Hopp til innhold

Paven klar for fotballstjerner og katolsk «Woodstock»

Pave Frans I ankom mandag kveld Brasil på sin første utenlandstur etter at han ble innsatt som pave i mars. Frans ble møtt av titusener, og svarte med å ta seg tid til flere av de frammøtte.

Pave Frans kysser baby

Pave Frans kysser en mørkhåret baby i Rios gater.

Foto: Felipe Dana / Ap

Pave Frans reiser til Brasil først og fremst for å delta på en katolsk ungdomsfestival. Konferansen arrangeres annethvert år i forskjellige byer, og denne gangen er den i Rio de Janeiro.

Den internasjonale samlingen blir også ofte kalt for «det katolske Woodstock» etter den legendariske amerikanske musikkfestivalen i 1969.

Pave Frans gikk av flyet mandag kveld, og ble møtt av president Dilma Rousseff. Han mottok deretter to buketter med hvite og gule blomster fra to unge jenter, som han kysset på kinnet.

Artikkelen fortsetter.

Pave Frans I reiser i dag på sin første tur utenfor Italia etter at han ble pave i mars. Turen går til Brasil. Pave Frans reiser til Brasil først og fremst for å delta på en katolsk ungdomsfestival.

DIREKTE: Paven besøker Brasil.

Kysset baby

Etter å ha gått ned en rød løper ble Frans møtt av sang fra over tredje unge gutter i kor. Før sangen brøt ut ropte også de unge guttene heiarop inspirert av fotballens verden til Frans.

Paven satte seg så inn i en vanlig bil, av merket Fiat, som fraktet ham til sentrum av Rio. Store folkemengder sto lang veien, og vaktene måtte slite for å holde dem vekk fra bilen, skriver nyhetsbyrået AP.

Pave Frans rullet flere ganger ned vinduet for å vinke til de frammøtte. En kvinne lyktes også med løfte en mørkhåret baby gjennom vinduet på bilen. Frans svarte med å kysse babyen, før han løftet den tilbake til moren.

Fotballspiller Neymar fra Brasil

Landslagsspilleren Neymar er en av dem Pave Frans I ønsker å møte i Brasil.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Advarer mot ungdomsledighet

Et av pavens budskap under turen er advarsler mot den stadig økende arbeidsledigheten blant unge.

– Det er en risiko å ha en generasjon som står uten jobb. Unge mennesker i denne situasjonen er i en krise, sa han rett før han dro avgårde mandag.

Han uttrykte også bekymring over hvordan eldre behandles.

– Eldre mennesker bør ikke bli isolert, som om de ikke hadde noe å tilføre oss mer. Vi trenger deres livsvisdom, sa paven.

Pave Frans er den første paven på 1300 år som ikke kommer fra Europa. Den forrige paven dro hjem til Tyskland på sin første utenlandstur.

Artikkelen fortsetter.

Pave Frans

Pave Frans ble hyllet av enorme folkemengder i Rio de Janeiro.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Fotballpave

Rett etter at den nye paven ble innsatt, ble det kjent at han er en stor fotballfan.

Under Brasilturen har han derfor også lagt inn møter med en rekke brasilianske fotballstjerner, blant andre de tidligere stjernene Zico og Pelé og de nåværende landslagsspillerne Neymar og Oscar.

Paven skal i løpet av turen også besøke et sykehus som behandler AIDS-syke i Rio i tillegg til slumområdene utenfor byen.

Turen til Brasil varer i syv dager og er ventet å være pavens eneste utenlandstur i år. 70 journalister er med paven på flyet.

Paven som sandskulptur i Rio de Janeiro

Pave Frans I bygd som sandskulptur på Copacabana-stranden i Rio de Janeiro.

Foto: Victor R. Caivano / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt