NRK Meny
Normal

– Pakistan er et fristed for terrorister

Pakistans statsminister Yousuf Raza Gilani kaller drapet på Osama bin Laden en stor seier, men India og Afghanistan beskylder Pakistan for å være et fristed for terrorister.

Pakistans statsminister Yousuf Raza Gilani

Pakistans statsminister Yousuf Raza Gilani er storfornøyd med drapet på Osama bin Laden, men får kjeft av India og Afghanistan.

Foto: RAVEENDRAN / Afp

Osama bin Laden

Osama bin Laden.

Foto: AP

Osama bin Laden ble funnet og drept i byen Abbottabad et par timer nord for Pakistans hovedstad Islamabad, og Gilani gratulerer USA med den vellykkede aksjonen.

– Vi vil ikke tillate at vår jord brukes for å begå terror mot noe land. Derfor mener jeg at det er en stor seier, sier Gilani til nyhetsbyrået AFP.

Pakistan skal ikke ha blitt orientert om aksjonen, og Gilani sier han ikke kjenner til detaljene i et eventuelt samarbeid.

– Det jeg kan si, er at vi har et etterretningssamarbeid, sier han.

Les: Slik fant og drepte de bin Laden
Les: Mannen som ble Vestens fiende
Les: Bin Laden skjulte seg i militærby

– Finner tilflukt i Pakistan

Pakistan har tidligere blitt anklaget for å støtte Taliban, og bin Ladens hus i Pakistan er nok et bevis på at landet er blitt et tilfluktssted for terrorister, mener Indias innenriksminister.

– Terrorister fra ulike organisasjoner finner tilflukt i Pakistan. At Al Qaida-lederen Osama bin Laden ble drept dypt inne i Pakistan er grunn til alvorlig bekymring, sier han.

Les: – Kampen mot terror er ikke over

Afghanistans president Hamid Karzai.

Afghanistans president Hamid Karzai.

Foto: MARK WILSON / AFP

Vestlig etterretning har i flere år regnet med at verdens mest ettersøkte mann gjemte seg i huler i fjellområdene mellom Pakistan og Afghanistan, mens huset hans lå et par timers kjøring fra den pakistanske hovedstaden.

Afghanistans president Hamid Karzai benyttet også muligheten til å rette en pekefinger mot Pakistan.

– Krigen mot terrorismen er i dens røtter, økonomiske kilder, tilfluktssteder og treningsbaser, ikke i Afghanistan, sier Karzai.

Han ber også Taliban om å ta lærdom av bin Ladens død, og oppfordrer dem til å legge ned våpnene.

Les: Sendte uekte bilde av død bin Laden

Advarer mot voldelige reaksjoner

Mens de vestlige statslederne har hyllet drapet på Al Qaida-lederen, har det vært stille fra de arabiske landene.

USAs president Barack Obama fraråder amerikanske borgere å reise utenlands av frykt for hevnangrep.

Det muslimske brorskapet i Egypt har advart mot voldelige reaksjoner i Afghanistan, Pakistan, Marokko og Algerie, og amerikanske myndigheter ber sine statsborgere om å holde kontakt med ambassadene sine i utlandet.

Les: Interpol: Terrorfaren har økt etter drapet på bin Laden

«På grunn av den ustabile situasjonen bes amerikanske statsborgere som befinner seg i områder der det er fare for antiamerikansk vold om å holde seg innendørs, og unngå demonstrasjoner,» heter det i en uttalelse fra myndighetene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt