Hopp til innhold

Franskmenn velger president mens væpnede vakter passer på

PARIS (NRK): Når millioner av franskmenn skal stemme i den første valgomgangen i presidentvalget, er det utkommandert flere titusen væpnede soldater og politifolk. I to franske byer ble valglokaler evakuert på formiddagen.

Fransk velger utenfor valglokale i Paris

HØY BEREDSKAP: En fransk velger utenfor valglokalet i 7. arrondissement i Paris søndag morgen. Det er kalt inn over 50.000 politifolk, soldater og sikkerhetsvakter i forbindelse med søndagens valg.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Francois Fillon kommer for å stemme i Paris

François Fillon, det republikanske partiets kandidat til valget, ankommer valglokalet for å avlegge sin stemme.

Foto: Marit Kolberg / NRK

I dag er det innkalt rundt 50.000 politifolk og 7000 soldater som skal sørge for sikkerhet, ro og orden over hele Frankrike. I morges åpnet det rundt 67.000 valglokaler, i byene Nice og Paris blir vakter plassert foran lokalene.

– De lokalene som trenger forsterkninger, vil få det, var beskjeden til Paris fra Colombe Brossel som er sikkerhetsansvarlig der. Mens ordføreren i Paris har forbudt folkemøter etter valget søndag kveld, skriver Le Figaro.

Sikkerhetsmyndighetene er på tå hev og tar ingen sjanser. I den østfranske byen Besancon ble to valglokaler evakuert fordi det sto en stjålet bil forlatt med motoren i gang utenfor. Bilen er stjålet og hadde falske skilt og politiet fryktet det kunne dreie seg om et mulig angrep.

I Saint-Omer ble et lokale stengt da man oppdaget en bil med en rifle utenfor et valglokale.

I flere byer har myndighetene også hyret inn ansatte fra private sikkerhetsselskaper for å passe på valglokalene. De kan kontrollere velgernes vesker og bager, men ifølge fransk lov er det ikke lov med væpnede vakter inne i lokalene.

– Valgkampen har vært bisarr

Anne, fransk velger i Paris

Anne mener valgkampen har vært «bisarr» og lite preget av viktige temaer.

Foto: Marit Kolberg / NRK

I det 7. arrondissement, utenfor valglokalet der presidentkandidat François Fillon skal avlegge sin stemme, står to væpnede vakter ved porten inn til valglokalet. Ved inngangen er det også et par-tre sikkerhetsvakter.

En politibil med ekstra forsterkninger står parkert i den smale gaten utenfor.

Anne, som ikke vil oppgi etternavnet, er en av dem som er tidlig denne solrike søndagen. Den unge kvinnen vil ikke si hvem hun støtter, men sier valgkampen har vært merkelig, med lite fokus på det hun mener er viktige saker.

Marie-Jeanne skal stemme på Fillon

Marie-Jeanne har stemt på François Fillon, og sier hun alltid har stemt konservativt. – Han har et bra program og han vet hva han vil.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Valgkampen har vært bisarr, det har handlet mer om ulovligheter og etterforskning av kandidater enn om viktige ting.

De siste meningsmålingene ble lagt fram fredag kveld. Begge gir den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron en knapp ledelse over Nasjonal front-leder Marine Le Pen.

Anne tror dette vil påvirke folks stemmegivning.

– Jeg tror mange kommer til å stemme mer taktisk enn etter overbevisning. De vil stemme på den de tror kan slå Marine Le Pen i annen runde, sier hun.

Klokken 12 søndag formiddag hadde 28,54 av de stemmeberettigede avlagt stemme. Det er en valgdeltakelse på linje med det forrige i presidentvalget i 2012.

– Ikke noe er tilfredsstillende

Danskfranske Else foran plakat av Emmanuel Macron

Else Delaunay foran en plakat av mannen som fikk hennes stemme, 39 år gamle Emmanuel Macron.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Else Delaunay er opprinnelig fra Danmark, men har bodd 60 år i Paris og er fransk statsborger. Hun har stemt på den fremadstormende «En Marche!»-kandidaten Emmanuel Macron.

– Fordi han kanskje er den mest realistiske kandidaten. I tillegg er han ung, og det trenger vi, sier Delaunay, som likevel påpeker at det har vært et vanskelig valg.

– Det kan man si det var. Det er ikke noe som er tilfredsstillende. Det er bare en ting man vet, og det er at man ikke stemmer på Marine Le Pen.

Franske politifolk passer på valglokale i Paris

Franske politifolk holder vakt. Ytterst til høyre i bildet er en plakat av ytre høyre-kandidaten Marine Le Pen fra Nasjonal Front.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Alarmknapp i valglokaler i Nice

– Hver eneste leder på lokalene i Nice får en alarmknapp som varsler direkte til et overvåkingssenter, sier regionpresident Christian Estrosi til Francebleu.

Da to menn ble arrestert i Marseille, mistenkt for å ha planlagt et angrep under valgkampen, ble sikkerhetstiltakene forsterket. Nå er det mange franske byer som sørger for at politiet kjører rundt og sjekker at alt går rolig for seg når folk skal avgi sin stemme.

Og de skal kunne gripe inn, hvis noe skjer.

– Her har vi sperret dører, slik at man ikke kommer inn fra flere kanter, sier direktør Olivier Guyot i byen Châlons-en-Champagne til fransk tv.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt