Hopp til innhold

Russisk flyger drept etter nedskyting i Syria

En russisk flyger skal ha blitt drept etter at flyet hans ble skut ned i Syria, ifølge eksilgruppa SOHR. Syriske og russiske fly er lørdag involvert i intense angrep i Idlib-provinsen, samtidig som tyrkiske og kurdiske soldater slåss nord i landet.

En opprører står ved siden av russisk fly i Idlib-regionen

SKUTT NED: En opprører står ved siden av det russiske flyet som har blitt skutt ned i Idlib-regionen lørdag.

Foto: Omar Haj Kadour / AFP

Det russiskproduserte Sukhoj Su-25-flyet ble skutt ned nær byen Saraqeb, melder eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Opprørsgrupper skjøt ned et Su-25. Den russiske flygeren landet i fallskjerm før han ble tatt til fange, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman.

Gruppa meldte senere at flygeren var blitt drept.

Russiske myndigheter bekrefter dødsfallet, og sier flygeren døde i kamper mot «terrorister». Ifølge den statlige TV-kanalen Zvezda TV skal flyet ha blitt skutt ned med et bærbart rakettvåpen, i et område kontrollert av Al Qaidas gren i Syria.

Senere lørdag melder det russiske nyhetsbyrået TASS at flere enn 30 opprørere er drept i et angrep i det samme området som flyet ble skutt ned i. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet ble det brukt et ikke-spesifisert «høypresisjonsvåpen» i angrepet.

Del av russisk fly skutt ned i Syria

Dette bildet, distribuert av det Al Qaida-tilknyttede nyhetsbyrået Ibaa News Agency, skal angivelig vise en del av det nedskutte flyet.

Foto: Skjermdump / AP

Voldsom bombing

En kilde blant opprørerne i området sier til nyhetsbyrået AP at den russiske flygeren ble skutt da han åpnet ild med en pistol mot opprørere som forsøkte å ta ham til fange.

En opprørsleder det tyske nyhetsbyrået DPA har snakket med, sier at nedskytningen skjedde nærmere byen Maaret al-Numan, som ligger sør for Saraqeb. Opprørslederen hevder imidlertid at flygeren ble tatt til fange.

SOHR, som får sine opplysninger fra et kildenettverk inne i landet, melder at det har vært gjennomført mer enn 35 luftangrep mot Saraqeb siden sent fredag.

Mange av innbyggerne flykter fra byen, som syriske regjeringsstyrker og deres allierte forsøker å erobre.

Nyhetsbyrået Ibaa, som er knyttet til en al-Qaida-støttet opprørsgruppe, melder at russiske og syriske kampfly og helikoptre har bombet Saraqeb og landsbyen Tel Mardeekh siden tidlig lørdag. Byene ligger i Idlib, den siste provinsen i landet der opprørerne står sterkt.

Noe tall på drepte og sårede er så langt ikke blitt offentliggjort.

– Bombet sykehus

FN-tall viser at mer enn 270.000 mennesker de siste ukene er tvunget på flukt i Idlib-området. Årsaken er at syriske regjeringsstyrker og deres allierte i desember startet en storstilt offensiv i provinsen. Styrkene nærmer seg nå en viktig motorvei som forbinder Syrias to største byer, Damaskus og Aleppo.

Lørdag ble det meldt at et underjordisk sykehus i et opprørerkontrollert område i Idlibs naboprovins Hama var ødelagt etter å ha blitt rammet av flere luftangrep. Det såkalte hulesykehuset behandlet rundt 7.000 pasienter i måneden.

Lokale aktivister hevder at russiske kampfly som brukte panserbrytende missiler, såkalte bunkerknusere, mot sykehuset.

Kurdisk jente gråter utenfor sykehus i Arfin

En kurdisk jente gråter ved sykehuset i Afrin tidligere denne uken.

Foto: Delil Souleiman / AFP

Kamper i nord

Samtidig pågår det harde kamper i Arfin-regionen, nord i Syria, der Tyrkia har satt i gang en militæroperasjon mot den kurdiske gruppa YPG. Myndighetene i Tyrkia har stemplet gruppen som en terrorgruppe.

Den tyrkiske hæren opplyser at fem tyrkiske soldater ble drep i et angrep på en beltevogn. Totalt har syv tyrkiske soldater mistet livet i operasjonen, som har fått navnet «Operasjon olivengren», lørdag.

Kamper i Syria lørdag

SISTE NYTT

Siste nytt