– Kampen mot terror er ikke over

Statsminister Jens Stoltenberg kaller Osama bin Ladens død for et viktig gjennombrudd i kampen mot terrorisme, men advarer mot å tro at kampen er vunnet.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg understreker at alle har et felles ansvar for å bekjempe terrorisme.

Foto: Rick GERSHON / AFP

Osama Bin Laden

Osama bin Laden ble skutt og drept av amerikanske spesialstyrker.

Foto: MAZHAR ALI KHAN / AP

– Bin Laden har vært ansvarlig for noen av historiens verste terrorhandlinger med tap av tusener av menneskeliv som følge. Jeg er tilfreds med at han er funnet og ikke lenger vil kunne fortsette sin terrorkampanje, sier Stoltenberg.

Stoltenberg understreker imidlertid at kampen mot terrorisme ikke er vunnet.

– Vi har alle et felles ansvar for å fortsette å bekjempe internasjonal terrorisme, sier statsministeren ifølge NTB.

Innbyggerne i New York har jublet hemningsløst siden nyheten om Osama bin Ladens død kom mandag morgen norsk tid, og flere statsledere har gratulert amerikanerne med den vellykkede jakten på verdens mest ettersøkte mann.

Les: Mannen som ble Vestens fiende
Les: George Bush roser bin Laden-drapet

Støre: Et gledelig gjennombrudd

Utenriksminister Jonas Gahr Støre berømmer amerikanerne for aksjonen som endte med Osama bin Ladens død, og avviser at det får konsekvenser for de norske styrkene i Afghanistan.

– Det må ses på som et gjennombrudd i kampen mot internasjonal terror, og dette er mannen som har påtatt seg ansvaret for en av de verste terrorhandlingene i vår tid. Endelig har han altså måttet stå til ansvar for det, sier Støre til NRK.

– Det er et gledelig gjennombrudd i kampen mot terror, og jeg vil berømme den amerikanske aksjonen som ledet til angrepet, sier han.

Aksjonen kommer ikke til å få noen følger for de norske styrkene i Afghanistan, mener Støre.

– Nei, det gjør det ikke. Det er et engasjement som kom etter 11. september, med sikte på å gi Afghanistan en ny framtid, sier han.

Video Støre kommenterer bin Ladens død

VIDEO: Jonas Gahr Støre kommenterer bin Ladens død.

– Har stor symbolsk betydning

Martin Kolberg

Martin Kolberg (Ap).

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Aps tidligere partisekretær Martin Kolberg mener bin Ladens død er symbolsk viktig.

– Det er en viktig begivenhet i kampen mot terror. Selv om det selvfølgelig ikke er lett å si hva som blir de faktiske konsekvensene, så har mye lært meg i politikken at symboler betyr mye, og at han var et tungt symbol er det jo ingen tvil om. At amerikanerne har vunnet en slik seier, tror jeg har stor symbolsk betydning, sier Kolberg.

I likhet med Støre tror heller ikke Kolberg at drapet vil få noen stor betydning.

– Krigføringen i Afghanistan går på helt andre frekvenser enn det bin Laden drev med fra sin base i Pakistan. Man skal ta forbehold, fordi det er selvfølgelig mulig at Al Qaida nå forsøker å utnytte denne situasjonen til symbolske hevnaksjoner, men jeg har begrenset tro på at det vil få noen praktisk betydning, sier Kolberg.

Les også: – Vær forberedt på hevnaksjoner

– Al Qaida kan mobilisere

Hans Olav Syversen

Hans Olav Syversen (KrF)

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen, utelukker heller ikke hevnaksjoner fra Al Qaida.

– Symbolmessig er det jo av stor betydning, men det gjenstår å se om det får konkrete konsekvenser. Jeg tror kanskje at man i første rekke kan oppleve at Al Qaida vil mobilisere, og at man vil vise at man ikke er avhengige av bin Laden. Men på lengre sikt tror jeg dette kan virke positivt, sier Syversen.

Frps parlamentariske nestleder, Ketil Solvik-Olsen, mener dette er en viktig seier for amerikanerne.

– Symbolverdien er viktig. Og på mange måter blir jo dette et bevis for amerikanerne på at de ikke gir opp, selv om de i mange år nesten har blitt litt latterliggjort for at de ikke har klart å finne ham, sier Solvik-Olsen.

– Betyr ikke Al Qaidas endelikt

Ine Marie Eriksen Søreide

Ine Marie Eriksen Søreide (H).

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Høyres Ine Eriksen Søreide, som leder Stortingets utenrikskomité, mener også at bin Ladens død ikke vil få noen følger for krigføringen i Afghanistan.

– Vårt mål i Afghanistan vil fortsatt være å bidra til å bygge opp en fungerende statsstruktur for å forhindre at landet igjen skal kunne bli et arnested for terrorister som Osama bin Laden, sier hun.

Søreide understreker at terrorfaren ikke er over selv om Al Qaida-lederen er død.

– Vi må huske at bin Ladens død ikke er ensbetydende med Al Qaidas endelikt, og vi må være nøkterne når det gjelder den praktiske betydningen denne seieren har, sier hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger