Orkanen har nådd Haiti: – Vinden hyler og folk skriker

– Strømmen er borte. Vi hører bare vinden og folk som skriker, sier Luc Edwin Ceide som er ordfører i en småby på Haiti der orkanen «Matthew» nå herjer.

Sivilforsvaret på Haiti ber folk komme seg unna orkanen Matthew

EVAKUERINGSVARSEL: Sivilforsvaret på Haiti brukte magafoner og høyttalere på biler for å be folk evakuere. Mange rakk ikke rømme og en del nektet å forlate hjemmeme sine. Nå er det for sent.

Foto: Dieu Nalio Chery / Ap

Luc Edwin Ceide

I DEKNING: Luc Edwin Ceide har gått i dekning på Haiti sammen med familien mens orkanen raser.

Foto: Privat

Luc Edwin Ceide er ordfører i Saint-Louis-du-Sud helt sør på Haiti, der orkanen «Matthew» traff først i morgentimene i dag.

– Det er masse regn, kraftig vind, og strømmen er borte. Flere store trær er revet over ende og har knust hus. Det er katastrofe, sier Ceide til NRK.

Han har tidligere studert i Tromsø og er i dag borgermester i den lille byen med rundt 60 000 innbyggere. Mange er fattige. Sammen med kona Ingvill Konradsen Ceide, driver han en hjelpeorganisasjon, «Prosjekt Haiti» som blant annet driver to skoler med 400 elever.

Orkanen Matthew traff sørkysten av Haiti tirsdag morgen norsk tid, og den er anslått å være den kraftigste på mange år. Det siste døgnet har den også blitt større og farligere.

Laster kart, vennligst vent...

– Vi er redde

Enorme ødeleggelser er ventet ettersom Haiti er svært utsatt for jordskred utløst av regn. Noen varsler har advart om vannmengder på opptil 1000 mm i løpet av få dager. I tillegg er det varslet stormflo, og faren for at trær skal velte og knuse hus er stor.

– Folk er fortvilet og redde nå, sier Luc Edwin Ceide til NRK.

Sivilforsvaret ber en kvinne med barn evakuere hjemmet i forkant av orkanen Matthew.

TØR IKKE REISE: Sivilforsvaret ber en kvinne med barn evakuere hjemmet i forkant av orkanen Matthew.

Foto: Dieu Nalio Chery / Ap

Nekter å forlate hjemmene

De siste dagene har biler med høyttalere kjørt rundt i gatene og bedt folk oppsøke de 1300 orkansikre evakueringssentrene. Men ikke alle har lyttet. Det er heller ikke plass til mer enn en brøk del av landets nær 10 millioner innbyggere i disse tilfluktsrommene.

Ceide sier at mange bor på små øyer og helt nede på strendene. De er fortsatt er, midt i orkanen.

– De tør ikke reise. De er redde for å bli ranet og plyndret. Det blir katastrofe. Myndighetene burde ha oppsøkt dem og tvunget dem til å evakuere, sier Ceide.

Haiti skal etter planen holde første runde av presidentvalget på søndag. Ifølge Ceide er politikerne mer opptatt av valgkampen enn av å redde folk fra denne naturkatastrofen.

– Først i går ringte de meg og ville fortelle hva de kunne gjøre, sier han.

Istykkerblåste valgplakater

ØDELAGT: Haiti skal etter planen holde først runde av presidentvalget på søndag, men allerede har vinden ført til at valgplakatene er blåst i filler.

Foto: HECTOR RETAMAL / AFP
Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt