Sendte uekte bilde av død bin Laden

Bildet av en død Osama bin Laden gikk raskt verden rundt mandag morgen, men tidlig i formiddag er det avslørt at bildet er falskt. Ifølge amerikanske medier er bin Laden begravet til sjøs.

Montasje av det falske bildet av en død Osama bin Laden og et bilde fra 1998

Til venstre er et bilde av Osama bin Laden fra 1998, og til høyre er det falske bildet av at han er død.

Foto: Scanpix/Reuters

Al Qaida-lederen ble i natt drept av amerikanske soldater i Pakistan, under et angrep i Abbotabad utenfor Islamabad. Bin Laden sto bak en rekke terrrorangrep mot Vesten, og var blant annet ettersøkt på grunn av bombing av de amerikanske ambassadene i Tanzania og Kenya i 1998. Han var også mistenkt for andre terrorangrep over hele verden.

Al Qaida, som han var leder for, sto blant annet bak angrepene mot World Trade Center i New York 11. september 2001.

Bush: En fantastisk prestasjon

– Bin Laden står bak drapene på flere tusen menn, kvinner og barn, sa president Barack Obama da han bekreftet at terroristen er død. Da han inntok Det hvite hus ba Obama amerikansk etterretning om å gjøre letingen etter bin Laden til sin oppgave nummer en.

George W. Bush, som var president under terrorangrepet mot New York i 2001 og startet «Krigen mot terror», uttalte at han ville ha tak i bin Laden - død eller levende. Nå har Obama oppfylt ønsket, og den første han ringte for å informere om drapet var nettopp Bush.

Bush kaller drapet på bin Laden en «fantastisk prestasjon».

Samtidig advares det om at USAs suksess med å ta livet av bin Laden kan føre til at Al Qaida vil hevne seg for å vise at de ikke er svekket.

Falskt bilde på topp i hele verden

Nyheten om at bin Laden er død preger nyhetsbildet over hele verden, og i iveren etter å være først ute med relevante saker, har et falskt bilde av en død bin Laden møtt nettbrukere over hele verden.

Også NRK.no brukte det falske bildet, som ifølge nyhetsbyrået AP først ble sendt ut av Express TV. Nyhetsbyrået Reuters valgte senere å trekke bildet fordi de var usikre på om det var ekte.

Som man kan se i bildet i toppen av denne artikkelen, er det trolig et bilde fra 1998 som er utgangspunktet for det manipulerte dødsbildet.

Det samme bildet ble i 2009 brukt som utgangspunkt for et manipulert bilde av det amerikanske utenriksdepartementet og FBI. De lot bin Ladens bilde gå gjennom en aldringsprosess for å se hvordan han kunne se ut da USAs mest ettersøkte-liste ble oppdatert i januar 2010.

Manipulert bilde av Osama bin Laden 1998/2009

Det amerikanske utenriksdepartementet og FBIs manipulerte bilde av en aldrende Osama bin Laden. Til venstre er det originale bildet fra 1998. Til høyre er bildet slik de trodde bin Laden kunne se ut.

Foto: Reuters

– Bin Laden allerede begravet til sjøs

Ifølge CNN er kroppen til bin Laden behandlet etter islamsk tradisjon. En amerikansk tjenestemann sier til flere store amerikanske nyhetskanaler at bin Laden allerede er begravet til sjøs.

Nyhetsbyrået AFP har ikke klart å bekrefte dette, men har snakket med en tjenestemann som sier at de har behandlet bin Ladens døde kropp slik islamsk skikk og tradisjon tilsier. Ifølge Reuters ble bin Ladens døde kropp fraktet til Afghanistan før han ble tatt til sjøs.

– Dette er noe vi tar svært alvorlig. Så derfor blir dette håndtert på passende måte, sier tjenestemannen til AFP.

Å begrave bin Laden til sjøs vil sikre at hans siste hvilested ikke blir et konkret sted hans følgesvenner kan besøke.

SISTE NYTT

Siste nytt