Hopp til innhold

På livsfarlig flukt over havet

CATANIA, SICILIA (NRK): Bølgene skvulper rundt den fullastede båten midt uti det store Middelhavet. Mangelen på vann og mat preger flyktningene som har nådd målet for sin desperate reise: Europa.

Created by InfoDispatcher

En båt med flyktninger får hjelp fra den italienske kystvakten. Menneskene i båten er noen av de nesten 100.000 flyktningene som har fått hjelp av Italia, men nå legges snart operasjon «Mare Nostrum» ned. Se da NRK ble med det ene italienske skipet på oppdrag.

Hun sier at hun vet det er farlig, den unge afrikanske kvinnen. Hun sitter på dekket av redningsbåten Fiorillo. For noen minutter siden ble hun hjulpet opp fra en gummibåt, der hun sammen med flere titalls andre flyktninger hadde stuet seg sammen for å prøve å komme til Europa.

– Jeg har ingen valg, for jeg vet at når jeg kommer til Italia, så vil kystvakten hjelpe meg. Så det var derfor jeg kom.

Også en annen ung kvinne sitter på skipets dekk. Tårene presser seg fram når forteller om hvorfor hun har reist fram hjemlandet sitt.

– De slåss i Nigeria. Boko Haram er der, så det var derfor jeg forlot Nigeria.

De to har blitt reddet. Den italienske kystvakten kom til unnsetning, og reddet både de to kvinnene, og alle andre som var i båten.

Legger ned suksessfull operasjon

Og bare siden nyttår har nesten 100.000 menneskeliv blitt reddet av den italienske kystvakten. Operasjonen «Mare Nostrum» ble opprettet etter båttragedien utenfor Lampedusa i fjor, der 360 flyktninger døde da båten de satt i tok fyr og kantret.

Men nå er «Mare Nostrum» snart historie. Italia har ikke lenger ressurser til å drive den vellykkede operasjonen som i utgangspunktet var ment å være kortvarig.

Nå blir i stedet «Triton», en ny EU-operasjon, startet opp 1. november. Men allerede nå sier en av lederne for prosjektet at de sannsynligvis ikke vil klare å håndtere flyktningsituasjonen uten hjelp fra Italia.

Italia har på sin side følt seg alene og nedprioritert, og mener andre EU-land ikke har støttet godt nok opp om arbeidet. Flere organisasjoner som jobber med flyktninger mener at den kommende EU-operasjonen vil bli langt dårligere enn «Mare Nostrum».

LES OGSÅ: Statsminister Matteo Renzi: – Europa svikter oss

– Synet av døde blir værende for alltid

Arturo Incerti står på dekk kledd i en hvit drakt. Rundt halsen dingler en ansiktsmaske som skal beskytte ham mot ebola. Incerti er løytnant på Fiorillo, og jobber daglig med å redde opp mennesker fra Middelhavet. Han sier de alltid må ta sine forholdsregler når de nærmer seg en båt med flyktninger.

– Vi vet ikke hva de føler om bord, så vi må sørge for at alle har det bra, og på grunn av ebolaviruset må vi sjekke at ingen har feber eller ikke er friske, sier Incerti før han klatrer ned i en mindre båt som skal ta ham ut til flyktningbåtene.

Kaptein på Fiorillo, Giuseppe Maggio, vet så altfor godt hva det hele handler om. Han forteller om synet av menneskeskjebnene som møter ham, og aller verst er det om menneskene flyter livløse i havet.

– Jeg håper ikke å se døde folk i sjøen, slik som barn og kvinner, fordi det er så forstyrrende å i det hele tatt tenke på det. Det er noe som blir værende i hodet ditt for alltid, sier Giuseppe Maggio.

Kapteinen forteller om når to mennesker med helt ulike kulturer, språk og skjebner møtes midt ute på et av verdenshavene.

– Vi står overfor folk som ikke snakker språket vårt, de kan ikke svømme og de har aldri sett havet før. De er stresset for å være ute på havet fra to til seks dager, og de er sultne og tørste, sier Maggio.

Store utfordringer for Europa

På denne turen ble noen hundre menneskeliv hjulpet, og kanskje også reddet. Siden nyttår har minst 3000 mennesker mistet livet på sin vei over Middelhavet. Nå blir flyktningene hjulpet til land i Italia. Hva deres videre skjebne blir er det derimot ingen som vet.

Flere land i Europa har strenge regler for hvem som slipper inn og får opphold. Blant dem som har kritisert EU-land er EUs egen kommissær Cecilia Malmström.

– Når det kommer til å akseptere flyktninger så er solidariteten blant EU-land bortimot ikke-eksisterende. I noen land er det bare noen titalls flyktninger som får opphold årlig. Det er ikke annet enn skamfullt, har Malmström sagt tidligere, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også den omstridte Dublin-avtalen, som sier at det er landet som først tar mot en asylsøker som er ansvarlig for å behandle søknaden om beskyttelse. Flere av landene i Sør-Europa ender derfor opp med mange asylsøkere, og Italia truer nå med å trekke seg fra avtalen.

Men mens europeiske land diskuterer hvordan man skal håndtere de mange flyktningene som kommer, så vokser strømmen av mennesker som håper på et bedre liv på den andre siden av det store havet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.