Over 100.000 barnebruder i Marokko

123.956 mindreårige giftet seg i Marokko i 2014, viser en ny rapport. 82,4 prosent av disse var jenter.

DOUNIAMAG-MOROCCO-EXHIBITION-CHILD-MARRIAGE-PHOTOGRAPHY

BARNEBRUDER I FOKUS: Bildet er av jemenittiske barnebruder som ble stilt ut i en marokkansk utstilling om barnebruder i 2013.

Foto: FADEL SENNA / Afp

Ifølge en rapport som er utredet av Marokkos statistiske kommisjon, Haut Commissariat au Plan, så ble 123.956 mindreårige gift i 2014. Over halvparten (57.656) av disse barneekteskapene fant sted i distriktene, mens 44.541 mindreårige var gift i mer urbane områder, altså i byene. Nesten 22.000 av de mindreårige som giftet seg i fjor var gutter.

LES: Rømte fra livet som barnebrud

Tolvåringer giftes bort

Selv om aldersgrensen i Marokko for ekteskap er 18 år, blir flere mindreårige jenter giftet bort hvert år. Fenomenet med barnebruder er dypt forankret enkelte steder i landet, skriver Morocco World News. En tidligere undersøkelse utført av den marokkanske organisasjonen Ytto Foundation i desember 2014 i den berbiske Midelt provinsen, viste at blant 138 ekteskap i området, var 52 prosent av brudene mindreårige jenter.

«Ved noen tilfeller får unge jenter gifte seg i en alder av 12, 13 og 14. Disse jentene opplever symptomer på sykdom fordi de er forpliktet til å bære på psykiske og fysiske belastninger som ikke passer deres alder,» var konklusjonen i Ytto Foundation sin undersøkelse.

Samme undersøkelse meldte også at 83 prosent av kvinnene som ble intervjuet i Midelt-provinsen sa de var gift før de fylte 18 år, og 91 prosent av dem sa at ekteskapet foregikk uten juridiske dokumenter.

Millioner av jenter rammes årlig

Ellen Høvik, fungerende kommunikasjonssjef i Plan

BARNEEKTESKAP HINDRER UTVIKLING: Fungerende kommunikasjonssjef i Plan Norge, Ellen Høvik mener at alle stater må ha 18 års grense på ekteskap og håndheve regelen.

Foto: Plan Norge

Hvert år blir 14 millioner jenter under 18 år giftet bort. I utviklingsland tilsvarer det 1 av 3 jenter. Tallene for Marokko er ikke ulikt flere land i Afrika og Asia, der rundt halvparten av jentene giftes bort før de er 18 år, sier fungerende kommunikasjonssjef i Plan Norge, Ellen Høvik.

– Konsekvensen av dette er at jentene tas ut av skolen, og inn i ektesengen. Dette kan føre til overgrep, vold, isolasjon, tidige svangerskap og risikofylte barnefødsler. Et flertall av jenter som dør mellom 15 og 19 år, dør av komplikasjoner med barnefødsler, sier Høvik.

Må håndheve 18 års grense

Plan Norge mener at barneekteskap bryter med jenters rettigheter, hindrer utdanning og utvikling. For å utrydde barneekteskap må alle stater innføre 18 års grense, håndheve denne regelen og gi kunnskap til jenter om deres rett til ikke å bli giftet bort, og sikres beskyttelse mot vold og overgrep, sier Høvik.

– Lokalsamfunnet ved ledere og familier må støtte opp under dette, først da kan endring skje. Om vi virkelig vil, kan verdenssamfunnet klare å utrydde barneekteskap på én generasjon. Om vi ikke lykkes, hemmes utvikling, både for den enkelte jente, hennes lokalsamfunn og for verdensøkonomien.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt