Udai (5 mnd.) døde av sult i Jemen

– Han gråt ikke. Det var ingen tårer, sier moren til Udai Faisal. Redd Barna sier de nå sliter med å få distribuert mat inn i Jemen.

Udai Faisal døde i Jemen

DØDE AV UNDERERNÆRING: 5 måneder gamle Udai Faisal døde på sykehus i Jemen 24. mars 2016.

Foto: Maad al-Zikry / Ap

Intissar Hezzam mater sønnen på sykehus

PÅ SYKEHUS: Moren til Udai Faisal, Intissar Hezzam, mater sønnen på sykehus 22. mars 2016. To dager seinere døde gutten.

Foto: Maad al-Zikry / Ap

Lille Udai Faisal kom til verden mens bombene falt over landsbyen hans Hazyaz. Granatsplinter traff ettroms-huset mens moren lå og fødte. Det overlevde han.

Men fem måneder seinere klarte ikke kroppen hans mer.

Den utsultede lille gutten på 2,4 kilo kastet opp gul væske gjennom nesa og munnen før han sluttet å puste.

– Han gråt ikke. Det var ingen tårer. Jeg skrek og besvimte, sier moren Intissar Hezza til nyhetsbyrået Associated Press.

Gutten med de store øynene er ett av de mange ofrene for sult i Jemen, der borgerkrigen nå har vart i ett år.

Akutt underernæring er utbredt

Line Hegna

BEKYMRET: Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Etter at Saudi-Arabia med USA som sin allierte begynte å bombe opprørere i landet 26. mars i fjor har matsikkerheten i det allerede fattige landet blitt betydelig verre.

– Akutt underernæring, som er veldig alvorlig, er nå utbredt. Barna får ikke maten eller den medisinske behandlingen de trenger, sier kommunikasjonssjef i Redd barna Line Hegna til NRK.

Rundt 2 millioner jemenitter lider av akutt underernæring - blant dem er 320.000 barn alvorlig underernært, ifølge en rapport fra FN. Det er dobbelt så mange som før krigen brøt ut.

Barneorganiasasjonen Unicef mener så mange som 10.000 flere barn enn normalt under 5 år kan ha dødd det siste året som følge av sykdommer som kunne vært behandlet, men som ikke blir det fordi krigen har rasert helsevesenet.

Matvareutdeling i Jemen

MÅ DELE UT MAT: Nødhjelpsorganisasjoner sier det er vanskelig å få distribuert mat, men klarer å få ut noe. Her deles det ut mat i byen Marib.

Foto: ABDULLAH AL-QADRY / Afp

6000 døde som følge av krigen

Den saudiarabisk-ledede bombingen av opprørskontrollerte områder har nå pågått i ett år - med innslag av skjøre våpenhviler.

FN anslår at minst 6000 mennesker som følge av kampene, rundt halvparten av dem sivile.

Men det er altså ikke bare bombene som krever liv i Jemen nå.

Får ikke inn nok mat til innbyggerne

Nødhjelpsorganisasjonene har vansker med å distribuere mat som kommer inn til havnene. Bilene som skal frakte maten videre sliter med å komme seg gjennom kampområder, og mange har heller ikke nok drivstoff, ifølge AP.

– Vi sliter med å få inn det vi trenger av mat og medisiner, og det er også vanskelig å få distribuert det. For de fleste familier er situasjonen desperat. De har ikke arbeid og prisene på alt av matvarer og medisiner er skyhøye, sier Hegna.

Foreldrene til lille Udai Faisal håpet gutten skulle overleve da han ble brakt til sykehuset Al-Sabeen, kraftig underernært med diaré og en brystinfeksjon.

I stedet ble han ett av sultens ofre - siden januar har 15 spedbarn mistet livet som følge av underernæring på det lokale sykehuset.

Faisal Ahmed ved graven til sønnen

HER ER UDAI BEGRAVET: Faisal Ahmed heller vann på graven der sønnen ligger begravet i Hazyaz utenfor hovedstaden Sanaa.

Foto: Hani Mohammed / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt