Hopp til innhold

Frykter massedrukning på havet: – Norge har et stort ansvar for å gjøre mye mer

Jan Egeland ber om at Norge sender fregatten KNM Fridtjof Nansen til Middelhavet for å redde båtflyktninger.

Bålflyktninger desember 2014 ved Sicilia

Båtflyktninger venter på å bli plukket opp under en redningsoperasjon utenfor Siciliakysten.

Foto: - / Afp

Flyktninghjelpen forventer en økt strøm av flyktninger over Middelhavet de neste månedene. Den syriske borgerkrigen og politisk ustabilitet i Afrika driver mange på flukt fra sine hjemland.

– Det haster nemlig nå med å få på plass en redningstjeneste i Middelhavet som nordmennene kjenner så godt som sitt eget ferieparadis, men som nå også har blitt en enorm kirkegård for mange tusen druknede siste år, sier Egeland.

Jan Egeland

Jan Egeland ønsker større bidrag fra Norge for å redde flyktninger i Middelhavet

Foto: LAURENT GILLIERON / AP

Fjoråret var det dødeligste året noensinne. 3.400 flyktninger druknet på vei mot Europa.

Norge må bidra

Søk- og redningsoperasjonen Mare Nostrum ble ledet av Italia, men lagt ned i fjor grunnet pengemangel. Det europeiske grensepolitiet Frontex, som Norge er en del av, har nå ansvaret for beredskapen i Middelhavet. Frontex-operasjonen Triton har ikke samme kapasitet som Mare Nostrum. Generalsekretæren frykter at flere vil dø på havet.

– Så da er det helt påkrevd at Norge, som var raskt ute med å sende fregatten «Fritjof Nansen» for å forsvare handelsskip mot pirater i Somalia, nå er minst like raske med å hindre at fortvilede flyktninger fra Syria, Somalia og Eritrea vil drukne i Middelhavet.

Båtflyktninger i Middelhavet

Flyktningehjelpen forventer flere båtflykninger i Middelhavet de neste månedene.

Foto: Marina Militare / Afp

Sjøfolk redder mange

– Norske sjøfolk reddet 5000 båtflykntninger fra drukningsdøden i fjor. De vil bli møtt mye mer alene til neste år dersom ikke redningstjenesten blir gjenopprettet på samme nivå som Mare Nostrum var, sier Egeland.

I 2014 kom 221.000 flyktninger sjøveien til Europa. Dette var tre ganger så mange som året før.

Stolt tradisjon

– Vi ønsker å sende KNM Fridtjof Nansen fordi den viser til en stolt norsk tradisjon for å redde hundretusener av flyktninger i tidligere perioder, også når Europa har opplevd at mennesker har dødd på flukt i eller mot vår egen verdensdel, sier Egeland.

Forsvardepartementet har foreløpig ikke tatt stilling til Flyktninghjelpens ønske om å sende fregatten til Middelhavet.

– Enhver anmodning vil bli vurdert når den måtte komme, sier Ann Kristin Salbuvik, pressevakt i Forsvarsdepartementet.

Justisdepartementet sier Norge allerede har tilbudt personell til Frontex sin operasjon Triton, og at de vil vurdere nye forespørsler positivt. Men statssekretær Jøran Kallemyr mener det ikke vil være aktuelt å sende Fritdjof Nansen.

– Når det gjelder Fridtjof Nansen-fregatten, så er en fregatt er et kampfartøy og er ikke egnet for dette formålet, skriver han i en epost til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt