Hopp til innhold

Terrorgruppen som angrep Mubai

Den pakistansk terrorgruppen Lashkar-e-Taiba, som sto bak angrepet på Taj Palace-hotellet i Mumbai 26. september 2008, ble opprinnelig dannet for å kjempe mot India i Kashmir.

Terrorangrepene i Mumbai november 2008
Foto: AFP/Lorenzo Tugnoli, REUTERS/Stringer (INDIA), Stringer/India, AFP/Indranil Mukherjee

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Målet var at Kashmir skulle bli en del av Pakistan, og Lashkar-e-Taiba (LeT) fikk innledningsvis betydelig støtte fra pakistanske sentralmyndigheter da de kjempet mot samme fiende.

På det tidspunkt på 1990-tallet var de fleste pakistanske geriljasoldatene på den indiske siden av grensen verdslige nasjonalister, mens LeT hadde et mer omfattende fundamentalistisk mål.

De ønsket å erobre Kashmir for så å etablere en islamsk stat i Sør-Øst Asia som kunne forene regionens muslimer.

Det bor om lag en halv milliard muslimer i Pakistan, Bangladesh og India til sammen. 160 millioner indiske muslimer utgjør en religiøs minoritet på 13 prosent av landets befolkning.

Lashkar-e-Taiba har utpekt hinduismen som fiende av islam, og dermed India som en fiende av Pakistan. LeT har stått bak en rekke terrorangrep i nabolandet.

Hafiz Saeed, Lashkar-e-Taiba

Hafiz Mohammad Saeed er en av grunnleggerne av Lashkar-e-Taiba. Han er også leder av Jamaat-ud-Dawa.

Foto: Arif Ali / AFP

Gruppen ble forbudt i Pakistan i 2002, men får etter alt å dømme både hjelp, trening og økonomisk støtte fra ISI, den mektige pakistanske etterretningstjenesten.

Angrepet på Mumbai i november 2008, skal nærmest ha vært en påskjønnelse fra ISI til tålmodige LeT-aktivister, ifølge indisk etterretning, fordi kampen om Kashmir har kommet i bakgrunnen og ikke prioriteres så lenge det er krig i Afghanistan og væpnet konflikt i stammeområdene i det vestlige Pakistan.

Organisasjonen har vist at den har en viss oppslutning på grunnplanet i Pakistan. Ved naturkatastrofer har LeT vært både tidlig ute med - og svært effektive til - å drive nødhjelp, bl.a. ved flomkatastrofen i høst.

Lashkar-e-Taiba har også enkelte små celler «bak fiendens linjer” i India, der muslimske sympatisører samler inn penger og bistår LeT i planlegging av aksjoner på indiske jord.

Lashkar-e-Taiba står på de fleste vestlige lands lister over terrororganisasjoner.

Selv om Kashmir er hovedarenaen for LeT, har Lashkar-e-Taiba samarbeidet med andre grupperinger, blant annet Al Qaida på andre fronter som i Afghanistan.

SISTE NYTT

Siste nytt