Hva skjedde med Abdo Abbas?

Han ble funnet drept i egen leilighet ti dager etter at han forsvant. Ingen vet hva som skjedde i mellomtiden med journalisten som kjempet for ytringsfrihet og mot det nye regimet.

Abdo Abbas

Abdo Abbas var en uredd journalist. Han jobbet i Channel 1, som er en av statskanalene i Egypt. Han utfordret både fjernsynsledelsen og den politiske ledelsen når det gjaldt å skaffe Egypt større frihet.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Kairo-trafikken beveger seg sakte og bråkete langs Nilen, i tre, fire eller fem felt, alt etter hvordan man teller.

Få ser ut til å legge merke til en liten gruppe med kvinner og menn som står utenfor det runde bygget som huser det egyptiske statsfjernsynet.

De har plakater av en mann i prikkete dress og blomstrete slips. Hans navn er Abdo Abbas og han var deres kollega, inntil han forsvant.

– Sjefene våre begynte ikke å lete etter ham før vi presset dem til å gjøre det gjennom media. Først sa de at de ikke hadde adressen hans. Men de hadde den, og da de dro dit fant de ham der, sier Hana Fahmi.

– Drept?

– Ja, drept. Hendene hans hadde merker, det samme hadde føttene. De var svarte Resten av kroppen var helt hvit.

– Hvorfor ble han drept?

– Fordi han var revolusjonær. Han var mot ministrene her. De prøver å skremme oss. Men hvordan går det an å drepe for å skremme?

Abdo Abbas kritiserte åpent Det muslimske brorskapet og ledelsen i statsfjernsynet.

TV-reporteren var kjent for å kjempe for ytringsfrihet og mot politisk kontroll av kanalen han jobbet for. Han var allerede tatt av luften da han forsvant.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hana Fahmi

Hana Fahmi og kollegene har stilt seg opp utenfor bygget til det egyptiske statsfjernsynet. De kritiserer både sin egen ledelse og det nye lederskapet i Egypt.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Umulig å stole på etterforskningen

Fahmi tror Abbas var et lett mål fordi han bodde alene. De kunne ta ham uten at noen la merke til og uten at det finnes noen bevis. Er det slik hun sier, eller var han rett og slett offer for en kriminell handling? Kairo har blitt en farligere by siden revolusjonen.

– Vi har veldig liten informasjon om hva som skjedde. Vi vet ikke hvorfor han ble drept eller av hvem, sier Magda Boutros i menneskerettighetsorganisasjonen Egyptian Initiative for Personal Rights.

– Uheldigvis kan vi ikke stole på etterforskningen som gjøres av de offentlige anklagemyndighetene. De er svært ubalanserte og politiserte, særlig i saker hvor politi eller sikkerhetsapparatet er anklaget for å ha gjort noe galt.

Mange forsvinningssaker

Det har dukket opp flere lignende saker i det siste, mest kjent er den om aktivisten Mohammed Al Guindy som forsvant fra Tahrir-plassen under markeringen for to årsdagen for starten på protestene den 25. januar.

Les mer om Mohammed Al Guindy

Magda Boutros

Magda Boutros er oppgitt over at det går så sakte fremover med reformer i Egypt.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Han dukket opp fire dager senere, i en så kritisk tilstand at han døde før han kunne si hva som hadde hendt ham.

Familien hans er overbevist om at han ble torturert til døde. Obduksjonsrapporten hevder han omkom i en bilulykke.

– Politiets oppførsel er ekstremt brutal, det er fortsatt systematisk tortur. Hvis det er en forandring, så er det en forandring til det verre. Vi har fulgt dette siden revolusjonen for to år siden, og de siste to månedene har vi sett en økning i systematisk mishandling av folk som deltar i demonstrasjoner, Magda Boutros.

Hun leder avdelingen for justisreform i menneskerettighetsorganisasjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Journalistkolleger demonstrerer mot drapet på Abdo Abbas

Det er ikke bare Abdo Abbas som har forsvunnet på mystisk vis eller blitt funnet drept. Egypt er fortsatt et farlig land for dem som utfordrer regimet.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Morsi gjør ingenting

Før presidentvalget og etter at Mohammed Morsi ble vant valget, sa Boutros til seg selv at hun måtte være tålmodig, at systemet ikke kunne forandres på en dag.

Det gjør hun ikke lenger.

Hun ser ingen tegn til at det er politisk vilje til å reformere politivesenet, tvert imot. De som foreslår slikt nå blir beskyldt for å ville ødelegge staten.

Det samme politiet som arresterte og mishandlet medlemmer av Det muslimske brorskapet i 80, får altså ture fram akkurat som før.

Kanskje er det i begges interesse, tror Boutros, men ville ikke spekulere hvorfor det er slik. Hun kan bare konstatere at politiet under Morsi oppfører seg akkurat som under Mubarak.

– Vi hadde høye forventninger, fordi de med makten i dag led under dette systemet. Jeg vet ikke hvorfor de ikke tar det alvorlig. Men det er veldig klart for oss at de ikke prioriterer å gjøre noe med det de selv var offer for.

SISTE NYTT

Siste nytt