Hopp til innhold

Følg paven på Twitter – reduser tiden i skjærsilden

Paven vil tilby avlat til dem som følger ham på Twitter.

Pave Frans

Pave Frans hilser sine tilhengere. Nå hilser han også på Twitter.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

I desember 2012 tok den forhenværende pave Benedikt steget over i de sosiale medier og ble medlem av Twitter. Det var sågar der han tok farvel da han overraskende trådde av i februar.

På Twitter skal paven gi svar på trosspørsmål fra publikum, ifølge Vatikanet, og han har allerede over 7 millioner følgere. Nå utvides oppdraget til dels, skriver The Guardian.

Paven, eller @pontifex som han kaller seg på Twitter, vil nemlig tilby avlat til sine følgere.

I den katolske tro er avlat et sentralt begrep, og betyr ettergivelse av den straffen du får for dine synder på jorda.

Synd kan tilgis gjennom skriftemål, men dette er ikke alltid tilstrekkelig. Da må man i tillegg føre handlinger som fører til avlat. En slik handling kan for eksempel være å reise på pilgrimsreise til Roma i et hellig år (neste mulighet er i 2025), eller man kan be spesielle bønner under en katolsk messe.

Avlat kan redusere tiden man må oppholde seg i skjærsilden (se også faktaboksen til høyre).

– Holder ikke å chatte på internett

Denne uka ble det imidlertid klart at paven vil gjøre veien til avlat litt kortere for noen.

Deltar man på neste ukes Catholic World Youth Day (som varer en hel uke), fører det til avlat. Det nye i år er at man ikke trenger å reise til årets arrangement i Rio de Janeiro, Brasil, for å få godskrevet deltakelsen. Det holder at man følger det hele via Twitter, radio eller TV.

Men man må selvfølgelig være en riktig troende, påpeker Vatikanet.

– Du kan ikke få avlat på samme måte som du får kaffe fra en automat. Du må følge det hele direkte. Det holder ikke å chatte på internett, sier erkebiskop Claudio Maria til den italienske avisen Corriere della Serra.

Følger man det hele via et av disse mediene må man gjerne be samtidig, heter det.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.