Hopp til innhold

President Morsi til månen?

Unge politiske aktivister i Egypt er så lei av president Mohammed Morsi at de har meldt ham på en konkurranse hvor han kan vinne tur ut til verdensrommet.

Mohammed Morsi utstyrt med romdrakt

- Med Guds hjelp og under hans beskyttelse, vil Morsi snart bli skutt opp til månen, heter det på 6. april-bevegelsens Facebook-sider, under bildet av president Mohammed Morsi i romdrakt. De mener månen er et mer passende sted enn Egypt for president.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Det er ikke lett å være egyptisk opposisjonell for tiden.

Det er få politiske alternativer og gatedemonstrasjoner er ikke lenger like effektivt.

Men 6. april-bevegelsen, som var med å starte demonstrasjonene mot Hosni Mubarak, går nye veier for å kvitte seg mannen som erstattet ham, Mohammed Mursi: De vil sende han ut i rommet.

Deodorantmerket Axe kjører nå en reklamekampanje for et nytt produkt, og i den forbindelse arrangerer de en konkurranse, kalt «New Axe Apollo», der til sammen 22 personer kan vinne en romferd.

Ungdomsbevegelsen sendte inn Mohammed Morsis navn i konkurransen, for å kvitte seg med ham.

Facebook-siden sin skriver de at ingen i universet kan holde ut de rene løgnene, de brutte løftene, unntatt det broderlige folket på månen.

«Derfor trenger presidenten din stemme. President Morsi: Vi ønsker deg en trygg reise».

De har også laget en billedmontasje av Morsi iført en hvit romdrakt.

Sa han jobbet for NASA

Initiativet ser ut til å bli godt mottatt. Ifølge egyptiske medier er han snart oppe 22.000 stemmer og leder blant de egyptiske kandidatene, foran både en kjent eventyrer, Ahmed Haggagovic og en kjent fjellklatrer, Omar Samra.

Følge diskusjonen på Twitter om presidentens mulige romferd

Morsi, som er ingeniør og som tok doktorgraden sin i USA og underviste ved California State University, hevdet under valgkampen at han hadde arbeidet som rådgiver for den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA. Dette ble senere trukket tilbake, med forklaringen at det var upresist uttrykt.

6. april-bevegelsen mener at siden han allerede skal være kjent med hva som foregår ute i rommet, kan månen være et passende sted for å ham å videreføre sitt politiske prosjekt.

Flere av ungdomsbevegelsens ledende personer støttet Morsi under andre runde av presidentvalget, fordi de mente tidligere statsminister Ahmed Shafiq, som var sterkt knyttet til det gamle regimet, var et langt verre alternativ.

I etterkant har de uttrykt stor skuffelse over Morsi, og mener han leder et styre like intolerant og undertrykkende som Hosni Mubarak.

Valgsurr

Det har ikke kommet noen kommentarer hverken fra presidenten eller det regjerende Det muslimske brorskapet om den mulige måneferden.

De er trolig mer opptatt med å arrangere parlamentsvalg, en intrikat affære som skal vare i månedsvis og avholdes i etapper, en ordning som antakelig vil tjene den islamistiske bevegelsen.

Først gikk de ut og sa at startdatoen var 28. april, men i farten glemte de at det bor mellom 6–8 millioner kristne kopterne i Egypt som har sin påskefeiring akkurat i de dagene og nye datoer måtte ordnes.

Ny startdato er 22. april.

Hva som kommer ut av de valgene, er svært usikker. Opposisjonspolitiker og fredsprisvinner Mohammed el Baradei har allerede oppfordret til boikott.

Men 6. april bevegelsen har vist at uansett hvor mørkt det ser ut, vil egypterne alltid ha et kort å spille: Humor.

SISTE NYTT

Siste nytt