Hopp til innhold

Over 300 skadd i uro i Jerusalem: – Kruttønnen kan eksplodere når som helst

For sjette dag på rad har det vært voldsomme sammenstøt i Jerusalem. Det ventes mer bråk når det i morgen skal avholdes en flaggparade – midt i stridens kjerne.

Palestinere løper fra sjokkgrenader avfyrt av israelske politistyrker i Jerusalems gamleby lørdag

SAMMENSTØT: Palestinere løper fra sjokkgranater avfyrt av israelske politistyrker i Jerusalems gamleby.

Foto: Oded Balilty / AP

Politiet ga søndag tillatelse til å avholde en årlig, jødisk marsj gjennom gamlebyen i anledning Jerusalemdagen – en nasjonal høytid til minne om at Israel erobret området i 1967.

Marsjen er vanligvis en markering fra ytterliggående nasjonalister av standpunktet om at hele Jerusalem må være under israelsk kontroll.

Den pensjonerte generalen Amos Gilad er kritisk til å la marsjen gå gjennom gamlebyen.

– Kruttønnen brenner og kan eksplodere når som helst, sier Gilad til den militære radiokanalen i Israel.

Ifølge den statlige kringkasteren Kan har det ikke blitt avgjort hvor den siste delen av marsjen skal gå.

Pave Frans brukte søndagsbønnen fra Petersplassen til å be partene i Jerulsalem om å finne en fredelig løsning.

– Jeg ber om at dette skal være et sted der folk kan møtes, ikke slåss, et sted for bønn og fred. Vold avler bare mer vold, sa paven.

En skadd palestinsk demonstrant hjelpes etter demonstrasjoner mot utkastelse

En skadd palestinsk kvinne fraktes vekk etter demonstrasjoner mot utkastelsen av flere familier i Sheikh Jarrah-distriktet.

Foto: Oded Balilty / AP

Verste på flere år

De voldsomme sammenstøtene i Jerusalem startet tidligere i uka, og pågikk søndag for sjette dag på rad.

Uroen rundt helligdommene i gamlebyen i det annekterte Øst-Jerusalem er den verste på flere år, ifølge nyhetsbyrået AP. Over 300 mennesker, de fleste av dem palestinere, er såret.

Mange av sammenstøtene har funnet sted ved Damaskusporten, en av inngangene til gamlebyen, samt ved plassen som av muslimer kalles Haram al-Sharif og av jøder Tempelhøyden.

Her ble politiet søndag utsatt for en skur av stein og vannflasker. Politistyrkene svarte med vannkanoner og sjokkgranater, ifølge en polititalsmann for politiet.

Over 90.000 palestinske muslimer var lørdag samlet på Haram al-Sharif, der al-Aqsa-moskeen ligger, for å be den siste helgen før fastemåneden ramadan avsluttes

Over 90.000 palestinske muslimer var lørdag samlet på Haram al-Sharif, der al-Aqsa-moskeen ligger, for å be den siste helgen før fastemåneden ramadan avsluttes.

Foto: Mahmoud Illean / AP

Sprer seg til andre byer

Palestinsk helsepersonell sier at 121 palestinere ble skadd søndag, mange etter å ha blitt truffet av gummikuler og sjokkgranater.

Israelsk politi opplyser at 17 av deres betjenter ble såret.

Uroen i Jerusalem har også spredt seg til andre områder. Sent søndag kveld avfyrte militante palestinere to raketter mot Israel. Angrepet uløste alarmen som varsler luftangrep i Ashkelon, men det har ikke kommet meldinger om skadde.

Tidligere søndag gjennomførte israelske styrker et luftangrep mot en Hamas-leir på Gazastripen, som et svar på et annet rakettangrep.

En israelsk politimann holder sjokkgranatkasteren med flammer og røyk i bakgrunnen

En israelsk politimann løfter sjokkgranatkasteren sin mot palestinske demonstranter i Jerusalems gamleby.

Foto: Oded Balilty / AP

Barn blant de skadde

Fredag kveld stormet israelske styrker Haram al-Sharif etter fredagsbønnen, og minst 200 palestinere og 18 israelske politifolk ble skadd i bruduljene som fulgte utover natten.

29 barn, det yngste ett år, er skadd i Øst-Jerusalem de siste to dagene, ifølge FNs barnefond Unicef. Åtte barn er pågrepet.

Politiet sier at operasjonene er sikkerhetsoperasjoner, men palestinerne oppfatter dem som provokasjoner som truer religionsfriheten deres.

Israelske bosettere danser foran et annektert hus i Sheikh Jarrah-nabolaget i det østlige Jerusalem

Israelske bosettere danser foran et annektert hus i Sheikh Jarrah-nabolaget i det østlige Jerusalem.

Foto: Emmanuel Dunand / AFP

Utsetter avgjørende rettsmøte

En langvarig og betent eiendomsstrid har bidratt til å trappe opp konfliktnivået. Jødiske bosetteres forsøk på å overta palestinske hjem i Øst-Jerusalem skulle behandles i høyesterett mandag, men justisdepartementet har utsatt rettsmøtet.

I Sheikh Jarrah har dessuten israelske bosettere gått til sak for å kreve eiendomsrett til hus der det nå bor fire palestinske familier. Begrunnelsen er at eiendommene skal ha tilhørt bosetternes familier før 1948.

Palestinere mener at israelske myndigheter forsøker å tømme Øst-Jerusalem, som palestinerne ønsker som sin framtidige hovedstad, for palestinere og erstatte dem med israelske jøder.

Både israelere og palestinere forbereder seg på mer uro i dagene som kommer. Israelsk politi har styrket nærværet i byen, og statsminister Benjamin Netanyahu sa søndag at Israel vil «besluttsomt og ansvarlig håndheve lov og orden i Jerusalem».

– Vi vil fortsette å opprettholde retten til å be for alle religioner, men vi vil ikke tillate voldelige forstyrrelser, sier Netanyahu.

– Retten til å demonstrere vil bli respektert, men offentlig uro vil bli møtt med makt og nulltoleranse, sier den israelske politisjefen Koby Shabtai.

Israelsk opprørspoliti tar oppstilling i den nordlige arabiske byen Ar'ara i Nord-Israel

Israelsk opprørspoliti tar oppstilling i den nordlige arabiske byen Ar'ara i Nord-Israel. Sammenstøtene i Jerusalem har spredt seg til flere andre byer.

Foto: Oded Balilty / AP

SISTE NYTT

Siste nytt