NRK Meny
Normal

Interpol: Terrorfaren har økt etter drapet på bin Laden

Interpol advarer om økt terrorfare og oppfordrer alle land til forsterkede sikkerhetstiltak etter drapet på Osama bin Laden.

Generalsekretær i Interpol Ronald Noble

Generalsekretær i Interpol Ronald Noble frykter at nyheten om drapet på Osama bin Laden vil føre til represalier verden rundt.

Foto: Anjum Naveed / AP

Osama bin Laden

Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i går.

Foto: AP
Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Video Stoltenberg redegjorde for krigen i Libya

Statsminister Jens Stoltenberg mener drapet er et gjennombrudd i kampen mot terror.

Foto: Nyhetsspiller

Ifølge Interpol vil nyheten om at Al Qaidas leder Osama bin Ladens drap føre til represalier fra ekstremister verden rundt.

LES: «En verden uten Osama bin Laden er en bedre verden»
LES OGSÅ:
– Vær forberedt på hevnaksjoner

– Bin Laden eksisterer ikke lenger. Men det betyr ikke at de som
sympatiserer med Al Qaida forsvinner. Disse vil fortsette å oppfordre til terroraksjoner, sier Interpols generalsekretær Ronald Noble til nyhetsbyrået Reuters.

– Vi må derfor være forent og fokusert i den fortsatte kampen
mot terrorisme, sier han.

Avviser konsekvenser for norske styrker

Utenriksminister Jonas Gahr Støre berømmer amerikanerne for aksjonen som endte med Osama bin Ladens død, og avviser at det får konsekvenser for de norske styrkene i Afghanistan.

Det er et gledelig gjennombrudd i kampen mot terror, og jeg vil berømme den amerikanske aksjonen som ledet til angrepet, sier Støre til NRK.

Innbyggerne i New York har jublet hemningsløst siden nyheten om Osama bin Ladens død kom mandag morgen norsk tid, og flere statsledere har gratulert amerikanerne med den vellykkede jakten på verdens mest ettersøkte mann.

– Det må ses på som et gjennombrudd i kampen mot internasjonal terror, og dette er mannen som har påtatt seg ansvaret for en av de verste terrorhandlingene i vår tid. Endelig har han altså måttet stå til ansvar for det, sier Støre til NRK.

– Et viktig gjennombrudd

Statsminister Jens Stoltenberg kaller også bin Ladens død for et viktig gjennombrudd i kampen mot terror.

– Bin Laden har vært ansvarlig for noen av historiens verste terrorhandlinger med tap av tusener av menneskeliv som følge. Jeg er tilfreds med at han er funnet og ikke lenger vil kunne fortsette sin terrorkampanje, sier Stoltenberg.

Al Qaida hardt rammet

– Al Qaida som politisk organisasjon vil være hardt rammet av bin Ladens død, men når det gjelder deres evne å gjennomføre terrorangrep i verden på kort sikt, så er den neppe særlig svekket, sier direktør ved fredsforskningsinstituttet PRIO, Kristian Berg Harpviken.

Harpviken forklarer dette med at bin Laden rett og slett ikke har vært involvert i de daglige akitvitetene.

– Hadde man klart å ta bin Laden i 2001-2002, så hadde skadevirkningene vært større for Al Qaida enn de er nå, sier Harpviken.

Direktøren for PRIO tror også sjansen er stor for at verden nå vil oppleve et nytt terrorangrep fra Al Qaida.

– Det er ingen tvil om at det nå vil være veldig viktig for Al Qaida å nettopp markere at på tross av drapet på bin Laden, så har de evnen til å være farlige, både i verden og i Afghanistan, sier Harpviken.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video HARPVIKEN-HOLM-020511-WW

SE VIDEO: Gro Holm og Kristian Berg Harpviken om drapet på Osama bin Laden.

Opererer uavhengig av bin Laden

Heller ikke NRKs utenrikskommentator, Gro Holm, tror at sikkerheten og Al Qaidas evne til å slå til nødvendigvis er noe mindre av at bin Laden nå er død.

LES OGSÅ: – Vær forberedt på hevnaksjoner

– De har et nettverk som opererer dag for dag ganske uavhengig av den ene personen, sier Holm.

– Det er først og fremst en enorm symbolverdi for president Obama; at han klarte det som forgjengeren, George Bush, Ikke klarte, sier Holm.

Ifølge Harpviken kan drapet på bin Laden også hjelpe Obama i krigen i Afghanistan. Han forklarer at Al Qaida ikke er en særlig populær organisasjon innen Taliban.

– Selv langt inne i Talibans rekker er det mange som mener at Al Qaida har vært en stor ulykke for landet, sier Harpviken.

– Dette er en gylden mulighet for Obama til å drive det amerikanske løpet i Afghanistan i en mer politisk retning ved å drive kilen mellom Taliban og Al Qaida, sier Harpviken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt