Trump anklages for å ha oppildnet til opprør: Avstemning utsatt

En resolusjon med forslag om en riksrettstiltale mot president Donald Trump er lagt frem for Representantenes hus. Ifølge CNN anklager de Trump for å ha «oppildnet til opprør» mot staten.

Nancy Pelosi og Donald Trump

Nancy Pelosi mener president Donald Trump er en fare for demokratiet.

Foto: Saul Loeb] [mandel Ngan / AFP

Resolusjonen kan bli behandlet i plenum i en avstemning tirsdag

Blokkert

Republikanerne blokkerte resolusjon fra Demokratene der de ber visepresident Mike Pence om å utløse det 25. grunnlovstillegget og avsette Donald Trump.

Det var ventet at Republikanerne ville blokkere det første forsøket.

Demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi mener det er viktig å handle raskt.

– For å beskytte vår grunnlov og vårt demokrati vil vi handle raskt, fordi denne presidenten representerer en overhengende trussel mot begge, skriver Nancy Pelosi søndag i et brev til demokratene i Representantenes hus.

Pelosi sier tiltalen skal behandles med alvor, men også raskt, med få dager igjen av Trumps presidentperiode. Representantenes hus skal stemme over forslaget senere i uka.

Samtidig har demokratene også gitt visepresident Mike Pence 24 timer til å svare på om han vil utløse de 25. grunnlovstillegget. Hvis ikke kan det bli riksrett.

– Faren for det pågående angrepet på vårt demokrati som denne presidenten utøver, forsterkes, og det samme gjør det umiddelbare behovet for handling, sier Pelosi.

Mandag ble det også klart at det er tatt ut minst 25 siktelser for innenlandsterrorisme etter at presidentens støttespillere stormet Kongressen 6. januar, melder Reuters.

demonstrasjoner utenfor kongressen

Til sammen fem personer døde som følge av stormingen av Kongressen den amerikanske hovedstaden.

Foto: Julio Cortez / AP

Ber Pence gripe inn

Pelosi forklarer at Representantenes hus, som står for tiltalen, først vil forsøke å overtale visepresident Mike Pence og regjeringen til å avskjedige Trump ved å bruke det 25. grunnlovstillegget.

Dette åpner for at visepresidenten og halve regjeringen kan varsle Kongressen om at presidenten er uegnet, som fører til at visepresidenten overtar makten.

Mike Pence

En kilde nær Mike Pence sier til CNN at Mike Pence ikke ser bort fra å ta i bruk det 25.grunnlovstillegget og fjerne Trump.

Foto: ZAK BENNETT / AFP

Ifølge CNN har ikke Mike Pence og Donald Trump snakket sammen siden støttespillerne til Trump stormet Kongressen onsdag 6. januar.

Mandag vil de demokratiske lederne av Representantenes hus jobbe for å raskt få vedtatt en resolusjon med hensikt å avskjedige Trump. Dersom republikanerne blokkerer dette forsøket, noe som er høyst sannsynlig, vil Representantenes hus møtes for å stemme over saken tirsdag.

Pelosi sier at resolusjonen oppfordrer Pence til «å samle og mobilisere regjeringen til å bruke det 25. grunnlovstillegget for å erklære presidenten uskikket til å utføre sine plikter».

Et utkast til riksrett ble ifølge demokraten Ted Lieu signert av 210 demokrater i Representantenes hus søndag kveld.

Biden vil unngå riksrett

Det er ikke ventet at Pence tar føringen for å tvinge Trump ut, selv om det har vært mye snakk om den muligheten i flere dager i Washington.

Deretter vil Representantenes hus gå videre for å vurdere tiltalepunktene, opplyser Pelosi. Dato for avstemningen er ikke satt.

President Donald Trump ble stilt for riksrett og frikjent for litt under ett år siden. Den gangen dreide tiltalepunktene seg om maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

På CBS programmet 60 Minutes søndag, fortalte Nancy Pelosi at en av motivasjonene for en ny riksrettssak er å hindre Donald Trump å stille som presidentkandidat igjen.

Tidligere søndag ble det kjent at påtroppende president Joe Bidens rådgivere prøver å finne en måte Trump kan sanksjoneres på uten at han stilles for riksrett.

En riksrettssak i Senatet kan forsinke presidentens ministernominasjoner og annet viktig arbeid, deriblant en stor økonomisk krisepakke som Biden planlegger å innføre.

Utad sier Biden at det er opp til Kongressen å beslutte hvordan Trump skal sanksjoneres for sin rolle i det voldelige angrepet på kongressbygningen onsdag, men ifølge CNN jobber hans rådgivere med speaker Nancy Pelosi og andre ledende demokrater for å finne en annen utvei enn riksrett.

SISTE NYTT

Siste nytt