Parlamentsvalg i Frankrike: – Mer «chill» om Macron har flertall

PARIS: Valglokalene har åpnet i Frankrike. Etter en ambisiøs valgkamp trenger president Emmanuel Macron stor oppslutning i nasjonalforsamlingen.

Alfred Richard i intervju med NRK

STØTTER MACRON: 18 år gamle Alfred Richard stemmer på Macron i håp om at presidenten skal få flertall i nasjonalforsamlingen.

Foto: Philip Lote / NRK

– Jeg tror det politiske klima vil være mer "chill" hvis Macron har et flertall bak seg, sier Clarisse De La Villeguerin.

En annen ungdom, Alfred Richard er 18 år og førstegangsvelger. I dagens første runde av parlamentsvalget vil han stemme for å gi president Emmanuel Macron størst mulig innflytelse i den franske nasjonalforsamlingen.

– Jeg tror ikke jeg vil ta meg tid til eller være interessert i å stemme i alle valg i fremtiden. Denne gang ville jeg stemme for å gi Macron et flertall også fordi vi nettopp har hatt et presidentvalg.

Emmanuel Macron

GODE MÅLINGER: Meningsmålingene ser gode ut for president Emmanuel Macron, som kan komme til å lede et flertall i den franske nasjonalforsamlingen.

Foto: Charly Triballeau / AFP

For det er nettopp det som ligger i potten når franskmennene i dag går til urnene. Etter en solid seier i presidentvalget vil flertall i parlamentet, slik meningsmålingene spår, gi Emmanuel Macron en god plattform for å gjennomføre sin politikk.

Det vil også bety kanskje opptil 200 nye representanter i nasjonalforsamlingen uten storpolitisk erfaring. Macrons parti La Republique, En Marche! (LREM) bestemte tidlig at halvparten av deres kandidater skulle være uprøvde fjes i rikspolitikken.

I seg selv en forpliktelse til fornyelse og et bilde av det bevegelsen ønsker å stå for: En økt satsing på grønn teknologi, kunnskap, gründervirksomhet.

Emmanuel Macron på talerstolen

AMBISIØS: Mye av politikken Macron ønsker å føre er så ambisiøs at det knapt er realistisk å forsøke uten stor oppslutning i parlamentet.

Foto: Pascal Lachenaud / AFP

I tillegg kommer en meget omstridt og følsom endring av Frankrikes arbeidsmiljølov. Det hele vil skje innenfor et rammeverk av europeisk samarbeid. Altså EU.

Lykkes politikken vil den skape økonomiske vekst i Frankrike og gi inspirasjon til pro-EU krefter i andre viktig europeiske land. Det vil gjøre Frankrike til en sterkere aktør i EU. Det kan gjøre Euroen til en mer solid valuta og også styrke samarbeidet i EU på flere områder.

Unge velgere

– Jeg stemte for et lite parti som heter Allons Enfants, sier Clarisse De La Villeguerin.

Partiet har tatt navnet sitt fra første setning av nasjonalsangen, Marseillaisen. «La oss gå, barn av moderlandet».

– Dette fordi de er de enste som først og fremst forsøker å få unge inn i parlamentet. Jeg er veldig opptatt av at unge deltar og stemmer.

Den unge kvinnen Clarisse De La Villeguerin i intervju med NRK

VIL ENGASJERE UNGE: Clarisse De La Villeguerin vil ha de unge inn i parlamentet.

Foto: Philip Lote / NRK

Valgdeltakelsen blant de unge er lav i Frankrike, og dette er et av de potensielle skjærene i sjøen for Macron.

Unge i Frankrike trekkes mot ytterliggående politiske partier, noe som forklares med at mange føler seg desillusjonert av politiske skandaler og korrupsjonsanklager.

Skal for eksempel Marine Le Pens Front National eller ytre høyre-kandidaten Jean-Luc Mélenchons sosialistparti skaffe seg betydelig innflytelse vil dette stikke kjepper i hjulene for Macrons politiske planer.

Gode målinger for LREM

En måling gjort av Ipsos Sopra-Steria for Reuters gir Macrons LREM en massiv ledelse.

Målingen gir LREM 29,5 prosent av stemmene i første valgrunde som holdes 11. juni, mens Republikanerne ser ut til å gjøre det nest best med 23 prosent av stemmene.

I valgets andre runde 18. juni vil LREM ifølge målingen få et sted mellom 385 og 415 av de 577 setene i nasjonalforsamlingen.

Republikanere vil ifølge målingen få 105 til 125 seter. Sosialistpartiet, som i dag innehar nærmere 300 seter, ligger an til å gjør et katastrofalt dårlig valg og vil, ifølge målingen ende opp med om lag 25 representanter i nasjonalforsamlingen.

Partiet Det opprørske Frankrike vil få 12 til 22 representanter, og Marine Le Pens Nasjonal Front 5 til 15, viser målingen.

SISTE NYTT

Siste nytt