Paven forsvarer homofile

Pave Frans sier at homofile godt kan være katolske prester, bare de ikke er seksuelt praktiserende. Men kvinnelige prester? «Den døren er lukket» fastslår paven.

Pave Frans

Pave Frans sier samfunnet må slutte å støte ut homofile. Men kvinnelige prester vil han ikke ha noe av.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

Paven luftet sine teologiske betraktninger overfor journalister på flyturen tilbake fra Brasil.

– Hvis noen er homofil og han søker Gud med de beste intensjoner, hvem er jeg da til å dømme? sa paven ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Pave Frans viste til Den katolske kirkes katekisme, som sier at homoseksuell legning ikke er synd, men at homoseksuelle handlinger er det.

– Homofile bør ikke støtes ut av samfunnet, de bør bli integrert i samfunnet, sa paven, og omtalte homofile som «brødre».

Gay Parade Rio de Janeiro

Homofile kjemper for sine rettigheter i Brasil, verdens største katolske land. Nå får de uventet støtte fra pave Frans.

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

Vitset om homolobby

Etter at en rekke sexskandaler i Den katolske kirke har blitt avslørt de siste årene, har det begynt å versere rykter om at en homofil lobby nå arbeider i Vatikanet for å presse kirkeledelsen på deres holdning til homofile. Pave Frans avviste dette.

– Det skrives mye om denne homolobbyen. Men jeg har ennå til gode å se noen i Vatikanet med et ID-kort der det står at vedkommende er homofil, vitset paven.

Likevel kommer pavens uttalelser som en overraskelse på mange. Pave Frans' forsonlige tilnærming er et klart brudd med hans konservative forgjenger pave Benedikt XVI.

«Døren lukket» for kvinnelige prester

Men om det kommer nye toner fra Den hellige stol om homofile, er holdningen til kvinnelige prester den samme gamle.

For selv om paven sa til journalistene om bord på flyet fra Brasil til Italia at kirken må legge til rette for at kvinner tar større del i kirkelivet, er det ikke snakk om å ordinere dem til prester.

– Kirken har talt og sier «nei» - den døren er lukket, sa paven.

Han refererte til forgjenger pave Johannse Paul II, som stod bak et dokument der det stod at forbudet mot ordinering av kvinner er «en del av kirkens ufeilbarlige lære».

– Men vi kan ikke begrense kvinners rolle til alterpiker og ledelse av veldedige organisasjoner, det må være mer enn som så, sa pave Frans.

(Saken fortsetter under bildet.)

Paven

Pave Frans bryter med sin mer konservative forgjenger Pave Benedikt XVI.

Foto: Uncredited / Ap

– Mange er ikke veldig helgenaktige

I det oppsiktsvekkende lange intervjuet paven gjorde med flere journalister om bord, snakket han også om de enorme korrupsjonsskandalene Vatikanet har vært involvert i den siste tiden.

Blant annet kommenterte han arrestasjonen forrige måned av Monsignor Nunzio Scarano, en prelat i Vatikanet, som er mistenkt for å forsøke å smugle 20 millioner euro fra Sveits til Italia.

– Det er mange helgener i Vatikanet, men også mange som ikke er så helgenaktige, og det er smertelig når slike ting skjer, sa paven.

– Han havnet ikke i fengsel fordi han oppførte seg som en helgen. Disse skandalene gjør stor skade, fortsatte han.

Vatikanets bank er involvert i flere hvitvaskingssaker hos det italienske politiet. Pave Frans lovte at han har iverksatt reformer, og at banken må bli «ærlig og transparent».

SISTE NYTT

Siste nytt