Hopp til innhold

Orkaner setter klima på FNs dagsorden

NEW YORK (NRK): En ny orkan truer USAs østkyst, og litt lenger opp kysten i New York diskuterer FN-toppene hva de kan gjøre med klimaendringene, og nå vurderer kanskje også USA hva de skal gjøre med Parisavtalen.

Orkanen Irma

Det er ikke mye igjen av husene i Cole Bay på Saint Martin øynene etter at Irma traff land der i helgen.

Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES / Reuters

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

– I dag stengte vi landet vårt. Barna går ikke på skolen i morgen og ingen skal kjøre på veiene til vi vet om Maria rammer oss, sier Gale Rigobert til NRK. Hun er fra lille St. Lucia med 160 000 innbyggere og er både klima-, utdannings- og utviklingsminister, og er bekymret for den nye orkanen Maria som bygger seg opp i Atlanterhavet.

– De neste 24 timene vil bli avgjørende, og vi har jo nettopp kommet oss på beina igjen etter orkanen Matthew i fjor, sier Rigobert.

– Oftere og hardere

For de har kommet på en rekke og rammet ulike deler av Karibia, Mexico og USA de siste tre ukene. Harvey, Irma, Katia, Jose, Norma og nå sist Maria har til sammen lagt hus i ruiner, veier under vann og tatt livet av flere titalls mennesker.

Det har også fått verdens statslederne til å reagere. Inne i FNs hovedkvarter var nemlig skadene etter orkanen Irma viet et eget møte i dag.

– Dette er et viktig tema og det er flere møter om Irma her i FN samtidig som Maria er på vei og det er et uttrykk for bekymring, sier Norges klima- og miljøminister Vidar Helgesen til NRK, han håper nå at det blir fart på klimaarbeidet.

– Selv om orkaner ikke er noe nytt så vil de komme oftere og ramme hardere og det gir en ny beskjed om at det haster med å sette inn klimainnsatsen.

Vidar Helgesen og Gale Rigobert

Vidar Helgesen møtte i dag klimaministeren fra St. Lucia, Gale Rigobert i New York.

Foto: Lars Os / NRK

Trumps tale

Også FNs generalsekretær António Guterres manet i dag til mer intensiv implementering av Parisavtalen selv om USA har trukket seg ut. Men med de siste dagers usikkerhet om hva USA egentlig vil med klimaavtalen så er det knyttet stor spenning til hva Donald Trump kommer til å si under sin første tale til FN i morgen.

Frankrikes president Emmanuel Macron debuterer også på FNs talerstol i morgen. Han har presentert seg som Trumps rake motsetning, og det er ventet at han vil tale varmt for internasjonalt samarbeid og handling mot klimaendringene.

Men på St. Lucia er de ikke så opptatt av om det er klimaendringer eller ikke, de registrerer bare at det skjer mye oftere enn før.

– Jeg vet bare at vi stormene kommer tettere enn før, sier Rigobert.

SISTE NYTT

Siste nytt