Pakistan løslater hjernen bak Mumbai-terror

En domstol i Pakistan har løslatt hjernen bak terrorangrepet i Mumbai i 2008, Zaki-ur-Rehman Lakhvi. Over 160 mennesker ble drept i angrepet.

Zaki-ur-Rehman Lakhvi

Zaki-ur-Rehman Lakhvi er navngitt som hjernen bak terrorangrepet i Mumbai i 2008.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp

Pakistans høyesterett slo i mars fast at Lakhvi kunne løslates mot kausjon, fordi de mener det ikke er tilstrekkelig bevist at han utgjør en trussel for samfunnet.

Indias statsminister Narendra Modi har fordømt Pakistans planer om å løslate Lakhvi. India har flere ganger sagt at Pakistan ikke gjør nok for å få ham dømt eller utlevert.

Løslatelsen forverrer forholdet mellom India og Pakistan, som allerede er svært anstrengt. Volden i Kashmir-regionen har den siste tiden vært verre enn på ti år.

Navngitt som hjernen bak angrepet

Over 160 mennesker ble drept og 300 såret da den Pakistan-støttede gruppen Lashkar-e-Taiba gjennomførte hele tolv koordinerte terroraksjoner i den indiske storbyen Mumbai i 2008.

Bare én av de ti terroristene, Ajmal Kasab, overlevde aksjonen. Han tilsto i avhør at de hadde hatt støtte fra den pakistanske etterretningsorganisasjonen ISI.

Etter kraftig press pågrep Pakistan Lashkar-e-Taiba-lederen, Zaki-ur-Rehman Lakhvi, som Kasab navnga som hjernen bak terroraksjonen i Mumbai.

Terrorangrep på The Taj Mahal Hotel i Mumbai

Det berømte Taj Mahal Hotel var ett av målene som ble angrepet i Mumbai 29. november 2008.

Foto: ARKO DATTA / Reuters

Avviste krav om utlevering

Et titall andre medlemmer av Lashkar-e-Taiba ble også pågrepet i en av gruppens treningsleire i Kashmir.

Pakistanske myndigheter avviste Indias krav om utlevering og har selv aldri reist sak mot Lakhvi, som rett nok skal ha sittet i varetekt siden pågripelsen.

Lashkar-e-Taibas grunnlegger Hafiz Saeed lever derimot i frihet i Lahore i Pakistan, til tross for han er å finne på FNs terrorliste og at USA har utlovet en dusør på 10 millioner dollar for ham.

Les også: Mumbai-terrorist dømd til døden

Mohammed Ajmal Kasab

Mohammed Ajmal Kasab går gjennom stasjonen Chhatrapati Shivaji i Mumbai.

Foto: Sebastian D'souza/Mumbai Mirror / Scanpix/AP

SISTE NYTT

Siste nytt

Maleren Cathrine Crawfurd i arbeid i sitt atelier i Rio de Janeiro.

Maleren Cathrine Crawfurd i arbeid i sitt atelier i Rio de Janeiro. (Foto: Arnt Stefansen, NRK)

Maleren Cathrine Crawfurd i arbeid i sitt atelier i Rio de Janeiro. (Foto: Arnt Stefansen, NRK)

Norsk kunstner: Laget utstilling om korona – ble selv rammet

RIO DE JANEIRO (NRK): Den norske maleren Cathrine Crawfurd (52) åpnet en prestisjetung utstilling om korona i Rio. Men deretter gikk det ikke helt etter planen.