinne valget.

Foto: Pol Reygaerts / NRK
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt