Sammenligner Assad med Hitler og Saddam

USAs utenriksminister John Kerry mener Syrias president Bashar al-Assad går i fotsporene til Adolf Hitler og Saddam Hussein ved å angripe sitt eget folk med kjemiske våpen.

John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry mener å ha klare bevis for at det syriske regimet har brukt nervegass mot befolkningen.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Kerry opplyste søndag at blodprøver fra ofre for et angrep i Ghouta utenfor Damaskus 21. august, tyder på at de ble utsatt for saringass.

– I løpet av de siste 24 timene har vi fått vite at prøvene, som ble gjort tilgjengelige for USA, nå har blitt testet. Hårprøver og blodprøver har testet positivt for spor av sarin, sa Kerry til NBC.

Syrias president Bashar Assad i tv-intervju

Syrias president Bashar al-Assad lover å forsvare seg dersom USA går til angrep.

Foto: Anonymous / Ap

USA hevdet også i forrige uke å ha klare beviser på at saringass ble brukt mot den syriske befolkningen. Gassen regnes som en av de giftigste i sitt slag, og er både luktfri og fargeløs.

Kerry mener president Bashar al-Assad nå har plassert seg selv i en lite flatterende kategori.

– Bashar al-Assad føyer seg nå inn på en liste med Adolf Hitler og Saddam Hussein, som har brukt disse våpnene i krigstid, sier han.

Les også: FNs inspektører ute av Syria
Les også:
– Status quo går ikke lenger

Tror på støtte i Kongressen

USAs president Barack Obama har bedt om Kongressens støtte til et angrep på Syria, og Kerry sier han tror Kongressen vil støtte Obama.

– Jeg tror ikke at mine gamle kolleger i Senatet og Representantenes hus vil snu ryggen til alle interessene våre, til nasjonens troverdighet, og til normen med respekt for håndhevelsen av forbudet mot kjemiske våpen, sier han.

Les: Sender Syria-vedtaket til en Kongress på ferie

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan det imidlertid bli vanskelig å samle nok støtte blant krigstrøtte kongressmedlemmer.

– Jeg er bekymret for å ta USA inn i en ny krig mot et land som ikke har angrepet oss, sier den demokratiske representanten Janice Hahn.

Hun sier også at gårsdagens møte i Washington tyder på at representantene er delt på midten.

– Det sviende bildet av døde babyer på rekke og rad, det er det jeg ikke klarer å få ut av hodet mitt nå, sier demokraten Debbie Wassermann Schultz.

Les: FNs inspektører ute av Syria

Døde personer i Ghouta, Damaskus

Ifølge USA har de døde etter et angrep på Ghouta utenfor Damaskus klare spor etter saringass.

Foto: STRINGER / Reuters

– Angrepet av sin egen regjering

Søndag kom det også en uventet uttalelse fra den tidligere iranske presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani, som også slo fast at Assad har angrepet sitt eget folk med kjemiske våpen.

– Befolkningen har blitt angrepet med kjemiske våpen av sin egen regjering, og nå må de vente på å bli angrepet av utlendinger, sier Rafsanjani til nyhetsbyrået ILNA.

Iran regnes som en av Syrias nærmeste allierte, og de fleste andre iranske politikere mener fortsatt at det er opprørerne som står bak de kjemiske angrepene, skriver Reuters.

Rafsanjani, som har tette bånd til den politiske eliten i Iran, vil ikke oppfordre til angrep på Syria, ettersom landet har opplevd enorme skader de siste to årene.

Iranske soldater ble utsatt for kjemiske våpen under krigen mot Irak på 1980-tallet, og landet har flere ganger fordømt bruken av dem.

SISTE NYTT

Siste nytt