Over 1000 barn drept: – Jemen er et helvete på jord

Den vedvarende borgerkrigen rammer barna hardt. Over én million er underernærte, og mange brukes som barnesoldater. Nå slår Redd Barna alarm.

Kvinne holder underernært barn i Jemen

UNDERERNÆRT: Over 1,3 millioner barn i Jemen er alvorlig underernært, og krigen lever i skyggen av situasjonen i Syria, sier Redd Barna.

Foto: MOHAMED AL-SAYAGHI / Reuters

For snart to år siden ble regjeringen til den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi drevet på flukt etter Houthi-militsen tok kontroll over hovedstaden Sana.

Siden 23. mars i fjor har den Saudi-Arabiske koalisjon gått til luftangrep mot Houthi-militsen. FN anslår at nesten 10.000 barn under fem år er døde som et resultat av et ikke fungerende helsevesen.

– Helvete på jord

Over to millioner mennesker er drevet på flukt som følge av krigen. Daglig blir 25 mennesker drept, og 6600 blir drevet på flukt i Jemen, ifølge hjelpeorganisasjoner.

– Tilstanden i Jemen er helvete på jord, og det har den vært i snart to år.

Kommunikasjonssjef i Redd Barna Line Hegna

Hun forteller at de siste ukene har den Saudi-Arabiske koalisjonen intensivert bombingen i landet blitt, særlig i hovedstaden Sana. Ifølge Redd Barna er hvert tredje barn under fem år underernært i det krigsherjede landet.

Underernært barn i Jemen (mars 2016)

KATASTROFE: Situasjonen i Jemen er en av verdens største humanitære katastrofer, sier Hegna fra Redd Barna.

Foto: Maad al-Zikry / Ap

– Det er over 1,3 millioner barn som er alvorlig underernært, og det skjer på grunn av den vedvarende bombingen. Det er over 21 millioner mennesker som trenger nødhjelp, det er en av verdens største humanitære katastrofer, forteller Hegna til NRK.

FN anslår at over 1000 barn er drept, og 1650 skadet siden krigen startet i 2014. Sjansen er stor for at tallene er større.

– Det er sannsynligvis underrapportering. Vi vet også at det er omfattende verving av barn til barnesoldater. Det er registrert minst 1000 barnesoldater. FN anslår også at det skjer alvorlige brudd på internasjonale humanitær rett, sier hun.

Gutter fra Jemen bærer rifler

BARNESOLDATER: Det er registrert minst 1000 barnesoldater i Jemen. Det foregår også kidnappinger av barn.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

– Situasjonen føles håpløs

Nicolai Madsen i Jemen

SKREMMENDE: Nicolai Madsen tilbrakte to måneder i Jemen for Leger uten grenser. Det var en skremmende opplevelse, forteller han.

Foto: PRIVAT

Nicolai Madsen som jobber for Leger uten grenser, kom tilbake fra Taiz syd i Jemen for tre uker siden. Han opplevde en konflikt som virker håpløs.

– Jeg har reist en del for Leger uten grenser i Afghanistan og Irak, men Jemen var nok noe av det mest skremmende jeg har vært med på, forteller Madsen til NRK.

Madsen var to måneder i det krigsherjede landet for Leger uten grenser som hittil i år har fått fire sykehus bombet.

– Vi var midt i konflikten, en konflikt hvor sivile er målrettede mål, selv på et sykehus følte man seg ikke trygg.

Nicolai Madsen

– Det er trist å si det, men hele situasjonen føles håpløs. Begge parter angriper sivile, nødhjelp kommer ikke inn, vi måtte evakuere fra hele Nord-Jemen etter et av sykehusene ble bombet og fordi vi ikke fikk noen garantier om at vi ikke var mål, forklarer Madsen.

Underernært barn i Jemen

TRENGER NØDHJELP: Man må umiddelbart få inn nødhjelp og få til en våpenhvile i landet, mener hjelpeorganisasjonene.

Foto: Hani Mohammed / Ap

– Sivilbefolkningen er desperat

Programsjef i Røde Kors Håkon Jacob Røthing beskriver situasjonen i Jemen som svært alvorlig.

Salem (5) på sykehus i Jemen

DESPERATE: Befolkningen i Jemen er desperate etter hjelp, forteller Røde Kors.

Foto: Ap

– Sivilbefolkningen er desperat. Mer enn halvparten av befolkningen trenger hjelp, og i løpet av det siste halvåret har to hundre mennesker blitt såret hver dag i konflikten, de fleste sivile, sier Røthing til NRK.

Hittil i år har 13 helsearbeidere blitt drept og 31 såret i Jemen.

– Vi er svært bekymret for at medisinsk personell, sykehus og klinikker blir rammet av trusler og direkte angrep, forteller han.

– Partene i konflikten har brutt Folkeretten, noe som har ført til unødvendig lidelse for sivilbefolkningen. Vi oppfordrer partene til å følge spillereglene i krig og til å spare sivile i den grad det er mulig, sier Røthing.

SISTE NYTT

Siste nytt