Hopp til innhold

Statsminister Matteo Renzi: – Europa svikter oss

Italia ber Europa om hjelp etter at en båt med flere hundre flyktninger havarerte mandag. – Hvis ikke vil vi bare la flyktningene gå, truer innenriksministeren.

Italias statsminister

BER EUROPA OM HJELP: To uker før EU-valget roper historiens yngste italienske statsminister Matteo Renzi om hjelp til å få bukt på flyktningproblemene. Det er anslått at 20.000 flyktninger har mistet livet i forsøk på å ta seg inn i Europa med båt de siste 20 årene, men mørketallet antas å være enormt.

Foto: JOHN THYS / Afp

– Europa kan ikke redde myndigheter og banker for så å la mødre og barn dø, sier Italias statsminister Matteo Renzi til TV-stasjonen ReteQuattro.

Ropet om hjelp kommer dagen etter at en båt med flere hundre flyktninger sank på vei fra den libyske kysten mandag. Meldinger om antall savnede spriker fra et par til flere hundre.

Antall savnede uavklart

Mauro Casinghini driver redningsarbeid i Italia. Han anslår at det var omtrent 250 mennesker om bord på båten. De fleste skal ha kommet fra Eritrea, Pakistan, Somalia og Syria, sier Casinghini til AFP.

Italienske medier på sin side siterer kystvakten som skal ha anslått at båten fraktet rundt 400 flyktninger.

Den italienske marinen sa i en uttalelse at 206 overlevende var reddet og at 17 «så langt» er funnet omkomne.

Legger press på Europa før valget

En somalisk kvinne overlevde ulykken ved å tviholde på en flytende treplate etter at båten sank i internasjonalt farvann mellom Libya og Italia. Med seg hadde hun sitt fire måneder gamle barn.

Artikkelen fortsetter under bildet

Båtflyktninger reddes

REDNINGSAKSJON: Etter to skipsforlis i fjor som resulterte i at mange hundre flyktninger mistet livet har den italienske marinen startet en omfattende redningsoperasjon. Bildet er fra en redningsaksjon av to overfylte båter med flyktninger fra Palestina, Syria og Eritrea.

Foto: HO / Afp

To krigsskip, tre kyst- og grensevaktpatruljer tar ifølge AFP del i redningsaksjonen. I tillegg bidrar to handelsbåter.

Et av de italienske krigsskipene, Grecale-fregatten, skal være på vei til Sicilia med overlevende og omkomne.

La Repubblica skrev at båten ikke sank umiddelbart, noe som gjorde det mulig å redde personer ut av båten i tide. Mange av båtflyktningene skal ha vært ungdommer.

Mindre enn to uker før EU-valget har immigrasjonspolitikk blitt et hett politisk tema i Italia. Et medlem av statsminister Matteo Renzis parti, Khalid Chaouki, ber EU om hjelp til å få FN til å etablere flyktningleire i Libya.

Samtidig ber partiet Lega Nord med sin anti-immigrasjonspolitikk om at redningsoperasjonen «Mare Nostrum» blir lagt på is.

– Mare Nostrum-operasjonen er falsk veldedighet. Den er russisk rulett forkledd som humanitær hjelp, sier en jurist i partiet.

Italias innenriksminister Angelino Alfano truer med at med mindre Europa hjelper, vil Italia la flyktningene dra hvor de vil videre i Europa. Dette vil stride med Dublin-konvensjonen som sier at asylsøkere må forbli i landet hun/han søker opphold i frem til søknadsprosessen er ferdig.

– Vi kommer til å bare la dem gå, sa Alfano.

Innenriksministeren kaller situasjonen for en flyktningkrise. Flyktningleire er ifølge Alfano overfylt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Libya

340 BÅTFLYKTNINGER REDDET: Like etter at beskjeden om at en båt med flyktninger mellom Libya og Italia sank mandag, meldte libyanske kystvakten at de hadde reddet flere hundre båtflyktninger utenfor kystbyen Zawiya. Libya har lenge være en mellomstasjon for afrikanere som søker en bedre fremtid i Europa. Mange når aldri frem.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Omtrent daglig ankommer flyktninger Italias kyst. Mange flykter fra krig og fattigdom, i håp om en bedre fremtid. Mange når aldri frem.

Det er anslått at 20.000 flyktninger har mistet livet i forsøk på å ta seg inn i Europa med båt de siste 20 årene, men mørketallet antas å være enormt.

Ifølge AFP sier Italias innenriksminister Angelino Alfano at rundt 36 000 flyktninger skal ha ankommet Italias kyst så langt i 2014. Tallet for hele fjoråret er i overkant av 42 000.

SISTE NYTT

Siste nytt