Hopp til innhold
Urix forklarer

Russland og Tyrkia er venner på tross av ambassadørdrapet

Båndene mellom Russland og Tyrkia kom igjen i søkelyset etter ambassadørdrapet i Ankara mandag kveld. Spørsmålet er om det vil påvirke det nye vennskapet mellom de to landene som er svært sentrale i Syria-krigen.

FILES-TURKEY-SYRIA-CONFLICT-POLITICS

VENNER: Russlands president, Vladimir Putin og Tyrkias president, Erdogan Tayyip Erdogan har blitt gode venner den siste tida.

Foto: KAYHAN OZER / Afp

Spenningen og usikkerheten økte da det ble kjent at det var en tyrkisk politimann som skjøt og drepte den russiske ambassadøren, Andrej Karlov, på en fotoutstilling.

Det er ikke uten grunn. Forholdet mellom de to landene havarerte og var lenge iskaldt etter at tyrkiske F16-fly skjøt ned et russisk kampfly ved grensen mellom Tyrkia og Syria i november i fjor.

Nedskytingen gjorde Russlands president Vladimir Putin rasende, og landet innførte økonomiske sanksjoner og stanset turismen til Tyrkia.

Bedre ble det ikke av at de to landene stod på hver sin side i Syria-konflikten. Mens Russland sammen med Iran støtter Syrias president Bashar al-Assad, støtter Tyrkia opposisjonen som prøver å velte ham.

Ordkrigen mellom Putin og Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, to sterke og populære presidenter i sine respektive land, fortsatte i flere uker, og forholdet mellom landene var på frysepunktet fram til juni i år.

Nytt vennskap

Vendepunktet i forholdet mellom de to landene kom i juni, da Putin godtok en personlig unnskyldning fra Erdogan for nedskytingen.

Russland valgte umiddelbart å trekke tilbake et forbud mot å selge pakkereiser til Tyrkia og fjernet etter hvert restriksjoner mot importmat og tyrkiske byggefirmaer.

Spesielt etter det mislykkede statskuppet i Tyrkia 15. juli, har Tyrkia og Russland nærmet seg hverandre.

Erdogan mottok umiddelbart støtte fra Putin etter kuppforsøket, noe han har kritisert Vesten for å ikke gjøre i like stor grad. Og i august besøkte Erdogan Putin i St. Petersburg:

– Dette besøket er for meg en ny milepæl i det bilaterale forholdet, som begynner med blanke ark. Personlig, av hele mitt hjerte, og på vegne av Tyrkia hilser jeg herr Putin og alle russere, sa Erdogan i et intervju med statlig russisk TV i forkant av besøket.

Ambassadørdrapet

Flere tyrkiske TV-kanaler rapporterte siste nytt om attentatet mot den russiske ambassadøren med bekymring om hvordan drapet kan skade båndene mellom Tyrkia og Russland.

Noen timer senere gjorde både Moskva og Ankara slutt på usikkerheten og uttrykte at drapet tolkes som et forsøk på ødelegge forholdet mellom Russland og Tyrkia.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømte angrepet sent i går kveld og bekreftet at han har snakket med Putin over telefon i etterkant av attentatet.

Erdogan sa også at de regner drapet på ambassadøren som et angrep på Tyrkia og en provokasjon mot forholdet mellom landene.

TURKEY-SYRIA-CONFLICT-DEMO

PROTESTER: Syrere i Tyrkia protesterer mot Russlands støtte til Syrias president Bashar Al-Assad utenfor den russiske ambassaden i Tyrkia.

Foto: OZAN KOSE / Afp

Drapet skjedde etter flere dager med protester i Tyrkia mot Russlands rolle i Syria. De to landene har fått en viktigere rolle i Syria-krigen. De samarbeider nå om å evakuere innbyggere fra Øst-Aleppo.

Økt kamp mot terror

Og samarbeidet om Syria-konflikten blir stadig tettere: I dag møtes utenriksministrene fra Russland, Tyrkia og Iran i Moskva for å prøve å finne en løsning på konflikten. Hverken USA, representanter for opprørerne eller FN er til stede.
Etter ambassadørdrapet i Tyrkia, varsler Putin en opptrapping i «krigen mot terror». Den tyrkiske politimannen ropte «ikke glem Aleppo» da han drepte den russiske ambassadøren.

– Det kan bare være ett svar på dette – å trappe opp kampene mot terrorisme. Bandittene skal få føle dette. Vi må finne ut hvem som står bak, sier Putin, ifølge nyhetsbyråene.

TURKEY-RUSSIA/DIPLOMAT

SIKKERHET: Økt sikkerhet utenfor den russiske ambassaden i Ankara etter ambassadørdrapet.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Det er foreløpig uklart om politimannen som utførte drapet, kan karakteriseres som en ekstremist.

Russiske etterforskere har nå reist til Tyrkia for å bistå i etterforskningen av drapet på ambassadøren.

Tyrkia ses på som nøkkelen for Russland til politisk å følge opp den militære seieren i Aleppo og det ses av eksperter på som en viktig årsak til at Russland ikke reagerer sterkere på drapet av en ambassadør. Vertslandet har ansvar for sikkerheten til ambassadepersonell i utlandet.

Samtidig skriver også flere kommentatorer i Russland at drapet i Ankara ikke må få ødelegge arbeidet med å styrke de tyrkisk-russiske forbindelsene, ikke minst når det gjelder en løsning for Syria.

Kjøligere forhold til USA

Forholdet til Russland har blitt styrket igjen på et tidspunkt hvor Tyrkias forhold til USA stadig blir kjøligere. I mange år har Tyrkia hatt tette bånd til USA.

Men flere saker har i de siste årene forsuret forholdet. At Obama-administrasjonen ikke vil utlevere Fetullah Gulen som Tyrkia mener står bak kuppforsøket i sommer, har irritert Erdogan kraftig. Den tyrkiske regjeringen har flere ganger advart om at alliansen mellom Tyrkia og USA kan ryke hvis ikke amerikanerne utleverer predikanten Gülen.

I tillegg har USA valgt den kurdiske YPG-militsen i Syria som sin allierte i kampen mot IS, noe som også er en kime til konflikt mellom NATO-medlemmene USA og Tyrkia.

SISTE NYTT

Siste nytt