NRK Meny
Normal

Knallmåling for Macron: Kan gå mot største seier på flere tiår

Dersom meningsmålingene slår til, vil president Emmanuel Macrons lyseblå bevegelse få overlegent flertall i den franske nasjonalforsamlingen.

Emmanuel Macron

MOT STORSEIER: En ny meningsmåling sikrer president Emmanuel Macron massivt flertall i nasjonalforsamlingen.

Foto: Charly Triballeau / AFP

En måling gjort av Ipsos Sopra-Steria for Reuters gir Macrons La République en Marche! (LREM) en massiv ledelse.

Målingen gir LREM 29,5 prosent av stemmene i første valgrunde som holdes 11. juni, mens Republikanerne ser ut til å gjøre det nest best med 23 prosent av stemmene.

I valgets andre runde 18. juni vil LREM ifølge målingen få et sted mellom 385 og 415 av de 577 setene i nasjonalforsamlingen.

Dermed kan Macron, som i mai ble den yngste statslederen i Frankrike siden Napoleon, potensielt sikre seg det største flertallet siden Charles de Gaulles brakseier i 1968.

Republikanere vil ifølge målingen få 105 til 125 seter. Sosialistpartiet, som i dag innehar nærmere 300 seter, ligger an til å gjør et katastrofalt dårlig valg og vil, ifølge målingen ende opp med om lag 25 representanter i nasjonalforsamlingen.

Partiet Det opprørske Frankrike vil få 12 til 22 representanter, og Marine Le Pens Nasjonal Front 5 til 15, viser målingen.

Ville stoppe Le Pen

39 år gamle Emmanuel Macron stilte som uavhengig kandidat med en nystartet bevegelse i valget mot Marine Le Pen. Han vant med over 66 prosent av stemmene og ble innsatt som president i Frankrike 14. mai i år.

Likevel har det vært knyttet stor spenning til hvor stor oppslutning Macron vil få i parlamentsvalget. Tidligere målinger har vist at et flertall i befolkningen ikke ønsker at han skal få det flertallet han er avhengig av for å kunne gjennomføre reformene han har lovet.

Noe av forklaringen er trolig at en stor del av dem som stemte på ham ikke var enig i hans politikk, men ønsket å stoppe Marine Le Pen fra Nasjonal Front.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt