NRK Meny
Normal

Reddet 6000 båtflyktninger i helga

Den italienske kystvakten har reddet nesten 6000 båtflyktninger i Middelhavet i helga, og antall båtflyktninger som ikke overlever har økt kraftig siden i fjor.

Redningsaksjon i Middelhavet

Den italienske kystvakten måtte ut på 22 oppdrag bare i løpet av søndagen.

Foto: Guardia Costiera / Afp


Ni personer omkom da en båt med rundt 150 personer om bord sank 15 mil utenfor kysten av Libya mandag.

Italienske myndigheter opplyser at 5629 personer er reddet siden fredag. Bare i løpet av søndagen ble 3791 personer reddet fra 22 forskjellige båter.

Mandag reddet Tunisias kystvakt og marine 180 flyktninger fra to båter som var i ferd med å synke mellom Libya og Italia.

Langt flere dødsfall

Redningsaksjon i Middelhavet

Frontex mener det kan komme opptil en million flyktninger bare fra Libya i 2015.

Foto: Guardia Costiera / Afp

Ifølge italienske myndigheter har over 15.000 flyktninger ankommet Italia hittil i år, og gode værforhold i Middelhavet har ført til at mange forsøkte å ta seg til Europa i løpet av helga.

Minst 480 båtflyktninger har omkommet så langt i år. I fjor var tallet under 50 i samme periode, ifølge International Organization for Migration (IOM).

– Det er helt tydelig at strømmen av flyktninger fra Libya kommer til å fortsette, sier IOM-sjef William Lacy Swing til AFP.

Venter en million flyktninger

Humanitærorganisasjonen Caritas på den italienske øya Sicilia har bedt om ekstra hjelp fra frivillige til å ta imot flyktninger i Palermo, og FNs høykommissær for flyktninger ber EU-landene om å ta en større del av ansvaret for båtflyktningene.

Italia har allerede kuttet i beredskapen fordi de andre EU-landene nekter å dele kostnadene på rundt ni millioner euro i måneden.

Frontex, som har ansvaret for EUs yttergrenser, anslår at opptil en million mennesker kommer til å forsøke å ta seg fra Libya til Europa i 2015.

Ifølge Frontex kom 220.000 flyktninger til Europa via Middelhavet i fjor.

Båtflyktninger fra Libya ankommer Sicilia

Båtflyktninger fra Libya ankommer Porto Empedocle på Sicilia.

Foto: Francesco Malavolta / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt