Sender Syria-vedtaket til en Kongress på ferie

Det formelle lovutkastet som åpner for et angrep på Syria, ble sendt fra president Obama til Kongressen i natt. Men der er alle representantene på ferie i enda en uke.

President Barack Obama

President Barack Obama valgte å utsette et Syria-angrep da han ba om støtte fra en kongress på sommerferie.

Foto: JIM WATSON / Afp

I og med at president Barack Obama i går ba om Kongressens støtte, tar han et skritt tilbake og utsetter et straffeangrep på Syria.

For den republikanske ledelsen i Kongressen gjorde det i natt, norsk tid, klart at loven ikke blir tatt opp til debatt før mandag 9. september. Da samles USAs folkevalgte igjen etter sommerferien.

Det betyr at et militært angrep på Syria må vente i over én uke, hvis Obama vil ha Kongressens godkjennelse før han går til aksjon.

Obama brøt tradisjonen

Ved å spørre Kongressen om støtte til angrepet, har Obama brutt en mangeårig tradisjon hos USAs øverste leder, som ikke har hatt for vane å be nasjonalforsamlingen om lov før et militært angrep mot andre land.

I presidentens lovutkast heter det at en støtte fra Kongressen vil sende et tydelig signal om USAs besluttsomhet. Det står at angrepet skal «avskrekke, forstyrre, forebygge og svekke» Syrias muligheter for nye kjemiske angrep. Og at det dreier seg om helt begrensede aksjoner.

Både Representantenes hus og Senatet skal behandle lovforslaget.

Gir USA tid til å samle støtte

Senator John McCain, en av Obamas hardeste motstandere, sier allerede nå at han er imot forslaget om et begrenset angrep. Han vil ikke støtte en aksjon som ikke har som mål å styrte Syrias president Assad.

Men Obama forbeholder seg retten til å slå til mot Syria selv om Kongressen faller ned på et vedtak om å si nei. Denne utsettelsen gir ham imidlertid mer tid til å samle internasjonal støtte for et angrep.

Prøvene som FN-inspektørene tok før de forlot Damaskus i går, blir neppe analysert ferdig før om to til tre uker.

Både i Los Angeles og i Washington blir det meldt om protester og demonstrasjoner mot USAs planer om å angripe Syria.

Samtidig uttrykker Syrias viktigste opposisjonsgruppe stor skuffelse over at Obama tok seg tid til å vente på Kongressen.

Syria-protest i Los Angeles

Ikke alle amerikanere støtter USAs planer om militæraksjon mot Syria – her fra Los Angeles lørdag kveld

Foto: JOE KLAMAR / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Unge russiske artister støtter Navalnyj: – Vi må slutte å finne oss i dette

Unge russiske skuespillere og musikere blir utsatt for kraftig kritikk i statlige medier. Det skjer etter at de har støttet opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj i sosiale medier.