Hopp til innhold

Raketter mot Jerusalem – Israel svarer med flyangrep

Hamas har skutt flere raketter mot Jerusalem. Minst 20 personer er drept etter gjengjeldelsesangrep fra Israel, blant dem barn. Samtidig meldes det om nye sammenstøt i det okkuperte Øst-Jerusalem.

JJSP7fXOD9I

Raketter skytes opp fra Gaza mot Jerusalem mandag.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Opplysningene om drepte etter gjengjeldelsesangrep kommer fra det palestinske helsedepartementet, melder nyhetsbyrået AP.

Helsearbeidere og helsedepartementet på Gazastripen opplyste tidligere mandag at ni sivile, blant dem tre barn, ble drept i et israelsk flyangrep i Beit Hanoun nord på Gazastripen.

Ifølge helsedepartementet mandag kveld, er ni barn drept. 65 mennesker skal ha blitt skadd.

Bilder og video NRK har sett fra Gazastripen mandag viser blant annet flere drepte og skadde, blod i gatene og skader på biler og bygninger. Blant de drepte er det flere barn.

Det israelske forsvaret har uttalt at meldingene granskes. Det er foreløpig usikkerhet om alle dødsfallene ble forårsaket av israelske angrep, eller om det også var snakk om mislykkede rakettoppskytinger fra palestinsk side.

Den israelske forsvarsledelsen har så langt bekreftet at de har drept åtte Hamas-medlemmer som de hevder skjøt opp raketter, ifølge The Times of Israel.

rFaPYhaRbDI

En palestinsk mor sørger over sitt barn på et sykehus nord på Gazastripen mandag. Ni personer skal ha blitt drept på Gazastripen.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP

Hevder det er skutt 150 raketter fra Gaza

Hamas bekreftet tidligere mandag at de har skutt raketter mot Jerusalem, men ingen skal ha blitt drept.

Hamas sier i en kunngjøring at rakettangrepet fra Gazastripen mot Jerusalem var et svar på israelske «forbrytelser og aggresjon».

I en oppdatering mandag kveld hevder det israelske forsvaret at det skal ha blitt avfyrt 150 raketter fra Gaza i løpet av dagen. Flere titalls skal ha blitt avskåret av israelsk luftvern.

Jonathan Conricus, talsmann for den israelske hæren, sier man har iverksatt en militæraksjon mot Gaza.

En skadd mann fraktes vekk etter sammenstøt ved al-Aqsa moskeen i det okkuperte Øst-Jerusalem mandag kveld

En skadet mann fraktes vekk etter sammenstøt med israelsk politi ved al-Aqsa moskeen mandag kveld.

Foto: Ahmad Gharabli / AFP

Nye sammenstøt ved sentral moské

Hamas ga tidligere i kveld israelske myndigheter en tidsfrist for å trekke soldater og politifolk vekk fra al-Aqsa-moskeen i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Sammenstøtene skjer ved ett av byens mest hellige områder, som jødene kaller Tempelhøyden og muslimene al-Haram al-Sharif. Mandag kveld meldes det om nye sammenstøt ved moskeen, der det har vært uro i flere dager.

Ifølge journalister på stedet brukte de israelske sikkerhetsstyrkene sjokkgranater og gummikuler mot demonstrantene, som kastet gjenstander mot dem. Flere titalls skal ha blitt såret.

Det var også harde sammenstøt tidligere mandag, og ifølge Palestinsk Røde Halvmåne ble minst 395 palestiner såret og 263 av dem ble sendt til sykehus. Tilstanden til flere skal være kritisk.

Den siste uken har palestinere barket sammen med israelsk politi i Øst-Jerusalem. Frem til i går hadde rundt 300 palestinere og 20 israelske polititjenestemenn blitt skadet i opptøyene.

QS20RfIAi7E

Palestinere på et sykehus nord på Gazastripen etter luftangrepene mandag.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP

Hevder det blir flere dager med vold

En av rakettene fra Hamas skal ha ødelagt en bygning i Kiryat Anavim, en kibbutz rett vest for Jerusalem, men det er ikke meldt om personskader. Bilder i sosiale medier viser røyk som stiger opp fra et skogsområde.

En 49-åring ble ifølge israelske medier lettere såret av splinter da en av rakettene slo ned i Sderot-området nær grensa til Gazastripen.

214x5t0bEus

Innbyggere i Jerusalem søker tilflukt etter at luftvernsirener varslet om kommende raketter fra Gazastripen.

Foto: Ariel Schalit / AP

Den israelske hæren sier i en uttalelse at denne «runden med vold» sannsynligvis vil vare i flere dager – og at de har begynt å utføre flyangrep mot Hamas-mål på Gazastripen.

– I løpet av de neste dagene kommer Hamas til å føle den israelske hærens lange arm. Det vil ikke ta noen få minutter, det vil ta noen få dager, sier talsmann Hidai Zilberman.

Talsmannen bekreftet at Israel har gjennomført angrep mot flere mål der rakettene ble skutt opp fra.

Søreide bekymret

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at Hamas tråkket over streken ved å skyte raketter mot Jerusalem. Nå lover han et kraftfullt svar.

– Vi kommer ikke til å akseptere et angrep mot vårt territorium, i vår hovedstad, på våre innbyggere og soldater. Uansett hvem som angriper oss, vil de måtte betale en høy pris, sier han.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ser med stor bekymring på den eskalerende voldsbruken i den israelsk-palestinske konflikten.

– Vi har reagert veldig sterkt og bedt begge parter gjøre det de kan for å roe ned situasjonen, sier Søreide til NRK.

Mandag skal volden diskuteres bak lukkede dører i FNs sikkerhetsråd, hvor Norge også er med.

– Jerusalem er en hellig by for flere. Respekt for hverandres tro må ligge til grunn, ikke minst under religiøse høytider, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en uttalelse.

Nasjonalister avlyste marsj

Mandag er dagen israelere feirer at Øst-Jerusalem ble erobret under krigen i 1967.

Dagen, kjent som Jerusalemdagen, markeres ved at ytterliggående israelske nasjonalister marsjerer gjennom gamlebyen i Jerusalem.

Områdene de marsjerer gjennom er hovedsakelig bebodd av palestinere og marsjen blir oppfattet som en provokasjon.

Det var på forhånd fryktet at det kommer til sammenstøt mellom de marsjerende israelerne og palestinere.

7ZnFDSSyPEM

Tusenvis av jødiske nasjonalister samlet seg mandag ettermiddag samlet seg ved Vestmuren for å delta i en flaggmarsj, men denne ble avlyst.

Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP

– Kruttønnen brenner og kan eksplodere når som helst, sier Amos Gilad, en tidligere offiser i den israelske hæren, til BBC.

Israelsk politi styrket nærværet i byen, og Netanyahu sa søndag at Israel vil «besluttsomt og ansvarlig håndheve lov og orden i Jerusalem».

Men mandag ettermiddag norsk tid meldte de jødiske arrangørene at marsjen er avlyst fordi israelsk politi nekter dem å gå gjennom muslimske områder.

Tusenvis av jødiske nasjonalister samlet seg i stedet ved Vestmuren, og mange av dem virket fast bestemte på å marsjere gjennom gamlebyen, til tross for avlysningen. Politiet fikk etter hvert løst opp mengden og tømte området for mennesker.

Israelsk politi har styrket nærværet i Jerusalem fordi israelske nasjonalister skal marsjere mandag.

Israelsk politi har styrket nærværet i Jerusalem fordi israelske nasjonalister skal marsjere mandag.

Også på den okkuperte Vestbredden var det sammenstøt natt til mandag. Nær den jødiske bosetningen Beit El ved Ramallah bærer en palestiner et bildekk til et bål.

Også på den okkuperte Vestbredden var det sammenstøt natt til mandag. Nær den jødiske bosettingen Beit El ved Ramallah bærer en palestiner et bildekk til et bål.

Foto: Abbas Momani / AFP

Vil kaste ut palestinere

Bakgrunnen for de siste dagers sammenstøt er at israelske myndigheter vil kaste ut palestinere fra boligene deres i Øst-Jerusalem.

Israelere hevder at de eide eiendommene før krigen som fulgte opprettelsen av staten Israel i 1948. Ifølge israelsk lov skal de derfor ha lov til å kreve boligene tilbake.

Hundretusener av palestinere ble også fordrevet fra sine hjem under krigen i 1948, uten at de har en tilsvarende rett til å kreve boligene tilbake.

Samtidig er situasjonen også spent fordi israelsk politi har sperret av områder i gamlebyen for å hindre store folkeansamlinger under ramadan.

Over 90.000 palestinske muslimer var lørdag samlet på Haram al-Sharif, der al-Aqsa-moskeen ligger, for å be den siste helgen før fastemåneden ramadan avsluttes

Over 90.000 palestinske muslimer var lørdag samlet på Haram al-Sharif, der al-Aqsa-moskeen ligger, for å be den siste helgen før fastemåneden ramadan avsluttes.

Foto: Mahmoud Illean / AP

– Ulovlig konfiskering

Fredag ba en talsmann for FNs menneskerettskommissær, Rupert Colville, om at Israel avblåser alle tvangsutkastelser umiddelbart, skriver NTB.

– Den okkuperende makt kan ikke konfiskere privat eiendom i okkupert område, sa han og føyde til at det i henhold til folkeretten er ulovlig å overføre sivilbefolkninger til okkupert territorium og at dette derfor kan utgjøre en krigsforbrytelse.

Rupert Colville ber også Israel respektere ytringsfriheten og friheten til å demonstrere, samt at myndighetene bruker så lite makt som mulig.

USAs utenriksminister Antony Blinken ber Israel og palestinerne om å ta konkrete steg for å roe ned den spente situasjonen.

– Alle sider må trappe ned, redusere spenningen, ta praktiske steg for å roe ned situasjonen, sier Blinken.

USA stanset norsk forslag til Jerusalem-uttalelse

FNs sikkerhetsråd holdt mandag et hastig sammenkalt møte for å diskutere uroen i Jerusalem, men USA sa nei til et norsk forslag til uttalelse.

Møtet ble holdt bak lukkede dører, og ifølge diplomatiske kilder satte USA foten ned for en felles uttalelse.

Et forslag til uttalelse fra Norge ble diskutert, men avvist av amerikanerne. Det forhandles nå videre i et forsøk på å komme fram til enighet om et utvannet forslag.

– Nå har Norge og de andre rådsmedlemmene satt i gang forhandlingene om en tekst med en uttalelse fra sikkerhetsrådet. Det er stor enighet om at det er nødvendig å komme med en uttalelse, sier Søreide som understreker:

– Nå er situasjonen i ferd med å komme ut av kontroll.

SISTE NYTT

Siste nytt